HERNE – De bibliotheek Petrus Naghel spreidt haar tentakels nu ook uit via boekenruilkastjes

C21

HERNE – De bibliotheek Petrus Naghel spreidt haar tentakels nu ook uit via boekenruilkastjes

1
HERNE – De bibliotheek Petrus Naghel spreidt haar tentakels nu ook uit via boekenruilkastjes - © Deschuyffeleer
 
2
HERNE – De bibliotheek Petrus Naghel spreidt haar tentakels nu ook uit via boekenruilkastjes
 
Img_0531
HERNE – De bibliotheek Petrus Naghel spreidt haar tentakels nu ook uit via boekenruilkastjes - Schepen Marie-Louise Devriese, Bibliothecaris Nelly Wyns en de voorzitter van de gemeentelijke bib-beheersraad Glenn Deherder en zijn ploeg met Sandra Dero, Vanessa Van Hende, Arlette Vierendeels, Urbain Deblander en Annie Meulenijser - © Deschuyffeleer
 
3
HERNE – De bibliotheek Petrus Naghel spreidt haar tentakels nu ook uit via boekenruilkastjes - © Deschuyffeleer
 
4
 

Met haar boekenruilkastjes her en der spreidt de gemeentelijke bibliotheek Petrus Naghel nu ook haar tentakels uit over gans de gemeente. Al op zeven verschillende locaties zijn ze dan ook te vinden. Het concept van ‘neem een boek, geef een boek’ is doodsimpel. Iedereen kan gratis en te allen tijde een boek uit het kastje kiezen en/of omruilen voor een boek uit zijn eigen boekenkast of het meegenomen boek later gewoon weer terugzetten. Ook boeken die je niet meer leest, die nog in goede staat zijn en die nog door anderen kunnen worden gebruikt kunnen overigens gerust in één van de boekenkastjes gedeponeerd worden. Ieder boekenruilkastje biedt plaats aan zo’n 30 à 40 boeken.

De boekenruilkastjes zijn een initiatief van het beheersorgaan van de Bib geruggensteund door het personeel van de technische dienst dat zorgde voor de praktische uitvoering. Ieder boekenruilkastje kan bovendien pronken met een peter of een meter die nauwlettend toekijken op de goede gang van zaken.
Neem- en geefprincipe
“Door dit neem-en-geef-principe zijn er geregeld nieuwe boeken te vinden en krijgen boeken een tweede, derde of zelfs een vierde leven”, zegt bibliothecaris Nelly Wyns. “De boekenruilkastjes worden zo dan ook knooppunten waar mensen elkaar ontmoeten, ervaringen kunnen uitwisselen en tips kunnen geven. Ook bevorderen ze de sociale cohesie in de omgeving en brengen ze zo mensen dichter bij elkaar”.
De openbare bibliotheek Petrus Naghel wordt beheerd door een beheersorgaan dat samengesteld is uit twaalf leden. Zes ervan behoren tot de verschillende politieke families in de gemeenteraad, de overige zes komen uit de culturele sector aangevuld met drie raadgevers uit het plaatselijk onderwijs. Dit beheersorgaan heeft een adviserende bevoegdheid ten aanzien van het gemeentebestuur voor alle aspecten van het bibliotheekwerk.
De boekenruilkastjes zijn te vinden in Herfelingen aan Bunny, in Sint-Pieters-Kapelle aan de Wippewei, in Kokejane aan de kapel op het rond punt en in Herne aan het station, de sporthal, het parochiaal centrum en aan de kubus.
De bibliotheek bezit thans om en bij de 10.000 werken: jeugdboeken, strips, romans, informatieve boeken, naslagwerken, films, muziek en luisterboeken dat jaarlijks met zo’n 1000 titels wordt uitgebreid.
Beheersorgaan
Het zijn Michaël Schoukens, Sandra Dero, Sonja Van Den Bossche, Vanessa Van Hende, Arlette Vierendeels en Geert Coene die namens de politieke fracties deel uitmaken van het beheersorgaan. Van uit het culturele veld zijn de leden Clothilde Deblander, Urbain Deblander, Annie Meulenijser, Bart Pennewaer en Robert Van Imp. Ook zijn er drie vertegenwoordigers met raadgevende stem uit de basisscholen De Regenboog en de Markevallei en uit de cultuurraad van Bever. De voorzitter is Glenn Deherder. Het beheersorgaan vergadert minstens  4 keer per jaar en buigt zich dan hoofdzakelijk over randactiviteiten waarbij de bibliotheek, hetzij alleen hetzij in een samenwerking, de organisator is. In deze zin gaat de aandacht dan onder meer naar lezingen, info- en kennismakingsmomenten, de bibliotheekweek, de jeugdboekenweek, voorleesmomenten, samen boeken kaften en de gedichtendag.
De bibliotheek Petrus Naghel is te vinden naast het gemeentehuis en is toegankelijk op dinsdag van 14 tot 17u, op woensdag van 14 tot 18u, op vrijdag van 15u30 tot 18u. Bibliothecaris is Nelly Wyns. Zij wordt geassisteerd door Dirk Bulteryst en Claudia Deschuyteneer.
Meer informatie is terug te vinden op de gemeentelijke website www.herne.be of deze link. 
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
17 mei 2017
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Godelieve Deschuyffeleer | 26 nov 2021
Godelieve Deschuyffeleer | 26 nov 2021

archief