Samen op weg naar een klimaatvriendelijk HERNE

Samen op weg naar een klimaatvriendelijk HERNE

Uitnodiging_21_sept
Samen op weg naar een klimaatvriendelijk HERNE - © Deschuyffeleer
 

Toekomende week donderdag 21 september is de gemeentelijke klimaatgroep toe aan haar tweede klimaatwerkwinkel. Die gaat door in de raadzaal van het gemeentehuis vanaf 19u30. Iedereen die daadwerkelijk zijn of haar steentje wil bijdragen om te komen tot een meer klimaatvriendelijke gemeente is er alvast welkom.

20% minder uitstoot broeikasgassen
“Het is misschien nog wel even ver van ons bed, maar orkanen zoals recent Irma doen de wereld toch wel steeds meer stilstaan bij de gedachte dat er iets grondig verkeerd gaat met het klimaat op aarde. Dat we daar misschien toch beter met z’n allen, nu het nog kan, iets proberen aan te doen staat dan ook buiten kijf”, zegt organisator Frank Nevens van de gemeentelijke klimaatgroep. “Met de ondertekening van het Europese Burgemeestersconvenant heeft ook Herne, zoals overigens ondertussen de meeste Vlaamse steden en gemeenten, zich geëngageerd om concrete maatregelen te nemen die de uitstoot van broeikasgassen op zijn grondgebied alvast met minstens 20% terugdringen tegen 2020 en dit in vergelijking met 2011. Dit kan door samen minder energie verbruiken, en de energie die we dan toch nodig hebben meer efficiënt aan te wenden of op hernieuwbare wijze op te wekken. Die vermindering met 20% uitstoot is een minimaal noodzakelijke maar tegelijk ambitieuze doelstelling die inzet zal vragen van zoveel mogelijk betrokkenen zoals het bestuur, de burgers, de bedrijven en organisaties”.
Lokale klimaatactie
“En dus hebben het gemeentebestuur, de gemeentelijke klimaatwerkgroep opgericht vanuit de milieu-adviesraad en ‘Kyoto in het Pajottenland’ samen de schouders gezet onder lokale klimaatactie. Een eerste werkwinkel in juni bracht alvast een mooi aantal geëngageerde mensen op de been en resulteerde in het voornemen om samen nog meer mensen warm te maken om te werken aan concrete initiatieven die onze broeikasgasemissies verlagen”, vult Frank Nevens aan. “In een tweede klimaatwerkwinkel gaan we nu aan de slag om de eerste concrete initiatieven in de steigers te zetten en om te kijken wie verschil kan maken via verenigingen, in straten of buurten en op evenementen. De vzw Kyoto in het Pajottenland en de energiecoöperatie ‘Pajopower’ zijn eveneens op de afspraak en zullen ons ook verder ondersteunen bij het concreet uitwerken van acties”.
Goesting en engagement
“En dus hierbij een warme oproep aan al diegenen die hun steentje willen bijdragen voor een meer klimaatvriendelijke gemeente. Een energie-expert hoef je zeker niet te zijn om deel te nemen. Goesting en engagement zijn de sterkste troeven. En pas met velen samen kunnen we verschil maken”, aldus nog Frank Nevens.
Reportage vergadering juni 2017: https://editiepajot.com/regios/13/articles/54826
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
15 sep 2017
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Godelieve Deschuyffeleer | 26 okt 2020
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Godelieve Deschuyffeleer | 18 okt 2020
Godelieve Deschuyffeleer | 15 okt 2020

archief