Nieuwe Vlaamse regering voorziet 1.357.806 euro extra investeringsmiddelen voor HERNE

Nieuwe Vlaamse regering voorziet 1.357.806 euro extra investeringsmiddelen voor HERNE

Nieuwe_vlaamse_regering_voorziet_1
Nieuwe Vlaamse regering voorziet 1.357.806 euro extra investeringsmiddelen voor HERNE - © Deschuyffeleer
 
1b
Extra budget gemeenten Pajottenland - © Deschuyffeleer
 

De 65 Vlaams-Brabantse gemeentebesturen krijgen tijdens deze lokale bestuursperiode 126 miljoen euro extra middelen die ze kunnen investeren in hun gemeente. Voor Herne komt dit neer op een bedrag van 1.357.806 euro extra investeringsmiddelen, stelt Jonas De Boeck, afdelingsvoorzitter N-VA Herne. Dat is het gevolg van het nieuw Vlaams regeerakkoord. Vlaanderen neemt de helft van de zogenaamde ‘responsabiliseringsbijdrage’ over en geeft de gemeenten extra budget omwille van hun open ruimte. De bijkomende financiering gebeurt bovenop het gemeentefonds, dat ook deze regeerperiode de groeivoet van 3,5 procent blijft behouden.

Responsabiliseringsbijdrage

Zo neemt de Vlaanderen een bedrag van 256.843 euro aan responsabiliseringsbijdrage over van de gemeente Herne. De pensioenen van de statutaire ambtenaren worden in principe betaald door de bijdragen op de lonen van de nog werkende statutairen. Dat zijn er echter steeds minder, waardoor de bijdragen meestal niet voldoende zijn om de pensioenfactuur te dekken. Daarom betaalt het gros van de gemeenten een responsabiliseringsbijdrage aan de federale overheid. 

Open ruimte

Bovenop de overname van de helft van de responsabiliseringsbijdrage voorziet de Vlaamse regering nog een bedrag van 1.100.963 euro voor Herne omwille van de open ruimte die ze bezit en moet onderhouden.

Investeren ten bate van de inwoners

N-VA Herne is verheugd dat de nieuwe Vlaamse regering extra middelen voorziet voor Herne en sluit zich aan bij de oproep van minister Ben Weyts om deze bijkomende budgetten te investeren in zaken die de gemeenten écht beter maken, zoals fietspaden en veilige wegen, energiezuinige gebouwen, bebossing en groene ruimte. De extra middelen spenderen aan de aanwerving van meer personeel of de eigen werking kan echt geen optie zijn.

Ook burgemeester blij

In een eerste reactie geeft burgemeester Kris Poelaert alvast aan eveneens bijzonder blij te zijn met de bijkomende investeringsmiddelen voor Herne. Hij geeft wel aan dat die extra voorziene middelen het resultaat zijn van de regeringsonderhandelingen waarbij zijn partij CD&V vooral aandacht heeft geschonken aan de lokale besturen en hun inwoners. 

 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
02 okt 2019
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Godelieve Deschuyffeleer | 28 mei 2020
Godelieve Deschuyffeleer | 19 mei 2020
Godelieve Deschuyffeleer | 17 mei 2020
Godelieve Deschuyffeleer | 16 mei 2020
Godelieve Deschuyffeleer | 16 mei 2020
Godelieve Deschuyffeleer | 14 mei 2020

archief