HERNE – Familie Janquart bewijst dagelijks dat Muziek de hartslag van het dorp is

HERNE – Familie Janquart bewijst dagelijks dat Muziek de hartslag van het dorp is

Janquart_3
HERNE – Familie Janquart bewijst dagelijks dat Muziek de hartslag van het dorp is - © Deschuyffeleer
 

Nu al sinds eind maart trakteert de familie Janquart iedere avond om 20u iedereen die het horen wil in haar buurt op een kort muzikaal intermezzo. Een raamvertoning die door de inwoners van Sint-Pieters-Kapelle en zelfs daarbuiten met steeds meer en meer enthousiasme onthaald wordt en die iedere avond opnieuw mag rekenen op veel erkenning en een daverend applaus. Vanavond is het inmiddels al de 50ste keer dat de familie haar instrumenten in de handen neemt en dat 'gouden optreden' wordt ongetwijfeld een 'specialleken'.

Wie in Sint-Pieters-Kapelle de familienaam Janquart uitspreekt associeert er automatisch de plaatselijke fanfare Sint-Pieters-Herleving bij. Een muzikale begeestering, een uitgesproken sociaal doen en denken evenals een daadwerkelijke aanhoudende inzet maken immers deel uit van het DNA van de familie Janquart dat zó niet alleen het fanfaregebeuren ten goede komt maar waar ook de ganse dorpsgemeenschap mee kan van genieten.

Eén enkel leuk deuntje

De coronatoestanden zetten ook in de Hernse deelgemeente het reilen en zeilen van het dorpsleven met zijn sterk uitgesproken verenigingsleven op een laag pitje. Maar om dat eventjes te doorbreken, om tegelijk uit erkentelijkheid ook de mensen uit de zorgsector een hart onder de riem te steken en om op hun manier graag de buurt een verpozingsmoment te willen aanbieden tekenen Marie-Cecile, Lies, Katrien en Mark nu toch al de ganse periode iedere avond paraat met telkens een leuk deuntje.

Mark, de voorzitter van de fanfare: “De idee rijpte bij de oproep van Vlamo aan de muziekverenigingen om dagelijks een deuntje te spelen voor het ondersteunen van de mensen in de zorgsector. Ons eerste heel toepasselijk nummer was dan ook ‘We zullen doorgaan’ waarbij ‘Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder’ geen loze flodders zijn. Verder was het Anke, de secretaris van onze fanfare, die ons op de idee bracht om er inderdaad mee door te gaan. ‘Een deuntje in goede en kwade dagen’ werd dan ook een toevoegsel aan ‘Muziek is de hartslag van ons dorp’, de slagzin van onze fanfare.

En zo geschiedde. Iedere avond zetten we ons raam op de eerste verdieping wijd open en spelen we één enkel liedje. Dit om zeker geen aanleiding te geven de afstands- en samenscholingsregels in het gedrang te brengen. Op zaterdag nemen wij rust en wordt onze taak overgenomen door doedelzakspeler Luc Ooghe.

Meer en meer bijval

Na enkele dagen spelen zagen wij dat meer en meer mensen tijdens hun wandelen een ommetje maakten om klokslag 20u in de buurt van de St-Pieterskerk te zijn. We zijn er zelfs van overtuigd dat ook onze champetter van op zijn sokkel mee geniet van dit dagelijks gelukzalig moment. Zoals gewoonlijk in kleine dorpen deed ook hier de tam-tam zijn werk. De buren vertelden het voort en ook de inwoners van de omliggende straten komen nu ook regelmatig al wandelend mee luisteren.

Ook duizendpoot en buurman Luc Roobaert draagt zijn steentje bij. Hij zorgt voor foto- en filmmateriaal dat dan via facebook de wereld wordt ingezonden. Zo kunnen ook vrienden en kennissen van buiten de buurt mee genieten van onze muzikale tussendoortjes. Om er stellig zeker van te zijn dat de afstandsregels zouden worden gerespecteerd tekenden we inmiddels vakjes op straat uit om de wandelaars te wijzen op het steeds vrijwaren van een veilige afstand.

En dat de buurt het weet te appreciëren is duidelijk te lezen op de sociale media. 'Elke dag iets om naar uit te kijken in deze rare tijden', 'muziek laat ons hart opfleuren', 'jullie dagelijks deuntje geeft ons hoop' en 'het was weer leuk, dank u en tot morgen 20 u' zijn daar slechts een paar getuigenissen van. Intussen kan het initiatief ook rekenen op veel reacties op facebook.

Ons opzet lijkt zijn doel dan ook te hebben bereikt: ingaan tegen vereenzaming, de buurt levendig houden, mensen hoop en een wandeldoel geven. ‘Muziek is de hartslag van ons dorp’, eens te meer en zelfs in deze moeilijke tijden blijven we het motto van onze fanfare trouw”.

De familie Janquart is te volgen via deze Facebookpagina

 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
11 mei 2020
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 13 sep 2020
Marc Colpaert | 12 sep 2020
Godelieve Deschuyffeleer | 01 sep 2020

archief