HERNE – Samen bewegen voor Adem van Jong en Oud bracht 11000 euro voor het Muco-onderzoek.

C21

HERNE – Samen bewegen voor Adem van Jong en Oud bracht 11000 euro voor het Muco-onderzoek.

Cheques_muco_nov_2018__1_
HERNE – Samen bewegen voor Adem van Jong en Oud bracht 11000 euro voor het Muco-onderzoek - © Deschuyffeleer
 
Cheques_muco_nov_2018__2_
HERNE – Samen bewegen voor Adem van Jong en Oud bracht 11000 euro voor het Muco-onderzoek - © Deschuyffeleer
 
Cheques_muco_nov_2018__3_
HERNE – Samen bewegen voor Adem van Jong en Oud bracht 11000 euro voor het Muco-onderzoek - © Deschuyffeleer
 
Cheques_muco_nov_2018__4_
HERNE – Samen bewegen voor Adem van Jong en Oud bracht 11000 euro voor het Muco-onderzoek - © Deschuyffeleer
 

Het door de bevolking breed gedragen solidariteitsevenement 'Samen bewegen voor Adem' ten voordele van het Muco-onderzoek onder de vorm van een familiedag in een organisatie van wielertoeristenclub Jong en Oud Herne en dat in september zijn beslag kreeg in de sporthal De Hernekouter heeft de organisatoren alleszins geen windeieren gelegd. Het clubbestuur met Peter Pirard, Marc Vanaudenhove en Dirk Desmet en een twintigtal clubleden voelden zich vandaag dan ook in De Kring bij de overhandiging van twee cheques van elk 5500 euro aan de nationale Mucovereniging en aan het Mucocentrum van het UZ Jette, overigens volkomen terecht, bijzonder in hun sas. Voor die overhandiging werd zeer bewust gekozen voor de slotdag van de Europese Mucoweek . Die campagne van de Belgische Mucovereniging wil immers aandacht vragen en fondsen werven voor het wetenschappelijk onderzoek rond die ziekte zodat ook mucopatiënten een betere toekomst zouden kunnen tegemoetzien.

Familiedag
 “Via ons evenement en een arsenaal aan gulle sponsors wilden wij zo veel mogelijk geld inzamelen om de Mucovereniging en het Mucocentrum van het UZ Jette financieel te steunen. Daarom organiseerden wij een familiedag met wandel- en fietstochten met verschillende afstanden evenals tal van randanimatie voor jong en oud”, zegt een trotse woordvoerder Jürgen Volckaert. “Die familiedag ten voordele van de Mucobehandelingen werd trouwens al in juni van dit jaar voorafgegaan door een actie waarbij toen 13 clubleden zich op de flanken van de mythische Stelvio in Italië de ziel uit het lijf reden. Dit gebeurde in het kader van het driedaags evenement Passo dello Stelvio in een organisatie van Golazo Sports onder het motto 'Climbing for Life' ten voordele van de strijd tegen astma en mucoviscidose. De centrale figuur en de motor bij dit alles is de tweejarige Fenna, de dochter van onze clubleden Thierry en Liesbeth Nerincx. Het jong meisje is één van de 1275 geregistreerde Belgische patiënten die dagdagelijks een gevecht levert tegen de meest voorkomende erfelijke en levensbedreigende ziekte in België”.
Mucoviscidose 
Door een erfelijke afwijking is het slijm (mucus) van de patiënten die aan mucoviscidose lijden abnormaal dik en taai. In het Nederlands noemt men het ook taaislijmziekte. Bij gezonde mensen is slijm onder meer nuttig om ingeademde stofdeeltjes en bacteriën uit de longen en andere organen af te voeren. Het te dikke slijm van mucopatiënten daarentegen vormt juist een ideale voedingsbodem voor bacteriën. Die veroorzaken dan onder meer infecties en chronische bronchitis, die de longen en ook andere organen op termijn zó aantasten dat ze moeilijk tot niet meer functioneren. Eén op de 20 Belgen is drager van het gen en om de 10 dagen wordt er in ons land een kindje met muco geboren. Momenteel is slechts 11% van de mucopatiënten getransplanteerd.
Patiënten en hun familie steunen
“5500 euro cadeau krijgen is super en dit gebeurt niet alle dagen”, dat was de teneur van de dankbetuiging van zowel Isa Deherdt in naam van de Mucovereniging vzw als voor Chris Van De Kerkhove en Kristina Carletta van het Mucocentrum verbonden aan het UZ Jette. Voor beide instellingen is deze financiële steun een welgekomen tegemoetkoming waarmee én enerzijds patiënten en hun familie kunnen geholpen worden met het bekostigen van vooral medisch materiaal en speciale voeding en waarmee anderzijds een centje kan bijgedragen worden aan het wetenschappelijk onderzoek dat dan moet leiden naar nog betere en nieuwe manieren om mucoviscidose aan te pakken.
Jong en Oud
Wielertoeristenclub Jong en Oud zag het levenslicht in 1991 en heeft haar clublokaal in het bijzonder populair café 'Bij Latjes' aan het station. De club telt thans 28 leden die er in het seizoen wekelijks op zondag samenkomen voor het maken van een fietstocht van om en bij de 80 km. Overigens nu al geeft wtc Jong en Oud alleszins ieder sociaal voelend mens afspraak op zondag 29 september 2019 voor een nieuwe editie van de familiedag ‘Samen bewegen voor Adem’. 
Meer info over de actie 'Samen bewegen voor Adem' is terug te vinden op de facebookpagina samenbewegenvooradem.  
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
24 nov 2018
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 15 feb 2024

archief