HERNE - Met tweejaarlijkse kippenactie kregen 598 kippen een nieuwe thuis

HERNE - Met tweejaarlijkse kippenactie kregen 598 kippen een nieuwe thuis

Kippenactie
HERNE - Met tweejaarlijkse kippenactie kregen 598 kippen een nieuwe thuis - Foto ingezonden
 
20180602_093202
HERNE - Met tweejaarlijkse kippenactie kregen 598 kippen een nieuwe thuis - Foto ingezonden
 

Om de verdere afname van de hoeveelheid groenten-, fruit- en tuinafval in het restafval te bevorderen stemde de gemeenteraad in april in met een nieuwe tweejaarlijkse kippenactie. Daarbij konden gezinnen per adres aanspraak maken op het aankopen van maximum drie kippen. Voor scholen en rusthuizen werd dat maximum opgetrokken tot negen stuks. Het gemeentebestuur subsidieerde in het kader van de actie 50% van de aankoopprijs. Met de nieuwe actie kregen uiteindelijk 598 kippen een nieuwe thuis bij 206 Hernse gezinnen.

Met haar tweejaarlijkse kippenacties wil de gemeente Herne gezinnen aanmoedigen om kippen in te zetten als afvalverwerkers. Milieuambtenaar Anja Mertens: “Zo doen we samen aan afvalpreventie en thuiskringlopen. En dat werkt prima. Kippen zijn namelijk prima afvalverwerkers en dus een goed alternatief om organisch afval uit de restafvalzak te weren ne dit op een natuurlijke manier. Twee tot drie kippen volstaan om de gemiddelde hoeveelheid keukenafval van een doorsnee gezin te verwerken. De kippen zijn een 18-tal weken oud en zullen globaal gezien na een 2 à 3 weken aanpassing aan hun nieuwe omgeving ook nog legrijp zijn en lekkere eitjes voortbrengen”.

Kortwieken voorkomt uitbreken
 
Kippenkunnen de drang hebben om weleens de andere kant van de draad op te zoeken. Om dit te voorkomen kunnen de kippen gekortwiekt worden. Dit is het afknippen van de punten van de slagpennen. Het zijn dus alleen bepaalde veren die worden ingekort. De dieren ondervinden van het kortwieken geen pijn. Het kan vergeleken worden met het knippen van onze nagels. Meestal worden de buitenste 10 slagpennen ingekort met een schaar. Kortwieken doe je echter maar aan één vleugel. Daardoor raakt de kip uit balans wanneer ze een poging doet om te vliegen. Toch dient de omheining van de kippenren nog steeds voldoende hoog te zijn want gekortwiekte kippen kunnen immers nog steeds hoog opspringen.
 
Oppassen voor vossen
 
Vossen zijn helemaal terug van weggeweest. Klachten over het roven van pluimvee door vossen zijn dan ook opnieuw sterk toegenomen. Gelukkig kan een afdoend beveiligd kippenhok een slachtpartij voorkomen. Slimmer zijn dan Reintje de vos is dan ook een absolute aanrader!
 
Een overzicht van de voorbije acties
 
In 2008 bestelden 213 gezinnen 645 kippen
In 2010 bestelden 212 gezinnen 629 kippen
In 2012 bestelden 263 gezinnen 784 kippen
In 2014 bestelden 201 gezinnen 593 kippen
In 2016 bestelden 221 gezinnen 674 kippen
In 2018 bestelden 206 gezinnen 598 kippen
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
05 jun 2018
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Godelieve Deschuyffeleer | 26 okt 2020
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Godelieve Deschuyffeleer | 18 okt 2020
Godelieve Deschuyffeleer | 15 okt 2020

archief