HERNE – Vlaams-Brabantse Damiaanactiecampagne op gang geschoten

HERNE – Vlaams-Brabantse Damiaanactiecampagne op gang geschoten

Damiaanactie_herne_2015__3_
HERNE – Vlaams-Brabantse Damiaanactiecampagne op gang geschoten - © Ingezonden foto
 
Damiaanactie_herne_2015__2_
HERNE – Vlaams-Brabantse Damiaanactiecampagne op gang geschoten - Ingezonden foto
 
Damiaanactie_herne_2015__1_
HERNE – Vlaams-Brabantse Damiaanactiecampagne op gang geschoten - Ingezonden foto
 
Damiaanactie_herne_2015__4_
HERNE – Vlaams-Brabantse Damiaanactiecampagne op gang geschoten - Ingezonden foto
 

Niet toevallig was Herne de gastgemeente voor het op gang trekken van het komende provinciale campagneweekend van de Damiaanactie dat van start gaat op vrijdag 23 januari. Twee jaar terug was Herne immers nog een gans jaar lang Damiaanactiedorp. En dit ging gepaard met tal van activiteiten met onder meer een inleefreis naar de Congolese hoofdstad Kinshasa en het beklijvend afsluitend Kerstspel rond de begeesterende figuur van pater Damiaan in de St-Petrus en Pauluskerk.

Voor het nakende campagneweekend met de inmiddels bekende stiftjesverkoop, tevens het hoogtepunt van het Damiaanactie-werkjaar, is het meteen opnieuw alle hens aan dek geblazen. Het was overigens Ketnetwrapster Charlotte Leysen die eerder samen met 400 jongeren de aftrap van de nieuwe Damiaanactie-campagne in Vlaanderen had gegeven. Verder is Anderlechtstervoetballer Mbemba het natonaal boegbeeld van de campagne. Hij verblijft momenteel wel in Afrika voor zijn deelname met de Congolese nationale ploeg aan de Africa-cup. De pakkende TV-beelden van zijn recent bezoek aan het Damiaanactie-project in Congo zijn wel vele kijkers bijgebleven.

Maxime Lunga, die instaat voor de communicatie en de sociale mobilisatie voor de Damiaanactie in Congo, verstrekte toelichting bij de projecten in zijn land. Hij is er ook verantwoordelijk voor de begeleiding van Damiaanactie-groepsreizen.
De Damiaanactie met haar 1400 medewerkers geneest op jaarbasis zo’n 340.000 mensen waaronder ruim 200.000 tuberculosepatiënten. De Congolese Junior is één van hen. Hij was in 2007 nog het boegbeeld van de Damiaanactie-campagne. Jeugdboekschrijver Luc Descamps bezocht hem in Kinshasa en distilleerde samen met hem een periode van bijna vijf jaar uit zijn leven als straatkind.
De vertoning van de nieuwe campagne-film De Vlinder met uiterst prachtige beelden op de Congostroom en met het hele plaatselijke Damiaanactie was eveneens een voltreffer.
40 euro redden een mensenleven
Lepra en tuberculose, de twee ziektes die vooral door Damiaanactie worden bestreden, hebben heel zware gevolgen voor de slachtoffers. Zij worden ook de ziektes van de armen genoemd. Gelukkig is er voor hen nu dankzij de Damiaanactie hoop. “Als je goed op tijd de juiste behandeling krijgt, kan je wel volledig genezen. Zo is 40 euro voldoende om 1 persoon te redden van tbc of lepra”, luidde het.
Het slotwoord was er van Lydia Vandenbosch, vrijwillige medewerkster Damiaanactie en verantwoordelijke voor Pajottenland-Zennevallei, en de nieuwe communicatieverantwoordelijke voor Vlaanderen Nancy Debacker.
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
17 jan 2015
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Godelieve Deschuyffeleer | 26 okt 2020
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Godelieve Deschuyffeleer | 18 okt 2020
Godelieve Deschuyffeleer | 15 okt 2020

archief