HERNE - Ghanacafé met ‘Meet en Friet’

C21

HERNE - Ghanacafé met ‘Meet en Friet’

Ghanacaf___mei_2014__7_
Ghana Support: Katrien Delhaye, Julie Somers, Luc Somers, Lode Vanholder, Emmelie Eylenbosch, Senne Cornelis, Josip Priels - © Deschuyffeleer
 
Ghanacaf___mei_2014__6_
Luc Somers - Support Ghana - © Deschuyffeleer
 
Ghanacaf___mei_2014__9_
Support Ghana - © Deschuyffeleer
 
Ghanacaf___mei_2014__4_
Ghanacafé 2014 Jeugdhuis Herne - © Tania Stadsbader
 
Ghanacaf___mei_2014__5_
Ghanacafé 2014 Jeugdhuis Herne - © Tania Stadsbader
 
Meet_en_friet_cera__2_
Meet en Friet - Cera - © Deschuyffeleer
 

Al voor de zevende keer mocht initiatiefnemer Luc Somers zijn talrijke Ghana-vrienden en sympathisanten ontvangen  en verwelkomen in het Ghana-café in het jeugdcentrum Rondvierkant. Dit Ghana-café, een dochtertje van het lokaal privé-ontwikkelingsproject Support Ghana, biedt dan ook rond de algemene noemer van Ghana-project de gelegenheid om feedback te geven, projecten toe te lichten, nieuwe engagementen aan te gaan, toekomstplannen te smeden, nieuwe relaties aan te knopen en een ruggensteun te bieden.

 

Het Ghana-verhaal, het geesteskind van Luc Somers, mag binnenkort al 8 verjaardagskaarsjes uitblazen. In de beginperiode toerde hij met de fiets door dit West-Afrikaans land en maakte hij er kennis met Tsa Tsa Boli, een project dat aan duurzame ontwikkeling doet. Terug thuis toonde Luc, toenmalig voorzitter van de sportraad en fervent badmintonspeler, de foto's van zijn reis aan enkele vrienden en kennissen. Bram Cornet, Lode Vanholder, Benjamin Braem en Pieter Bories, vier enthousiastelingen eveneens uit het badmintonmidden,  voelden meteen ook de drang om mee te werken aan een project waarbij de regio van Kpando er alleen maar beter kon bij varen.

Bicycle man

Luc Somers: “In mei 2007 fietste ik van de Ghanese hoofdstad Accra naar Kpando en verbleef ik er twee weken bij de vzw Tsa Tsa Boli. Tijdens mijn verblijf bezocht ik meerdere keren de scholen in Agbenoxoe en Fesi. Als bicycle man werd ik er aangesproken door de leraars om ook rond sport iets te doen in hun dorp. De bal was aan het rollen. Meteen groeide het idee terug te keren met een aantal sportvrienden om er zo met ingezamelde logistieke en financiële middelen lichamelijke opvoeding te introduceren en een sportstage te organiseren in beide dorpen”.


Langzaam maar zeker kon Support Ghana, de werkgroep met thuisbasis in Herne en met Luc Somers als drijvende kracht, mettertijd rekenen op de daadwerkelijke medewerking van een aanzienlijk aantal Pajotten met het hart op de juiste plaats. Maar ook ernstige en bekwame werkkrachten in Ghana zelf engageerden zich ter plaatse in het project. In het vervolgverhaal vormen die dan ook de onmisbare schakel tussen de plaatselijke werking en het thuisfront van Support Ghana.

 

De werkbezoeken volgden elkaar op zodat Support Ghana met in Luc’s kielzog Lode Vanholder en Emmelie Eylenbosch zowel hier als ginder een heus begrip werden.

 

Volwaardig en totaal ontwikkelingsproject

“Nu bijna 8 jaar later kunnen we dankzij Support Ghana prat gaat op een resem positieve verwezenlijkingen in Kpando en de omliggende dorpen”, vult Luc Somers aan. “Wat begon met wat sportinitiatie is inmiddels uitgegroeid tot een volwaardig en totaal ontwikkelingsproject met op het actief onder meer het oprichten van vier schoolgebouwen, de begeleiding van een twaalftal jongeren met inbegrip van het bekostigen van hun studies en het aanreiken van logistieke steun op gebied van gezondheidszorg en medische voorlichting”.

Het jaarlijks Ghana-café is inmiddels uitgegroeid tot een echt knooppunt waar de bezoekers hun honger naar informatie en nieuwtjes op een ontspannen manier kunnen stillen. Foto’s, beeldmateriaal, tekstmateriaal en getuigenissen zorgen er iedere keer weer voor dat iedereen zich kan vergewissen van hoe de toestand ginds evolueert en in welke mate zijn of haar bijdrage reeds heeft geholpen en dagdagelijks nog helpt er het leven voor groot en klein beter te maken.

 

Nieuwe fondsen nodig

Ook dit jaar liep het Ghana-café de ganse avond door behoorlijk vol. Momenteel zijn Luc Somers en zijn team eens te meer nog volop bezig met het bijeensprokkelen van fondsen want op  17 augustus brengt het vliegtuig hen terug voor vier maanden naar hun troetelkind in Ghana. Dit keer voorzien zij er 100 dagen om het dak verder te  voltooien van klas 5 en 6 voor de basisschool in Gadza Kpando, het begeleiden van hun studenten, het ter beschikking stellen van materialen voor verschillende sportinitiatieven, het verlenen van steun aan enkele culturele groepen, het versterken van de lokale ambachten, het verder zetten van wondverzorging in een aantal afgelegen dorpjes, het evalueren van lopende projecten en het opzetten van een structuur voor investeringen in kleinschalige lokale ondernemingen. En als er ook nog wat tijd over is willen zij ook toeristen en vrijwilligers begeleiden in de Volta-regio.

 

Meet en Friet

Voor dit alles hebben Luc Somers en zijn kompanen een budget nodig van goed 12.000 euro. “Terug dienen fondsen te worden geronseld”, blikt de nooit aflatende en idealistische Luc vooruit. Met “Support Ghana -Hope for a better future”, doet hij dan ook opnieuw een oproep naar de plaatselijke bevolking om zich mee in te zetten voor het welslagen van hun kleinschalig project.  Die steun kregen zij alvast van Badmintonclub Herne. Door toedoen van Sonja Van Den Bossche stond  de frietmobiel van ‘Meet en Friet‘ van Cera dat inzet op ‘lokale ontmoeting in Vlaanderen’, een tijdje voor de deur. En die Meet en Friet was alvast goed voor 50 gratis porties friet.
 

Wie nieuwsgierig is naar wat Support Ghana verwezenlijkt kijkt op http://www.supportghana.be/. Support Ghana is overigens eveneens te volgen op Facebook .

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
04 mei 2014
Godelieve Dechuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Godelieve Deschuyffeleer | 22 sep 2023
Godelieve Deschuyffeleer | 20 sep 2023
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Godelieve Deschuyffeleer | 14 sep 2023
Godelieve Deschuyffeleer | 13 sep 2023

archief