HERNE – Drukke Open Monumentendag in Sint-Pieters-Kapelle

C21

HERNE – Drukke Open Monumentendag in Sint-Pieters-Kapelle

Omd_herne_2013__2_
HERNE – Drukke Open Monumentendag in Sint-Pieters-Kapelle - © Deschuyffeleer
 
Omd_herne_2013__11_
HERNE – Drukke Open Monumentendag in Sint-Pieters-Kapelle - © Deschuyffeleer
 
Omd_herne_2013__7_
HERNE – Drukke Open Monumentendag in Sint-Pieters-Kapelle - Urbain Deblander © Deschuyffeleer
 
Omd_herne_2013__21_
HERNE – Drukke Open Monumentendag in Sint-Pieters-Kapelle - Schepen Marie-Louise Devriese © Deschuyffeleer
 
Omd_herne_2013__28_
Notenleerklas van de afdeling Herne onder de leiding van Marleen Heyvaert - © Deschuyffeleer
 
Omd_herne_2013__38_
HERNE – Drukke Open Monumentendag in Sint-Pieters-Kapelle - © Deschuyffeleer
 
Omd_herne_2013_-_1
De musici van St-Pieters-Herleving - © Deschuyffeleer
 
Omd_herne_2013__40_
HERNE – Drukke Open Monumentendag in Sint-Pieters-Kapelle - © Deschuyffeleer
 

In de St-Pieterskerk van deelgemeente Sint-Pieters-Kapelle was het zondag letterlijk Open Monumentendag. ‘Open’ omdat de kerk optrad als centrale trefplaats voor niet alleen de cultuur- en muziekliefhebbers maar ook voor zowel de doelgerichte als de occasionele bezoekers. En ‘Monumentendag’ omdat de bescheiden dorpskerk niet alleen een historisch waardevol gebouw is maar daarenboven sinds 1870 ook de beroemde kruisweg van Constantin Meunier huisvest. De organisatie ging uit van de cultuurraad met voorzitter Wim Suys.

Voor de talrijke bezoekers was het gastheer en gids Urbain Deblander die de geschiedenis en de bezienswaardigheden van de Sint-Pieterkerk uit de doeken deed. Zo werden zij op sleeptouw genomen voor een blik in de kerkgeschiedenis en voor een relevante uitleg over de kunstwerken met als uitschieters het orgel en de befaamde kruisweg van Constantin Emile Meunier. Die was het die de kruisweg of het verhaal van de lijdensweg van Christus vanaf het gerechtsgebouw tot op de heuvel Golgotha, de plaats van zijn terechtstelling, schilderde. Naast de rondleiding voor de volwassenen was er ook oog voor het jong publiek. Hier waren het Eddy Vierendeels en Viviane Grisez die de jongeren aangepaste informatie verschaften.
 
Naast de kennismaking met de schatten van de St-Pieterskerk werden ook de muziekliefhebbers in de watten gelegd. Zo werd de muziekhappening een samenspel tussen enerzijds de leerkrachten en leerlingen van de Gemeentelijke Muziekacademie van Gooik met directeur Luc Gladiné en anderzijds de muzikanten van de plaatselijke koninklijke fanfare Sint-Pieters-Herleving met dirigent Pascal Bosmans. Zowel de muzikale opening door de Notenleerklas van de afdeling Herne onder de leiding van Marleen Heyvaert als de hoogstaande gitaar-, viool-, klarinet-, trompet-, doedelzak- en orgelstukken wisten de talrijk opgekomen toeschouwers uitermate te bekoren.
 
Voor de musici van St-Pieters-Herleving, die op eigen terrein speelden, was het dan weer een klein kunstje om de Open Monumentendag via een bewerking van onder meer Out of Africa en Les Gendarmes de St-Tropez alsnog een vrolijk tintje mee te geven. 
 
Als afsluiter van de Open Monumentendag mocht schepen van cultuur Marie-Louise Devriese namens het gemeentebestuur de aanwezigen uitnodigen op een receptie in de gemeentelijke polyvalente zaal.
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
09 sep 2013
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 04 mei 2024

archief