HERNE – N-VA klaagt rottende appeloogst aan in de kloostertuin

HERNE – N-VA klaagt rottende appeloogst aan in de kloostertuin

Naamloos
HERNE – N-VA klaagt rottende appeloogst aan in de kloostertuin - Ingezonden
 

Bij monde van zijn voorzitter Jonas De Boeck neemt de plaatselijke afdeling van N-VA aanstoot aan de alsnog onbenutte op de grond gevallen en nog aan de bomen hangende appelen in de tuin van het Dominicanessenklooster. Als woordvoerder voor de CD&V-bestuursploeg erkent raadslid Frank Nevens enigszins het probleem doch hij stelt dat een oplossing in de maak is aan de hand van de op stapel staande food hub die er zit aan te komen in het klooster.

Niet om aan te zien!
“Eerder dit jaar liet N-VA Herne zich nogal schalks uit over het huiswerk dat de gemeenteraadsleden door het college van burgemeester en schepenen opgelegd kregen. Elk van hen diende zich bezig te houden met de grote wereldproblemen, de zogenaamde ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties”, boort Jonas De Boeck zijn punt aan. “De plaatselijk CD&V-voorzitster reageerde boos op onze opmerkingen en iemand beschuldigde ons van antipolitiek. Eigenlijk hadden we niet meer gezegd dan dat gemeentemandatarissen zich op de eerste plaats met plaatselijke problemen dienen bezig te houden. Maar dat maakte blijkbaar weinig indruk op mensen die liever op de wereldwinkel passen dan op hun eigen gemeente”.
“Een klein voorbeeld daarvan zagen we dezer dagen met eigen ogen in de tuin van het Dominicanessenklooster. Tientallen kilo’s appelen rottend op de grond, nog eens tientallen kilo’s aan de takken. Niet om aan te zien!”, gaat de plaatselijke N-VA voorzitter verder. “En zo komen we terug bij de ontwikkelingsdoelstellingen. Wat voor zin heeft het zich in te laten met wereldproblematiek als we in eigen tuin de oogst laten rotten? Wie wordt beter van een dergelijke laksheid?”
In de persmededeling wordt verder gesteld dat “omdat niemand baat heeft bij verrotting moet fruit tijdig worden geplukt en nuttig worden gebruikt. Hoe? Er zijn mogelijkheden bij de vleet. Denken we maar aan het schenken van dat fruit aan de schoolkinderen van de eigen gemeente of nog aan het toelaten aan een sociale organisatie bij jaarlijkse beurtrol het fruit te plukken en te gebruiken of te verkopen. En ook Herne Solidair kan om suggesties gevraagd worden voor de meest efficiënte oplossing”
“Daarom stelt N-VA Herne onomwonden dat in een tijd waarin zoveel mensen zich inspannen om voedselverspilling tegen te gaan de gemeentelijke overheid niet langer mag toekijken hoe tientallen kilo’s van haar eigen gezond fruit verloren gaan”, luidt dan ook het besluit van de plaatselijke N-VA voorzitter.
Een oplossing in de maak
“We kennen ‘het probleem’ van de appelen in het klooster. En een oplossing is in de maak”, reageert gemeenteraadslid Frank Nevens van de kant van de CD&V-bestuursploeg. “We gaan daar mogelijks zelfs nog méér fruit aanplanten. En de oogst willen we zijn weg laten vinden via de aldaar voorziene food hub. Vers en/of verwerkt. Er werd overigens ook dit najaar al met een deel van de kloosterappelen gewerkt maar, toegegeven, niet de hele opbrengst kon vooralsnog verwerkt worden”.
“De essentiële doelstelling van de food hub is een meer gesloten en lokaal voedselsysteem. En daarenboven ook nog sociale cohesie”, vervolgt Frank Nevens. “Over die thema’s onder meer gaat het nu net bij de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen. En hoewel die doelstellingen mondiaal zijn, ligt een sterke klemtoon op een lokale, specifieke invulling ervan. En dat met de inzet van alle actoren die zich daartoe met daadkracht mee wil inzetten. Of zoals gewezen minister-president Geert Bourgeois (N-VA) nog op 14 mei laatstleden twitterde: “Wij vertrouwen erop dat de steden en gemeenten hun verantwoordelijkheid nemen en inzetten op de SDG’s” - op #lokaalmondiaal #event #sdg #ontwikkelingsdoelstellingen”.
De SDG’s zijn een uitnodiging om effectief stappen te zetten, die het roepen en klagen voorbij gaan. Aan de Hernse food hub wordt hard gewerkt, en het staat eenieder vrij om mee te doen! Dit najaar liggen er nog appels onder de bomen, volgend jaar is er compote voor iedereen....
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
22 okt 2019
Godelieve Deschuyffeleer
Ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Christian Menschaert/Godelieve Deschuyffeleer | 03 feb 2020
Godelieve Deschuyffeleer | 02 feb 2020
Godelieve Deschuyffeleer | 31 jan 2020
Godelieve Deschuyffeleer | 26 jan 2020
Godelieve Deschuyffeleer | 26 jan 2020
Godelieve Deschuyffeleer | 24 jan 2020

archief