HERNE - Geen communie-, jubileum- trouw- of ander feest! Wat nu?

HERNE - Geen communie-, jubileum- trouw- of ander feest! Wat nu?

Co_egelantier
HERNE - Geen communie-, jubileum- trouw- of ander feest! Wat nu? - © Deschuyffeleer
 

Dat de horeca en derhalve ook de uitbaters van feestzalen door de lockdown ten gevolge van de coronacrisis zwaar zijn getroffen, daar is iedereen het er over eens. Het merendeel van wie al voor 13 maart een locatie had gereserveerd voor een paas-, communie-, jubileum- of trouwfeest of voor een bijeenkomst in de sfeer van het bedrijfs- of verenigingsleven heeft dit intussen noodgedwongen uitgesteld of geannuleerd. En al wie nog zou willen gereserveerd hebben kijkt alsnog de kat uit de boom en wacht op betere en vooral zekere tijden.

Restaurants kunnen nog overschakelen op een plan B en zich toespitsen op afhaalmaaltijden of het instellen van een cateringdienst met levering aan huis. Zaaluitbaters daarentegen kunnen dat evenwel niet want ook thuis mag er immers nog niet ontvangen en dus ook niet gefeest worden. Uitbaters Geert kestemont en Wilfried Vierendeel van de feestzaal De Egelantier in het centrum spreken uit ervaring.
 
Alsnog geen perspectief
 
“Het eerste weekend dat we verplicht werden te sluiten was zeer hectisch. We moesten immers niet enkel de talrijke telefoons beantwoorden maar ook dienden wij maatregelen te treffen voor het recupereren van de verse onontbeerlijke producten die toen reeds voor de volgende dagen waren aangekocht en geleverd. Op zo’n moment sta je machteloos. Er was immers nog weinig concrete informatie voorhanden én over het virus én over zijn gevolgen.
 
Dezer dagen was het dan uitkijken naar de crisisvergadering van de Nationale Veiligheidsraad afgelopen woensdag. Maar ook na die vergadering blijven we in de kou staan en dienen wij onze deuren alsnog gesloten te houden. Alvast tot begin mei en allicht zelfs tot later in het jaar kunnen zo onze vaste verenigingen zoals de Rifleclub, Vief, Okra en De Retrovrienden nog niet opnieuw bij ons terecht voor hun clubbijeenkomsten en evenementen. Bij gebrek aan duidelijke perspectieven zien wij ook al het zomerseizoen bijzonder somber in. En ook de jaarmarkt, een topdag voor de lokale handel, is inmiddels al geschrapt Wat zal nog mogen en wat niet?
 
Zou het niet anders kunnen?
 
Wij stellen ons daarbij toch vragen want ook de zaaluitbaters en zelfs de restaurants kunnen de indeling van de lokalen en de tafelschikking zodanig aanpassen dat de afstandsregels perfect kunnen gerespecteerd worden. En waarom ook niet het maximum aantal genodigden drastisch beperken naargelang de beschikbare oppervlakte?
 
Na 33 jaar horeca biedt de lockdown ons wel een unieke ervaring met wat ‘vrije tijd’ betekent. Tijdens deze technische werkloosheidsperiode proberen we dan ook ons hoofd leeg te maken en fysiek te recupereren. Zo hebben Greet en ik nu de tijd om te genieten van kleine dingen. Wij hebben evenwel goed praten. Ik kan mij inbeelden dat jonge zelfstandigen en bedrijven die het nog helemaal moeten maken en die nog geen kans gehad hebben een appeltje voor de dorst op te sparen het thans en de komende maanden niet gemakkelijk zullen hebben.
 
WinkelHieren
 
Onze zoon Reinout is één van die beginners. Hij is met zijn restaurant 'Egelantier Drinks & Bites' nu overgeschakeld naar de formule van ‘Take Away’, meteen ook een sprong in het duister. Niettegenstaande het niet loopt zoals voordien, toch is hij niet alleen tevreden maar toch ook vrij opgetogen met de mooie respons van vooral de lokale bevolking op zijn initiatief.
 
Ook wij van de Egelantier hopen dat na deze coronacrisis het bloedbad in de horecawereld niet te groot zal zijn want velen hadden het nu al moeilijk om te overleven. In naam van de lokale handel wil ik dan ook zeker het ‘winkelHieren’ promoten. Want nogmaals is gebleken dat men in minder goede tijden alleszins beter gediend is met een goede buur dan met een verre vriend”.
 
De Egelantier is te volgen via deze Facebookpagina
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
17 apr 2020
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 13 sep 2020
Marc Colpaert | 12 sep 2020
Godelieve Deschuyffeleer | 01 sep 2020

archief