Rotary HERNE-Markvallei één en al oor voor slachtofferbejegening

C21

Rotary HERNE-Markvallei één en al oor voor slachtofferbejegening

Carla_cobbaut_rotary_herne_sept_2015__4_
Rotary HERNE-Markvallei één en al oor voor slachtofferbejegening © Deschuyffeleer
 
Carla_cobbaut_rotary_herne_sept_2015__16_
Rotary HERNE-Markvallei één en al oor voor slachtofferbejegening © Deschuyffeleer
 
Carla_cobbaut_rotary_herne_sept_2015__5_
Rotary HERNE-Markvallei één en al oor voor slachtofferbejegening - Rotary-voorzitter Thérèse De Dobbeleer en Carla Cobbaut © Deschuyffeleer
 
Carla_cobbaut_rotary_herne_sept_2015__9_
Rotary HERNE-Markvallei één en al oor voor slachtofferbejegening © Deschuyffeleer
 
Carla_cobbaut_rotary_herne_sept_2015__10_
Rotary HERNE-Markvallei één en al oor voor slachtofferbejegening © Deschuyffeleer
 
Carla_cobbaut_rotary_herne_sept_2015__18_
Rotary HERNE-Markvallei één en al oor voor slachtofferbejegening © Deschuyffeleer
 
Carla_cobbaut_rotary_herne_sept_2015__17_
Rotary HERNE-Markvallei één en al oor voor slachtofferbejegening © Deschuyffeleer
 

Met maatschappelijk assistente Carla Cobbaut als spreker in het clublokaal restaurant-feestzaal De Egelantier hadden de leden van Rotary Herne-Markvallei de gelegenheid in optimale omstandigheden kennis te kunnen maken met slachtofferbejegening. Met haar jarenlange ervaring bij de politie, waarvan het overgrote deel in het Pajottenland, en met haar tomeloze inzet voor slachtoffers en nabestaanden, ook als vrijwilliger, staat zij nu al een tijdje als een autoriteit in dit toch zo broodnodig domein in de maatschappij.

Carla Cobbaut stond immers mee aan de wieg van het uitbouwen van politionele slachtofferbejegening in de schoot van de toenmalige Rijkswacht midden de voorbije jaren 90, eerst in het megadistrict Asse-Halle-Vilvoorde en later in het district Oudenaarde. Na een intermezzo voor het oprichten van het Jongerenadviescentrum in het Pajottenland belandde zij in 2002 bij de pas in plaats gestelde lokale politie Pajottenland, waar zij nu nog steeds instaat voor de slachtofferbejegening. Zij kan zo dan ook bogen op meer dan 20 jaar ervaring. Zij is nu ook al ettelijke jaren lesgever aan de Vlaams-Brabantse en de Brusselse politieschool waardoor zij haar ervaring kan delen en meegeven aan de nieuwbakken politie-inspecteurs. Ook bij de vorming van de begrafenisondernemers bij Syntra is zij nu recent nauw betrokken.
Ik Ben Bang Dat Ik Slecht Nieuws Heb
Eén van de meest voorkomende taken van slachtofferbejegening bij de politie bestaat in het brengen van slecht nieuws. “En dat is wel zeer ruim”, haalt de in haar vak doorwinterde Carla aan. “Zo zijn er naast de meest bekende gevallen van dood of ongeval in het verkeer, zelfmoord of moord ook andere gevallen zoals het mee aankondigen van een huiszoeking aan een vrouw wiens man verdacht werd in het bezit te zijn van kinderporno”.
Recent verscheen van haar hand het boek ‘Ik Ben Bang Dat Ik Slecht Nieuws Heb’. Aan de hand van een aantal verhalen geeft zij een idee hoe mensen reageren bij het horen van dergelijk dramatisch nieuws en hoe zij, vanuit haar ervaring, troost en steun biedt. Zij geeft ook aan wat zij geleerd heeft over verdriet en wanhoop, maar ook over hoe mensen overleven en hun weerbaarheid en kracht weervinden, ook in het donkerste van de tunnel.
“Met mijn boek wil ik naastbestaanden steun verlenen door hen herkenbare situaties voor te houden”, geeft zij nog graag aan. “Daarnaast wil ik ook leidinggevenden en beleidsmakers bewust maken dat wij niet werken met dossiers maar met mensen. Zo steekt thans in het parlement de idee op slachtofferbejegening niet langer te laten behoren tot de kerntaken van de politie”.
Naast slechtnieuwsmeldingen wordt zij overigens ook nog onder meer ingeschakeld voor de zorg voor slachtoffers van zware feiten, bij intrafamiliaal geweld en bij verontrustende opvoedingssituaties van kinderen. Een heel takenpakket dus.
Werkgroep Verder
Mede door de opbrengsten van haar boek hoopt Carla de ‘Werkgroep Verder’, een organisatie die werkt voor en met nabestaanden van zelfdoding, ook financieel te kunnen steunen. Zijzelf is er momenteel ook vrijwillig medewerker: “Die organisatie doet allerhande zaken voor nabestaanden van zelfdoding zoals het opzetten van lotgenotengroepen, de belangen verdedigen van nabestaanden, het geven van vorming om zelfdoding uit de taboesfeer te halen, de mediaonderscheiding en het mee ontwikkelen van didactisch materiaal om rouw na zelfdoding een uiting te geven”.
Samen met andere partners heeft zij in het verleden ook nog een aantal andere projecten gelanceerd. Naast brochures en didactisch materiaal was zij ook betrokken bij het aanmaken van een rouwkoffer voor kinderen. En in samenwerking met het Centrum Algemeen Welzijnswerk wordt thans werk gemaakt van een rouwkamp voor kinderen. Heel veel plannen dus die evenwel nog verdere concretisering en uiteraard ook centjes nodig hebben.
Een Grote Dame
De aanwezigen waren diep onder de indruk van het verhaal van de gastspreker. “Door het horen van die verhalen beseffen wij dat dergelijke trieste zaken ook ons kunnen overkomen”, klonk het. “Tevens valt het op hoe sterk de meeste mensen uiteindelijk reageren bij tegenslagen. Ook moeten wij daadwerkelijk de boodschap uitdragen dat diensten zoals slachtofferbejegening bij de politie moeten blijven bestaan en zelfs moeten uitgebreid worden bij gebrek aan andere diensten die ten allen tijde onmiddellijk beschikbaar en vlot bereikbaar zijn, met wie informatie kan uitgewisseld worden zonder een inbreuk uit te maken op het beroepsgeheim en niet louter gebonden zijn aan kantooruren”.
Niet alleen voor haar lezing maar ook voor haar plichtsbewustzijn en haar nooit aflatende inzet kreeg Carla dan ook van de aanwezigen welgemeende dank- en sympathiebetuigingen. Zij beseften  ‘Een Grote Dame’ in alle bescheidenheid aan het woord te hebben gehoord en die dan ook alle verdere steun meer dan verdient.
Carla Cobbaut’s boek ‘Ik Ben Bang Dat Ik Slecht Nieuws Heb’ is uitgegeven door Borgerhoff & Lamberigts onder ISBN 9789089314710.

Voor naastbestaanden van gevallen van zelfdoding is meer info beschikbaar via www.werkgroepverder.be en www.cgg.passant.be .

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
26 sep 2015
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Godelieve Deschuyffeleer | 15 aug 2022
Godelieve Deschuyffeleer | 14 aug 2022
Godelieve Deschuyffeleer | 14 aug 2022
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Godelieve Deschuyffeleer | 10 aug 2022
Godelieve Deschuyffeleer | 10 aug 2022
Godelieve Deschuyffeleer | 07 aug 2022

archief