HERNE – Gemeenteraad

C21

HERNE – Gemeenteraad

Logo_nieuws_uit_gemeenteraad
 

Herne richt een autonoom gemeentebedrijf op en keurde daartoe de statuten goed. De Raad verleende eveneens een positief advies over de overdracht van de Assesteenweg van de provincie naar het Gewest. Dat waren de blikvangers op de jongste gemeenteraad.

Autonoom Gemeentebedrijf
 
De gemeenteraad keurde de statuten voor de oprichting van het Autonoom Gemeentebedrijf Herne goed. Het bedrijf wordt nu bevoegd voor de exploitatie van de sport-, cultuur- en zaalinfrastructuren van de gemeente. Met de oprichting wil het gemeentebestuur komen tot een vlottere, snellere en soepelere afhandeling van het beheer van gebouwen zoals de sporthal. Ook andere gebouwen kunnen op termijn nog in aanmerking komen. Een autonoom gemeentebedrijf kan zelfstandig contracten afsluiten. De gemeenteraad benoemt maximaal 12 leden voor de Raad van Bestuur. Maximaal 8 gemeenteraadsleden kunnen van deze Raad deel uitmaken bovenop de eventuele leden buiten de gemeenteraad. Uit de Raad van Betuur kan een Directiecomité worden aangesteld.
 
Overdracht Assesteenweg
 
Het Vlaams gewest neemt binnenkort het merendeel van de huidige provinciewegen over. Dit is ook het geval met de Assesteenweg in Herne die overigens Edingen via Gooik en Ternat met Asse verbindt. De gemeenteraad verleende dan ook een gunstig advies. Wel beklemtoont de raad de noodzaak de groenvoorzieningen tussen de rijbaan en het fietspad te blijven onderhouden. De ganse operatie moet op termijn mede door de inbreng van het Vlaams Gewest leiden tot een meer veilige steenweg met aangepaste accommodatie.
 
Afvalbeleid
 
De gemeenteraad van Herne gaat principieel akkoord toe te treden tot een werkgroep op provinciaal niveau voor het onderzoeken van de meest efficiënte samenwerkingsvorm inzake afvalbeleid in het arrondissement Halle-Vilvoorde. Uiterlijk eind 2012 zouden de gemeenten in het arrondissement derhalve een gemeenschappelijk gemeentelijk afvalbeleid kunnen voorbereiden. In die zin zouden ook de huidige intercommunales tot een schaalvergroting kunnen komen.
 
Bemiddelingsambtenaar
 
Met de stad Vilvoorde sluit het gemeentebestuur van Herne een samenwerkingsovereenkomst voor de inzet van een bemiddelingsambtenaar in het kader van de gemeentelijke administratieve sancties. De stad Vilvoorde kreeg daartoe een toelage van de Federale Overheid van 50 000 euro. De ambtenaar dient wel ter beschikking te zijn van de gemeenten uit Halle-Vilvoorde die de samenwerkingsovereenkomst met Vilvoorde aangaan.
 
Asbest
 
Na overleg met OVAM besliste de gemeenteraad van Herne een wijziging door te voeren in het tariefreglement voor de inzameling van asbest op het gemeentelijk containerpark. Zo blijft de inzameling van kleine hoeveelheden tot 200 kg of 10 golfplaten gratis. Bij grotere hoeveelheden dient het bovengewicht betaald.
 
Bijdrage voor Regio Gordel
 
De gemeenteraad van Herne stemt in met een bijdrage van 0,50 euro voor de provincie voor het project Regio Gordel. Dit project promoot de groene gordel rond Brussel. De totale bijdrage van Herne komt op 3 203 euro.
 
Toelage Landelijke Gilde
 
Naar aanleiding van het 100 jaar bestaan van de Landelijke Gilde van Herne keurde de gemeenteraad een uitzonderlijke toelage toe van 745 euro. De cultuurraad had daartoe eerder reeds een positief advies verleend.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
11 sep 2008
Godelieve Deschuyffeleer
GD Tollembeek
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 12 apr 2024

archief