HERNE – Heel veel belangstelling voor de tiende editie van het Ghana-café

C21

HERNE – Heel veel belangstelling voor de tiende editie van het Ghana-café

1_ghanacaf___juli_2017__4_
HERNE – Heel veel belangstelling voor de tiende editie van het Ghana-café - © Deschuyffeleer
 
Ghanacaf___juli_2017__2_
HERNE – Heel veel belangstelling voor de tiende editie van het Ghana-café - Luc Somers samen met 2 van de 50 steungenieters Alfa en Platini - © Deschuyffeleer
 
Ghanacaf___juli_2017__7_
HERNE – Heel veel belangstelling voor de tiende editie van het Ghana-café - © Deschuyffeleer
 
Ghanacaf___juli_2017__10_
HERNE – Heel veel belangstelling voor de tiende editie van het Ghana-café - met schepen Marie-Louise Devriese © Deschuyffeleer
 
Ghanacaf___juli_2017__13_
HERNE – Heel veel belangstelling voor de tiende editie van het Ghana-café - © Deschuyffeleer
 
Ghanacaf___juli_2017__14_
HERNE – Heel veel belangstelling voor de tiende editie van het Ghana-café - © Deschuyffeleer
 
‘Support Ghana’, het geesteskind van Hernenaar Luc Somers, viert dit jaar zijn eerste decennium. Het 10de jaarlijks Ghana-café in jeugdhuis Kont1R werd dan ook een ‘Special Edition’. ‘Support Ghana’ is een kleinschalige hulporganisatie die sedert 2008 doelgericht vanuit onder meer Herne samenwerkt met de lokale dorpsgemeenschappen in het Kpando-district aan het Voltameer in Ghana. De republiek Ghana is een land aan de westkust van Afrika dat grenst aan Ivoorkust, Burkina Faso, Togo en aan de Golf van Guinea.
Nu ook sociaal ondernemen
In de schoot van de succesrijke organisatie staat ‘Support’ onder meer voor bouw en renovatie van schoolgebouwen, het verlenen van studiebeurzen, het stimuleren van sportbeoefening, het ondersteunen van de gezondheidszorg, het behoud van de lokale culturele eigenheid en het bevorderen van de zelfredzaamheid. En sedert 2012 zet ‘Support Ghana’ zo ook in op sociaal ondernemen als uitweg uit de armoede en voor de tewerkstelling van kansarmen. Vanaf 2015 worden de projecten in Ghana overigens ook uitgevoerd in samenwerking met Emo Foundation NGO, een lokale partner met studenten van eigen bodem die gehuisvest zijn in het Emo House.
Dankzij de gedrevenheid, de inzet en de financiële steun van de ploeg rond Luc Somers die samen met vele vrijwilligers nu toch al enkele jaren tekenen voor projecten waarbij de directe aanpak, het rechtstreeks contact, het transparant middelenbeheer en een adequate opvolging de rode draad in hun solidariteitsactie vormen, boert de regio Kpando dan ook vrij goed.
Ook dezer dagen sprokkelen de teamleden inmiddels in alle eenvoud een budget samen om tijdens hun komend verblijf in Ghana daadwerkelijk terug de handen uit de mouwen te kunnen steken. Zo is het traditioneel Ghana-café niet alleen één van die gelegenheden om financieel zaad in het laatje te brengen maar ook om de vele sympathisanten duiding te geven bij de lopende projecten en de toekomstplannen.
Alfa en Platini
Tijdens de jongste editie van het Ghana-café mocht Luc Somers aan de talrijk opgekomen familieleden, vrienden, sympathisanten en belangstellenden alvast twee van zijn gesponsorde pupillen voorstellen. Alfa en Platini zijn twee van de 50 jonge steungenieters die dankzij ‘Support Ghana’ van een degelijk en afdoend onderwijsparcours kunnen genieten. Alfa is 22 jaar en tweedejaarsstudent geneeskunde en tevens medeoprichter van de partnerorganisatie Emo Foundation NGO. Hij verblijft voor 6 weken in België en tijdens die periode neemt hij deel aan de Summer School 'Health & Migration' aan de U-Gent.
Platini is 21 jaar en was de voorbije twee jaren de secretaris van de partnerorganisatie in Ghana. Hij start in september aan de VUB in de richting Social Sciences en zal tijdens zijn studies alvast in Herne verblijven.
Driejarenplan
Het voorbije jaar gingen 7 Belgische vrijwilligers en studenten aan de slag in Kpando. Zo werd de bouw van de school in Gadza afgerond, een 20-tal studenten kregen een studiebeurs, drie jongeren volgden autorijschool en twee jongeren werden geholpen met het opstarten van een winkel en van een kapperszaak.
De afgelopen dagen vertrokken vanuit België nog eens 17 paar helpende handen en op 12 augustus trekt ook Luc Somers opnieuw voor 100 dagen naar Ghana om er verder werk te maken van een project dat zich pint rond de integrale educatiehulp in Kpando.
Naast de opbrengst van het Ghana-café en de wafelverkoop mag Luc Somers en zijn ploeg ook steevast genieten van enige financiële steun van de gemeente Herne, de sterzangers uit Kokejane, de badmintonclub, de Rotaryclub, Herne Solidair, de scholenacties en van de opbrengst van hun deelname aan de jaarmarkt. Dit alles samen becijfert toch goed 10.000 €. Samen met de 40.000 € financiële steun gegenereerd buiten de gemeente Herne is ‘Support Ghana’ dan ook uitermate gelukkig en kan de organisatie zo een volwaardig driejarenplan verder uitwerken.
Op hetzelfde elan verderwerken
Luc Somers: “In 2017 plannen we op hetzelfde elan verder te werken. Intussen begeleiden we nu ook elk jaar vier studentes van de Karel de Grote Hogeschool Antwerpen en één studente van Vives Kortrijk bij hun stage in Kpando. In het voorjaar werd tevens de laatste hand gelegd aan de bouw van een derde school en tegelijk werd gestart met een vierde en nieuw onderwijsproject waarbij niet alleen de infrastructuur een belangrijk aspect vormt maar ook het didactisch materiaal, de competentie van het lerarenkorps en de toegankelijkheid een bijzondere aandacht vergen. Op het vlak van gezondheidszorg plannen we in samenwerking met CM Limburg ook verdere hulp aan het gezondheidscentrum van Bumbulla en in Kpando ondersteunen we het permanent wondverzorgingsprogramma en plannen we ook nog verschillende screening programma’s in bepaalde wijken en afgelegen dorpjes”.
De talrijke bezoekers aan het Ghana-café toonden zich dan ook bijzonder opgetogen over de resultaten die Luc Somers en zijn team al hebben weten te realiseren en gaven duidelijk aan ook de verdere acties van ‘Support Ghana’ te willen blijven steunen.
Support Ghana is ook te volgen via deze FACEBOOKPAGINA
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
30 jul 2017
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Godelieve Deschuyffeleer | 15 aug 2022
Godelieve Deschuyffeleer | 14 aug 2022
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Godelieve Deschuyffeleer | 14 aug 2022
Godelieve Deschuyffeleer | 10 aug 2022
Godelieve Deschuyffeleer | 10 aug 2022
Godelieve Deschuyffeleer | 07 aug 2022

archief