HERNE - Support Ghana inmiddels al aan zijn eerste bestaansdecennium toe

C21

HERNE - Support Ghana inmiddels al aan zijn eerste bestaansdecennium toe

Ghanacaf___luc_somers_2018__5_
HERNE - Support Ghana inmiddels al aan zijn eerste bestaansdecennium toe - © Deschuyffeleer
 
Ghanacaf___luc_somers_2018__15_
HERNE - Support Ghana inmiddels al aan zijn eerste bestaansdecennium toe - Somers/Platini - © Deschuyffeleer
 
Ghanacaf___luc_somers_2018__21_
HERNE - Support Ghana inmiddels al aan zijn eerste bestaansdecennium toe - © Deschuyffeleer
 
Ghanacaf___luc_somers_2018__24_
HERNE - Support Ghana inmiddels al aan zijn eerste bestaansdecennium toe - © Deschuyffeleer
 
Ghanacaf___luc_somers_2018__27_
HERNE - Support Ghana inmiddels al aan zijn eerste bestaansdecennium toe - © Deschuyffeleer
 

Support Ghana vzw bestaat dit jaar 10 jaar en dat werd speciaal in de schijnwerpers gezet tijdens zijn jongste Ghana Café in het jeugdhuis. Voor vele al dan niet gewezen medewerkers werd het dan ook in het bijzijn van de talrijk opgekomen sympathisanten een leuke gelegenheid om herinneringen op te halen alsook om nieuwe plannen te smeden met een duidelijke visie naar de toekomst toe. Roerman bij dit alles is nog steeds de 52-jarige Luc Somers.

Een 'Special Edition'
Tien jaar geleden waren het Luc Somers, Lode Vanholder en Emmilie Eylenbosch die na een sportstage in Ghana besloten de regio van Kpando in Ghana op een structurele manier te ondersteunen. De 10de editie van het jaarlijks Ghana Café werd dan ook uitgebouwd tot een ‘Special Edition’.
Support Ghana is een kleinschalige organisatie die sedert 2008 doelgericht vanuit onder meer Herne samenwerkt met de lokale dorpsgemeenschappen in het Kpando district aan het Voltameer in Ghana. De republiek Ghana is een land aan de westkust van Afrika dat grenst aan Ivoorkust, Burkina Faso, Togo en aan de Golf van Guinea.
Bewuste burgers
‘Support’ staat bij de vereniging synoniem voor bouw en renovatie van schoolgebouwen, het verlenen van studiebeurzen, het stimuleren van sportbeoefening, het ondersteunen van de gezondheidszorg evenals het behoud van de lokale culturele eigenheid. En sedert 2012 zet Support Ghana ook in op sociaal ondernemen als uitweg uit de armoede en tewerkstelling van kansarmen. “De snelste weg naar een ontwikkeld Ghana ligt in het versterken van de overgang naar een open, democratische gemeenschap met vrije permanente organisaties en een onafhankelijk overheidsapparaat”, stelt Luc Somers met kennis van zaken. “En precies die overgang wil Support Ghana mee helpen bewerkstelligen door de creatie van een groter maatschappelijk middenveld met bewuste burgers”.
Vanaf 2015 worden de projecten in Ghana overigens uitgevoerd in samenwerking met Emo Foundation NGO, een lokale partner met studenten van eigen bodem die gehuisvest zijn in het Emo House.
Een directe aanpak
Dankzij de gedrevenheid, de inzet en de financiële steun van de ploeg rond Luc Somers, die samen met vele vrijwilligers, nu toch al enkele jaren tekent voor projecten waarbij de directe aanpak, het rechtstreeks contact, het transparant middelenbeheer en een adequate opvolging de rode draad vormen, boert de regio Kpando thans vrij goed. Verder in het vizier zit ook nog de uitbreiding van de Kettle Farm. Langzaam maar zeker krijgt ook die boerderij er vorm. Thans is er al een contingent van een 20-tal koeien. Het is de bedoeling dit aantal op te drijven alsook een aantal plaatselijke mensen te onderrichten en hen de knepen van de boerenstiel aan te leren zodat op termijn runderen van eigen kweek de nood aan vlees zouden kunnen beantwoorden.
Een legaat van 17.000€ als steun
Ook nu weer sprokkelen de teamleden inmiddels in alle eenvoud een aanzienlijk budget samen om tijdens hun komend verblijf in Ghana er daadwerkelijk terug de handen uit de mouwen te steken. Zo is het traditioneel Ghana Café samen met de opbrengst van het dienstbetoon op de Hernse Jaarmarkt en de tombola op het jaarlijks eetfestijn van Badmintonclub Herne één van die gelegenheden om zaad in het laatje te brengen. Ook mag Support Ghana rekenen op een financiële steun via Herne Solidair, op giften via ‘Leraars zonder Grenzen’ en op bijwijlen gulle sponsors. Zo was Support Ghana vzw dit jaar alvast de begunstigde van een legaat van 17.000€. Bijzonder aan Support Ghana is ook dat de vereniging een open boekhouding voert.
Een sterk zichtbare vooruitgang
Tijdens de jongste editie van het Ghana Café mocht Luc Somers aan de talrijk opgekomen familieleden, vrienden, sympathisanten en geïnteresseerden met enige trots meedelen dat Ghana er sterk zichtbaar op vooruit gaat maar dat er nog veel werk aan de winkel is. Ook Platini, één van de 50 Ghanese jongeren waarvan de studiekosten grotendeels door Support Ghana gedragen worden, was van de partij in het jeugdhuis. Platini’s vriendin is Dana Derijcke. Sinds vorig jaar studeert hij Social Sciences aan de VUB, woont hij in Herne, is hij regelmatig aan het werk te zien in de Sparwinkel in de Lindestraat en verdedigt hij met brio mee de kleuren van FC Herne.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
15 okt 2018
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 13 jul 2024

archief