HERNE - Gesmolten flessen spijzen kas van Kom op tegen Kanker

HERNE - Gesmolten flessen spijzen kas van Kom op tegen Kanker

1
HERNE - Gesmolten flessen spijzen kas van Kom op tegen Kanker - © Deschuyffeleer
 
Dsc00799
HERNE - Gesmolten flessen spijzen kas van Kom op tegen Kanker - © Deschuyffeleer
 
Dsc00822
HERNE - Gesmolten flessen spijzen kas van Kom op tegen Kanker - © Deschuyffeleer
 
Dsc00868
HERNE - Gesmolten flessen spijzen kas van Kom op tegen Kanker - © Deschuyffeleer
 
Dsc00899
HERNE - Gesmolten flessen spijzen kas van Kom op tegen Kanker - © Deschuyffeleer
 

Voor de tweede keer werd in de Broekstraat te Kokejane een flessenoven gestookt. Initiatiefnemers hierbij zijn De Rol-mopsen, Hedwig Meersdom, Lut De Smet en Jan Heyvaert. Na het doven van de oven worden de half gesmolten flessen dan het onderdeel van een bewerking waarbij zij samen met gerecycleerde materialen worden verwerkt om zo te komen tot een legertje van 100 muzikanten. Dit eindproduct met een kunstzinnige inslag zal dan vooreerst tentoongesteld worden ter gelegenheid van 100 jaar fanfare en dorpsleven in Sint-Pieters-herleving dat voorzien is in het Gemeenschapscentrum in Sint-Pieters-Kapelle van 27 april tot 5 mei.   Nadien worden alle stukken verkocht ten bate van Kom op tegen kanker. Wie wil kan zijn ‘kunstwerk’ op voorhand reserveren.

In september van vorig jaar waren het de buurtbewoners en vrienden van Martine Ferdinand, Bertje Stoffels en Hedwig Meersdom die er voor zorgden dat de inwoners van de Van Cauwenberghelaan, de Broekstraat en de Kleine Broekstraat samen een aangenaam moment konden beleven. Het was vooral Hedwig die instond voor de eerste editie van een flessenoven dat dan ook zorgde voor een kleurrijk en warm feestspektakel.
Met de lente in aantocht vonden de Rolmopsen met onder meer Martine Ferdinand en Bertje Stoffels als drijvende krachten de tijd gekomen om ook terug in actie te schieten. Bij de tweede editie van de flessenoven-initiatief kregen zij de logistieke steun van vooral Jan Heyvaert. Hij is Baryton sax-speler bij de  Koninklijke Fanfare Sint-Pieters-Herleving die dit jaar haar 100-jarig bestaan viert. Tijdens het jubileumjaar van die fanfare staat ‘herleving’ meer dan eens centraal. De link tussen ‘herleving’ en  het ‘recycleren’ van flessen en ander materiaal is dan ook vlug gelegd.
Flessenoven
Voor zijn flessenoven verzamelde Hedwig 540 flessen. Als bindmiddel was er ook nog eens 500 kg klei nodig. Gisteren was het op een braakliggend stuk grond alle hens aan dek om de oven vorm te geven. Fles na fles werden de 540 stuks keurig gestapeld en telkens voorzien van een portie klei. Het resultaat werd dan ook een ‘flessenhut’ met 1,5 m diameter en met een hoogte van nagenoeg 2 m.
Hedwig: “ De finesse van een flessenoven is de kunst van het vuurtje stoken. Hoe meer hout er in de vuurhaard wordt gestopt hoe heviger het vuur wordt. De ideale temperatuur is zo’n 7 à 800 graden. Door de hitte worden de flessenhalzen week en krijgen zij elk een originele vorm. Indien de temperatuur in de over boven de 900 graden stijgt riskeert men dat de constructie te labiel wordt en instort”
Zover kwam het niet. Omstreeks 20u was de klus geklaard en kon de oven langzaam maar zeker beginnen afkoelen. Morgen worden dan alle flessen één per één en heel voorzichtig uit hun habitat gehaald en zijn ze klaar om verder te worden verwerkt in een geheel waarbij recyclagematerialen, de inventiviteit en de creativiteit van onder meer Hedwig en Jan er moeten voor zorgen dat het eindresultaat mag gezien worden.
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
13 feb 2019
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Anaïs Deherder | 17 aug 2019
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Godelieve Deschuyffeleer | 13 aug 2019

archief