HERNE – Burgemeester Kris Poelaert op de 3de plaats bij de provincieraadsverkiezingen

HERNE – Burgemeester Kris Poelaert op de 3de plaats bij de provincieraadsverkiezingen

Kris_poelaert_provincie
HERNE – Burgemeester Kris Poelaert op de 3de plaats bij de provincieraadsverkiezingen - © Deschuyffeleer
 

Op de CD&V-kandidatenlijst in het voor de provincieraad nieuw samengesteld provinciedistrict en meteen ook gelijknamig provinciaal kiesarrondissement Halle-Vilvoorde bekleedt burgemeester Kris Poelaert de 3de plaats. Lijsttrekker is gedeputeerde Tom Dehaene (Zemst). Op de 2de plaats is Elke Zelderloo (Dilbeek) terug te vinden, op de 4de plaats Geertrui Windels (St-Genesius-Rode). Alle vier zetelen momenteel ook al als provincieraadslid. Bij zijn eerste deelname aan de verkiezingen voor de provincie in 2012, waarbij de CD&V 15 zetels wist binnen te halen, scoorde Kris Poelaert meteen bijzonder hoog met 8.309 naamstemmen.

Nog slechts twee provinciedistricten
Sinds de verkiezingen van 2012 is er door de Vlaamse wetgever flink wat gesleuteld aan de verkiezingen voor de provincieraad. Zo zijn er voor Vlaams-Brabant voortaan twee provinciale verkiezingsarrondissementen met ieder nog slechts één gelijknamig provinciedistrict en dat zijn Leuven en Halle-Vilvoorde. Bij de vorige provincieraadsverkiezingen waren er met Halle, Vilvoorde, Leuven, Diest en Tienen nog vijf provinciedistricten. Bovendien wordt het aantal provincieraadsleden in iedere provincie, met uitzondering van Limburg, gehalveerd van 72 naar 36. Voor Limburg, dat minder dan 1 miljoen inwoners telt, wordt het aantal provincieraadsleden dan weer teruggeschroefd van 63 naar 31. Ook is er geen lijstenverbinding of apparentering meer mogelijk. De verdeling van het aantal gekozenen voor de provincieraad per district, en voor Vlaams-Brabant sowieso ook per arrondissement, wordt voortaan telkenmale berekend op basis van het inwonersaantal in ieder kiesdistrict.
Toch nog vrij uitgebreid takenpakket
Begin dit jaar verloren de provincieraden hun persoonsgebonden bevoegdheden zoals cultuur, sport, jeugd en welzijn aan ofwel het Vlaams niveau ofwel aan de steden en de grote gemeenten, die zulks wensten. Desalniettemin behoudt de provincie toch nog steeds een vrij uitgebreid takenpakket zoals ruimtelijke ordening en leefmilieu, toerisme, waterwegen en wateroverlast, coördinatie beleid en werkgelegenheid evenals crisiscoördinatie.
Op de CD&V-kandidatenlijst voor het district Halle-Vilvoorde komen ook nog uit het Pajottenland de Gooikse burgemeester Michel Doomst, tevens Vlaams volksvertegenwoordiger, evenals de Affligemse burgemeester Walter De Donder voor.
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
24 mei 2018
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Godelieve Deschuyffeleer | 18 okt 2020
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Godelieve Deschuyffeleer | 15 okt 2020
Godelieve Deschuyffeleer | 03 okt 2020

archief