HERNE – Culinaire lezing schotelt het eten uit Bruegels tijd voor

HERNE – Culinaire lezing schotelt het eten uit Bruegels tijd voor

Herne_____culinaire_lezing_schotelt_het_eten_uit_bruegels_tijd_voor
HERNE – Culinaire lezing schotelt het eten uit Bruegels tijd voor - © Deschuyffeleer
 

In dit bijzonder bruegeljaar pakken de erfgoedcel Pajottenland & Zennevallei, het gemeentebestuur, de cultuurraad en de KVLV-afdeling van Herne op donderdag 6 juni om 19u30 in het gemeenschapscentrum van het Dominicanessenklooster uit met een smaakvolle en verrassende culinaire lezing met als thema 'Bruegel op je bord'. Ook illustrator Carll Cneut schuift mee aan tafel. Daarbij tekent hij live zijn indrukken over hoe wij Bruegels eten proeven op reproducties van werken van de vermaarde kunstenaar.

Rijstpap, pensen en lambiekbier, velen denken dat dit was wat de pot schafte in Bruegels tijd. Maar is dat idee van wat er in Bruegels tijd gegeten werd wel correct? Voedselhistoricus Jakob Snellings neemt de aanwezigen tijdens die culinaire lezing mee naar de keuken van Bruegel. Meer nog, dankzij hapjes van toen kunnen zij even wegdromen naar het leven van de 16e eeuw.
 
“Als we aan een Bruegeliaans banket denken stellen wij ons vooral rijkelijke buffetten voor. Bruegel en eten zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Maar is ons idee wat er in de 16de eeuw gegeten werd wel correct? 400 jaar geleden aten wij in elk geval andere dingen dan vandaag maar de basis van onze Vlaamse keuken werd toen al gelegd. Bovendien aten wij toen ook al internationaler dan je zou denken. Ging Pieter Bruegel immers zelf niet de mosterd halen in Italië?”, duidt Karen Van Buggenhout van Erfgoedcel Pajottenland & Zennevallei het opzet van de lezing.
 
Carll Cneut is vooral bekend als illustrator van kinderboeken en als dusdanig een veelvuldig winnaar van gerenommeerde prijzen. Hij laat zich voor zijn tekeningen tijdens de lezing inspireren door hoe wij Brugels eten proeven. Benieuwd wat dat allemaal geeft? Een bezoek aan zijn unieke tentoonstelling tussen 19 oktober en 17 november in Halle schept de mogelijkheid het resultaat ervan te ontdekken.
 
Inschrijven kan tot 29/05 via www.herne.be onder 'GC Herne' – Deelnemen kost 6 euro – Meer info via www.bruegelvertekend.be . Het Dominicanessenklooster is gelegen in de H.Geeststraat 22, pal op de grens met Edingen.
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
18 mei 2019
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Godelieve Deschuyffeleer | 19 sep 2019
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Godelieve Deschuyffeleer | 14 sep 2019
Godelieve Deschuyffeleer | 13 sep 2019
Godelieve Deschuyffeleer | 10 sep 2019

archief