HERNE – Oud-burgemeester Pierre Poelaert overleden

C21

HERNE – Oud-burgemeester Pierre Poelaert overleden

Editiepajot_pierre_poelaert_overleden_2_december_2012_deschuyffeleer_
Oud-burgemeester Pierre Poelaert overleden op 2 december 2012 - Foto © Deschuyffeleer
 

In het rust- en verzorgingstehuis St-Felix is oud-burgemeester Pierre Poelaert de nacht van zaterdag op zondag plots komen te overlijden. Hij werd 82 jaar. De verslagenheid in Herne is bijzonder groot. De overledene genoot zowel van vriend als van politieke tegenstrever alle achting niet alleen in zijn gemeente maar ook in de wijde regio. 

Van 1960 tot 2000 was Pierre Poelaert 40 jaar onafgebroken burgemeester, eerst alsnog op een PSC-lijst in St-Pieters-Kapelle, toen nog bij Henegouwen, en vanaf 1976 van de fusiegemeente Herne. Kort na zijn aftreden werd hij door de gemeenteraad unaniem benoemd tot ere-burgemeester. Begin 2001 nam zijn zoon Kris, overigens met groot succes, de burgemeestersfakkel over.
 
Met zijn toenmalige CVP-lijst haalde Pierre Poelaert in 1975 bij de eerste verkiezingen voor de fusiegemeente Herne, dat voortaan ook de deelgemeenten Herfelingen en St-Pieters-Kapelle omvatte, het tegen alle verwachtingen in van de gedoodverfde liberale kandidaat Maurice Bombaert.
 
Recent liet hij zich nog in een interview bij het terugblikken op zijn burgemeesterschap ontvallen dat “een goede burgemeester steeds een goede burgerherder moet zijn. Hij moet steeds permanent ten dienste staan van zijn burgers en niet omgekeerd”. Hij ging bijzonder prat op het indertijd realiseren van het openbaar waterdistributienet en van verlichting in alle straten van Sint-Pieters-Kapelle en dit ver voor buurgemeente Herne. Onder zijn bewind groeide de fusiegemeente Herne langzaam maar zeker uit tot een voorbeeldgemeente in de streek
 
Hij wordt zaterdag 8 december om 10u begraven in de St-Pieterskerk van St-Pieters-Kapelle, waarna hij aldaar wordt bijgezet in het familiegraf dichtbij het graf van zijn zoon Luc, die vijf jaar terug overleed bij een verkeersongeval in het Gentse.
 
Hierna een link naar een Editiepajot-artikel van augustus 2011 met een uitgebreide babbel ten huize van de overleden burgemeester Pierre Poelaert ter gelegenheid van zijn 81ste verjaardag. http://www.editiepajot.com/regios/13/articles/20289
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
03 dec 2012
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Colpaert | 04 mei 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief