HERNE – Inhuldiging gedenkplaat pastoor Karel Nerinckx in Herfelingen

HERNE – Inhuldiging gedenkplaat pastoor Karel Nerinckx in Herfelingen

Charles_nerinckx
HERNE – Inhuldiging gedenkplaat pastoor Karel Nerinckx in Herfelingen - © Deschuyffeleer
 

Op zondag 23 september wordt er een gedenkplaat ter ere van pastoor Karel Nerinckx ingehuldigd aan de Sint-Niklaaskerk in Herfelingen. In die toenmalige gemeente zag hij het levenslicht in 1761. Karel Nerinckx is een bijzonder verdienstelijk persoon en is, naast pater Damiaan, overigens een van de twee Belgen die een standbeeld kregen in de Verenigde Staten van Amerika.

 

Pastoor Nerinckx was pastoor van Meerbeek van 1793 tot 1801 in de Franse periode. Hij werd in de VS bekend als Father Nerinckx, de missionaris van Kentucky. Hij stichtte de eerste Amerikaanse zusterorde, de Loretijnen of Zusters van Loreto.

 

Na de Gregoriaanse hoogmis van 10u worden in de kerk enkele uiteenzettingen gegeven die de merkwaardige figuur van pastoor Karel Nerinckx belichten. Zo zullen onder meer twee zusters uit Kentucky getuigen waarom Karel Nerinckx zo belangrijk is geweest.

 

Daarna volgt de eigenlijke inhuldiging van de gedenkplaat. De plaatselijke koninklijke fanfare De Ware Broeders luistert de plechtigheid op. De feestelijke inhuldiging wordt afgerond met een receptie in de kerk. Daar kan dan ook een blik geworpen worden op de stamboom van de illustere pasoor Karel Nerinckx. Misschien wordt daarbij hier of daar wel een familieverband ontdekt. 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
23 sep 2018
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Godelieve Deschuyffeleer | 26 okt 2020
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Godelieve Deschuyffeleer | 18 okt 2020
Godelieve Deschuyffeleer | 15 okt 2020

archief