HERNE – Nu ook opknapbeurt voor oorlogsgedenksteen Léon Montjardin

C21

HERNE – Nu ook opknapbeurt voor oorlogsgedenksteen Léon Montjardin

1_monumentje_montjardin_hekstraat_herne__13_
HERNE – Nu ook opknapbeurt voor oorlogsgedenksteen Léon Montjardin - © Deschuyffeleer
 
Monumentje_montjardin_hekstraat_herne__3_
HERNE – Nu ook opknapbeurt voor oorlogsgedenksteen Léon Montjardin - © Deschuyffeleer
 
Monumentje_montjardin_hekstraat_herne__4_
HERNE – Nu ook opknapbeurt voor oorlogsgedenksteen Léon Montjardin - © Deschuyffeleer
 

Naast de restauratie van de drie oorlogsmonumenten aan de kerk in Herfelingen, aan de kerk in Sint-Pieters-Kapelle en aan de Patriot heeft het gemeentebestuur nu ook het enigszins minder bekend maar eveneens waardevol monument ter herdenking van commandant Léon Montjardin in de Hekstraat een opknapbeurt laten geven. Met die restauratie is een bedrag gemoeid van 1.149€.  

Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in mei 1940 was Léon Montjardin compagniecommandant van de eerste compagnie van het Tweede Regiment Grenswielrijders. Zijn opdracht was het bewaken en het verdedigen van de Maasbruggen in Renory en Seraing. Na het succesvol vernietigen van die bruggen diende zijn eenheid zich zoals gepland terug te trekken achter de KW-linie, de ‘ijzeren muur’ tussen Koningshooikt en Waver.
Terugtocht
Tijdens de nacht van 15 op 16 mei trok zijn eenheid door Herne, toen een door de British Expeditionary Force  gecontroleerde sector. Aan een Britse wegversperring werd hij tegengehouden. Léon Montjardin, achteraan gezeten op een motor, wilde zich rechtzetten op de voetsteunen om zich te identificeren aan de hand van documenten uit zijn kaartentas. Maar een Engelse schildwacht schatte die beweging foutief in, dacht dat Montjardin naar zijn pistool greep en twijfelde niet. Montjardin werd neergeschoten en in het hoofd getroffen. Hij werd nog een nabijgelegen hoeve binnengedragen waar een dokter jammer genoeg nog enkel de dood kon vaststellen. Léon Montjardin wordt derhalve beschouwd als één van de slachtoffers van de 5de kolonnne psychose tijdens de mei-veldtocht.
Léon Montjardin
Léon Montjardin werd geboren op 5 oktober 1895 in Herstal. Bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog nam hij vrijwillig dienst in het Belgisch leger en werd hij toegewezen aan het Tweede Regiment Karabiniers. Tijdens de oorlog was zijn gedrag bijzonder voorbeeldig en hij maakte dan ook snel promotie. Zo werd hij op 26 juni 1918 officier. Net voor die promotie kreeg hij een vermelding in het dagorder van het leger en nog tijdens de oorlog in augustus 1918 werd hij gedecoreerd met het ‘croix de guerre’ voor zijn voorbeeldig en moedig gedrag aan het front. Op 28 september 1918, de eerste dag van het Vlaanderen offensief, werd hij zwaargewond. Voor die gevechtsactie werd hij in november 1920 tot ‘ridder in de kroonorde’ aangesteld, met een bijzondere vermelding voor zijn bijzonder moedig gedrag. Eens hersteld van zijn zware verwondingen bleef hij in dienst bij het leger. En toen in 1934 de vrijwilligerseenheid van de Grenswielrijders werd opgericht muteerde hij naar deze eenheid.
Hekstraat of Grotestraat?
Sommige bronnen maken gewag dat de feiten zich afspeelden in de Grotestraat, wat tactisch gezien een meer aanvaardbare ideeëngang uitmaakt. Ter zijner gedachtenis zou de familie er in eerste instantie een eenvoudig houten kruis hebben laten plaatsen en nadien een stenen zuil. Allicht bestaat er over het triest voorval enige verwarring over de juiste locatie. Feit is dat de gedenksteen wel degelijk is terug te vinden in de Hekstraat.
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
07 dec 2017
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Godelieve Deschuyffeleer | 26 nov 2021
Godelieve Deschuyffeleer | 26 nov 2021
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief