HERNE – GO! basisschool De Markevallei in Kokejane vliegt er ‘samen’ in

HERNE – GO! basisschool De Markevallei in Kokejane vliegt er ‘samen’ in

1_schooljaar_19-20_markevallei__1_
HERNE – GO! basisschool De Markevallei in Kokejane vliegt er ‘samen’ in - © Deschuyffeleer
 
2_schooljaar_19-20_markevallei__1a_
HERNE – GO! basisschool De Markevallei in Kokejane vliegt er ‘samen’ in - Directeur Heidi Cobbaert - © Deschuyffeleer
 
Schooljaar_19-20_markevallei__2_
HERNE – GO! basisschool De Markevallei in Kokejane vliegt er ‘samen’ in - © Deschuyffeleer
 
Schooljaar_19-20_markevallei__4_
HERNE – GO! basisschool De Markevallei in Kokejane vliegt er ‘samen’ in - © Deschuyffeleer
 
Schooljaar_19-20_markevallei__5_
HERNE – GO! basisschool De Markevallei in Kokejane vliegt er ‘samen’ in - © Deschuyffeleer
 
Schooljaar_19-20_markevallei__6_
HERNE – GO! basisschool De Markevallei in Kokejane vliegt er ‘samen’ in - Marleen Lauwaert - © Deschuyffeleer
 
Schooljaar_19-20_markevallei__6a_
HERNE – GO! basisschool De Markevallei in Kokejane vliegt er ‘samen’ in - © Deschuyffeleer
 

Vooral voor de GO! basissschool Markevallei in Kokejane is het nieuw schooljaar een beladen mijlpaal in haar geschiedenis. Het solo verder gaan, een nieuwe structuur, veel nieuwe gezichten en ook een nieuwe directie zijn slechts een paar hoofdstukken die een bewogen levensverhaal van de streekschool omgeven. Eind juni sloten de schoolpoorten van de vestiging in het centrum immers definitief. Vele tientallen gewezen en huidige leerkrachten en personeelsleden en vele honderden oud-leerlingen hielden er dan aan de definitieve sluiting van ‘hun’ school af te ronden met een afscheid met een heel uniek, exclusief en bijzonder tintje.

Nieuwe directeur
Ook voor Heidi Cobbaert (50) was 2 september een markante eerste schooldag. Sinds 16 augustus neemt zij immers in de Markevallei de directietaken voor haar rekening en volgt zij in die zin Astrid van Daele en interim-directeur Kris Dehaene op. Tot voor kort maakte directrice Heidi nog deel uit van de scholengroep Brussel waar zij taalbegeleider was. In Kokejane krijgt zij alvast de assistentie van Nele Lauwaert die er als zorgcoördinator niet alleen voor zorgt dat zowel ieder kind, als ieder leerkracht en ook iedere ouder zich in de Waardestraat 17 thuis voelt maar ook de nieuwe directeur bijstaat waar nodig.
Heidi Cobbaert: “Op 2 september was het overigens ook voor GO! BS Markevallei alle hens aan dek om de 198 kinderen te ontvangen en hen naar hun respectievelijk klaslokaal te loodsen en hen meteen er allemaal ‘samen' in te laten vliegen”.
Wij vliegen er samen in
Het jaarthema is niet zomaar gekozen. Door de sluiting van de vestiging in het centrum van Herne zijn alle leerlingen nu gehuisvest in Kokejane en krijgt ‘samen’ dan ook een bijzondere betekenis. SAMEN leren, SAMEN werken en SAMEN leven worden dan ook de speerpunten van het nieuwe schooljaar.
Met ‘er in vliegen’ legt Kokejane de nadruk op ‘vliegen’ in al zijn aspecten zowel letterlijk als figuurlijk want nu al eind deze maand trekt de eerste graad naar Ronse voor een meerdaagse schooluitstap als geïntegreerde werkperiode. Bij een geïntegreerde werkperiode worden de lessen extra muros oftewel op een locatie buiten de school gegeven. Het klaslokaal verliest dan zijn klassieke structuur. Het wordt een leefruimte met immense afmetingen waar ‘beleven, ervaren, ontdekken en meemaken’ het voortouw nemen. Later op het jaar gaat de tweede graad in dezelfde zin naar zee en de derde graad naar bosklassen in Genk.
Met ‘samen vliegen we er in’ wil Heidi Cobbaert als nieuwe directeur meegeven dat ook het oudercomité in dat vliegexperiment een vooraanstaande rol speelt. Onder het voorzitterschap van Joris Vangelooven mag en kan ook Markevallei Kokejane alvast rekenen op de assistentie van een actief oudercomité dat haar taken van informeren, ontmoeten, ondersteunen en adviseren uitbreidt met daadwerkelijk de handen uit de mouwen steken en zorgt voor een financiële ruggensteun.
IJsbergrekenen
Ook nieuw voor De Markevallei is het ijsbergrekenen. Zorgcoördinator Marleen legt uit: “Ijsbergrekenen is een vernieuwende manier om rekenen op een meer aantrekkelijke manier aan te leren. De methode van het ijsbergrekenen druist niet in tegen de bestaande rekenmethodes en de huidige manier van lesgeven. Het is wel een aanvulling, die kinderen meer fundament en inzicht bijbrengt. We vergelijken het aanleren van rekenen met een ijsberg, waarbij het maken van sommen slechts het topje van de ijsberg is. Maar wat onder water zit, is het inzicht in wiskundige structuren dat kinderen nodig hebben. Als ze die bagage mee hebben, lukt de rest veel beter”.
Cijfers
Per 2 september mocht De Markevallei alvast de inschrijving noteren van 198 kinderen met 66 in de kleuterafdeling en 132 in de lagere school. Het personeelsbestand omvat naast de directie 11 leerkrachten, 2 administratieve medewerkers, 1 zorgcoördinator, 3 leerkrachten SES (Sociaal-Economische status), 2 LO-leerkrachten, 1 kinderverzorgster, 2 poetsvrouwen en 1 onderhoudsman/buschauffeur.
Een belangrijke datum wordt beslist 20 februari 2020. Die dag is voorzien dat De Markevallei in een totaal nieuw kleedje aan het publiek zal voorgesteld worden. Nu al spreekt men van Markevallei 2.0.
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
12 sep 2019
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Godelieve Deschuyffeleer | 28 mei 2020
Godelieve Deschuyffeleer | 19 mei 2020
Godelieve Deschuyffeleer | 17 mei 2020
Godelieve Deschuyffeleer | 16 mei 2020
Godelieve Deschuyffeleer | 16 mei 2020
Godelieve Deschuyffeleer | 14 mei 2020
Godelieve Deschuyffeleer | 13 mei 2020

archief