HERNE - Vuurwerk: wat mag en wat mag niet?

HERNE - Vuurwerk: wat mag en wat mag niet?

Vuurwerk2
HERNE - Vuurwerk: wat mag en wat mag niet? - © Deschuyffeleer
 

Volgens het Vlaams decreet van 26 april 2019 is het verboden vuurwerk af te steken, voetzoekers te laten ontploffen en carbuurkanonnen af te vuren zonder vergunning. Wensballonnen oplaten is sowieso en te allen tijde verboden.

Voor uitzonderlijke gebeurtenissen kan de gemeente een vergunning voor vuurwerk afleveren indien er aan een aantal voorwaarden wordt voldaan. Een vergunning voor vuurwerk zal zo enkel verleend worden indien het om geluidsarm vuurwerk gaat.  Het aankoopbewijs en de originele verpakking moeten minstens tot 8 dagen na het gebruik worden bijgehouden en op vraag van de politie kunnen voorgelegd worden.
Het verplichten van het gebruik van geluidsarm vuurwerk is één van de voorwaarden om het label ‘diervriendelijke gemeente’ te behalen, één van de doelstellingen in de nieuwe legislatuur.
Vuurwerk kan onomkeerbare gehoorschade toebrengen zowel bij mens als bij dier. Vele dieren, zoals paarden, rundvee, huisdieren maar ook wilde dieren hebben een fijn en gevoelig gehoor. Ze zijn dan ook vaak slachtoffer van deze plotse en luide knallen.
Traditioneel vuurwerk brengt maximaal een knal van 170 decibel teweeg. Bij geluidsarm is dat 85 decibel. Bij geluidsarm vuurwerk kunnen mensen overigens nog steeds genieten van het lichtspektakel, maar dieren worden er niet door opgeschrikt en geterroriseerd door overmatig lawaai. Het spektakel blijft hetzelfde, enkel de overlast wordt gedempt.
Voor brandwonden geldt maar één regel: "Eerst water, de rest komt later”. Snel en kort de wonde spoelen met ijskoud water neemt de pijn weg. Daarna spoel je de wonde gedurende 10 à 15 minuten om de opgestapelde warmte af te voeren. Wanneer het gaat om een duidelijk oppervlakkige verwonding waarbij de wonde niet te groot is, kan je de wonde zelf behandelen met een brandwondenzalfje. Smeer in geen geval boter of iets anders aan de wonde. Lijkt de wonde dieper of is ze uitgebreider dan de grootte van een handpalm, dan wikkel je ze in een zuiver verband en gaat u naar een dokter of het ziekenhuis.
Vuurwerk is een gevaarlijk spul dat vlug een feestje kan bederven . Vuurwerk zorgt ieder jaar voor drama’s. Hou rekening met mens en dier en maak er prettige en veilige feesten van.
Als u toch wil volharden in de boosheid zorg er dan voor dat uw toelating voor vuurwerk, vreugdeschoten, … tijdig wordt geadresseerd aan de gemeentelijke milieudienst via mailto:anja.mertens@herne.be
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
07 dec 2019
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Colpaert | 11 aug 2020
Marc Colpaert | 07 aug 2020
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Godelieve Deschuyffeleer | 16 jul 2020
Godelieve Deschuyffeleer | 26 jun 2020

archief