HERNE - GO! Basisschool De Markevallei koos 'Groen' als jaarthema

HERNE - GO! Basisschool De Markevallei koos 'Groen' als jaarthema

Go_kokejane__5_
HERNE - GO! Basisschool De Markevallei koos 'Groen' als jaarthema - © Deschuyffeleer
 
Go_kokejane__1_
HERNE - GO! Basisschool De Markevallei koos 'Groen' als jaarthema - © Deschuyffeleer
 
Go_kokejane__2_
HERNE - GO! Basisschool De Markevallei koos 'Groen' als jaarthema - © Deschuyffeleer
 
Go_kokejane__4_
HERNE - GO! Basisschool De Markevallei koos 'Groen' als jaarthema - © Deschuyffeleer
 
Go_kokejane__3_
HERNE - GO! Basisschool De Markevallei koos 'Groen' als jaarthema - © Deschuyffeleer
 

Deze morgen was er na enkele maanden stilte ook in de Waardestraat aan de poorten van het GO! basisschool Markevallei opnieuw veel drukte. Via de rode loper maakten de 192 ingeschreven kinderen op de speelplaats hun opwachting. Ook de nieuwe directrice en het 13-koppig lerarenteam tekenden uiteraard present om al dat jong volk op deze eerste schooldag ordentelijk naar hun respectievelijke klassen te begeleiden.

Nieuwe directrice
Voor directrice Katrien Van Vaerenbergh was deze 1 september alleszins ook een bijzondere dag. Al in april, in volle corona-periode, werd zij door het bestuur van de GO! Scholengroep Ringscholen in die leidinggevende functie aangesteld als opvolgster van Heidi Cobbaert. Katrien (40) is woonachtig in Tollembeek en was voordien in de Scholengroep 9 ‘Ringscholen’ jarenlang actief als leerkracht Latijn in Halle en Lennik. Zo’n acht jaar geleden schoolde Katrien zich bij en verwierf zij de ‘akte van directeur’. Die akte laat haar nu toe de beleidsfunctie van directrice te bekleden. In die functie is het Katrien thans vooral te doen het schoolteam volwaardig te sturen, de communicatie te verzorgen met het thuisfront en van de school voor de kinderen een veilige tweede thuishaven te maken.
'Groen'
In overleg werd in de school gekozen voor ‘Groen’ als jaarthema. Met ‘Groen’ wordt niet alleen verwezen naar de ‘vergroening’ van de schoollocatie maar ook naar het belang van het klimaat en van de natuur in het algemeen. Met ‘Groen’ als jaarthema wordt ook de link gelegd naar het ‘groene’ corona-platform, zeg maar het post-corona platform. Dat behelst samen nadenken over de samenleving na corona zoals “wat willen we behouden? wat willen we anders zien?”
Waar dit schooljaar ook een bijzondere aandacht zal aan besteed worden is het voorbereiden van de leerlingen van de derde graad op een andere manier van lesgeven in het secundair. Daarom worden in de betrokken klassen stelselmatig leerkrachten ingeschakeld met elk hun specialisaties. Dat is het geval voor wiskunde, wereldoriëntatie, Nederlands, Frans en muzische opvoeding.
De Markevallei in cijfers

1
School

 
GO! basisschool De Markevallei (Gemeenschapsonderwijs) Kokejane
2
Directie
Katrien Van Vaerenbergh (maart 2020)
3
Contact
http://www.bsmarkevallei.be
4
Aantal leerlingen sept 2020
192
5
Aantal leerlingen sept 2019
198 (66 + 132)
6
Aantal leerkrachten 2020
13
7
Jaarthema
‘Groen’

Opnieuw naar school in coronatijden
De start van het nieuwe schooljaar ziet er alleszins anders uit dan de vorige jaren. Concreet wordt scholen nu aangeraden ramen en klasdeuren wijd open te zetten of op zijn minst de klasdeur op een kier open te laten staan. Zo zijn lokalen nooit hermetisch afgesloten wanneer er leerlingen aanwezig zijn. Daarnaast wordt ook een CO2-meter aanbevolen. Veel aandacht blijft uiteraard ook gaan naar het geregeld wassen van de handen en het behouden van een veilige afstand. Thans wordt ook het belang onderstreept van het dragen van mondmaskers en het ventileren en het verluchten van de klaslokalen. De meeste scholen beschikken evenwel niet over een ventilatiesysteem en dus wordt het lesgeven in lokalen met de ramen open straks het nieuwe normaal.
Iedere basisschool kreeg een plan met maatregelen per pandemieniveau. Het plan wil in elk scenario het recht op leren maximaal garanderen zonder de veiligheid van het kind uit het oog te verliezen..
Het plan hanteert 4 mogelijke pandemieniveaus of -fasen en per pandemieniveau gelden er veiligheidsmaatregelen. Deze vier niveaus gaan van groen naar rood over geel en oranje. Alle scholen in Herne starten in pandemiefase geel. De school kan evenwel bijkomende maatregelen nemen op basis van een risicoanalyse. In de scholen in Herne is dit tot dusver evenwel niet aan de orde.
In de klassen van het basisonderwijs moeten de leerlingen, ook al zijn ze 12, geen mondmasker dragen. Het personeel draagt wel een mondmasker als de afstand niet gegarandeerd kan worden. Dit is niet geldig in het kleuteronderwijs. Ouders dragen een mondmasker bij het brengen en afhalen van hun kinderen en wanneer ze de school betreden.
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
01 sep 2020
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 13 sep 2020
Marc Colpaert | 12 sep 2020
Godelieve Deschuyffeleer | 01 sep 2020

archief