HERNE – Het wordt Feest in de Vrije Basisschool De Bloesem

HERNE – Het wordt Feest in de Vrije Basisschool De Bloesem

De_bloesem___5_
HERNE – Het wordt Feest in de Vrije Basisschool De Bloesem - © Deschuyffeleer
 
De_bloesem___1_
HERNE – Het wordt Feest in de Vrije Basisschool De Bloesem - © Deschuyffeleer
 
De_bloesem___3_
HERNE – Het wordt Feest in de Vrije Basisschool De Bloesem - © Deschuyffeleer
 
De_bloesem___4_
HERNE – Het wordt Feest in de Vrije Basisschool De Bloesem - © Deschuyffeleer
 

Ook in de Vrije Basisschool De Bloesem in het centrum waren er, op een paar uitzonderingen na, alleen maar blije zichten op de eerste schooldag. Het was dan ook een prettig weerzien na een toch wel lange vakantie. Dit jaar op de speelplaats echter geen schare trotse ouders met het fotoapparaat in aanslag. Met uitzondering voor de allerkleinsten en de nieuwe leerlingen werd het enkel 'kiss en ride'.

Ook voor directeur Geert Van Damme, al 22 jaar aan het roer van De Bloesem, is deze 1 september het startsein van een schooljaar waarin het personeel zal moeten rekening houden met mogelijke en onverwachte omstandigheden. “Daar waar de vorige jaren bij het begin van het schooljaar de jaarkalender netjes was ingevuld is er nu veel ruimte met tal van vraagtekens. Het spreekt voor zich dat, niettegenstaande een resem beperkingen, ook onze school heel gelukkig is met de huidige richtlijnen vanuit de Nationale Veiligheidsraad. Lesgeven is in eerste instantie de doelstelling van iedere onderwijsinstelling. Ik doe daarbij de hoed af ten aanzien van het volledig Bloesem-team. Zijn aanpak, zijn inventiviteit, zijn beschikbaarheid, zijn gedrevenheid en ook en vooral zijn gezamenlijke inzet heeft van het vorig schooljaar een unicum gemaakt. Van maart tot juni en zelfs in de verlofperiode werden er noch inspanningen noch moeite gespaard om van het schooljaar 2019-2020 het beste te maken en daar zijn zij wonderlijk in geslaagd. Vorig schooljaar was geen verloren jaar, integendeel!”
“Onze nieuwbouw met op zijn conto een 15-jarige lijdensweg stelt ons nu wel in een bevoorrechte positie. De ruime gebouwen zijn niet alleen voorzien van alle sanitaire voorzieningen, zij beschikken ook over afzuig- en CO-meetapparatuur. In de huidige omstandigheden een ware luxe”.
'Feest' als jaarthema
“Met het jaarthema van het voorbije schooljaar ‘wie boekt die wint’ is het in De Bloesem duidelijk dat ‘lezen’ het ganse schooljaar een centrale plaats zou toebedeeld gekregen hebben. Gezien dit thema vorig jaar niet volledig kon worden afgerond hebben wij gekozen om het in een nieuwe versie mee in te lijven in het huidig jaarthema 'Feest'. Voor onze kleinsten wordt ‘Feest’ gelinkt aan de sprookjeswereld waar altijd alles een vreugdevolle en fleurige afloop kent. Voor de oudere leerlingen wordt ‘Feest’ dan meer een boekenfeest waarbij de zin voor lezen en de daaraan gekoppelde leesvaardigheid zal worden opgekrikt. Hierbij zullen ook onze leesmoeders en de lokale bibliotheek een grote rol spelen”.
 
De Bloesem in cijfers

1
School
De Bloesem (Vrije Basisschool) Herne-centrum
2
Directie
Geert Van Damme (1999)
3
Contact
4
Aantal leerlingen sept 2020
301 (114 + 127)
5
Aantal leerlingen sept 2019
270 (104 + 156)
6
Aantal personeelsleden 2020
26
7
Jaarthema 2020
‘Feest’

Opnieuw naar school in coronatijden
De start van het nieuwe schooljaar ziet er alleszins anders uit dan de vorige jaren. Concreet wordt scholen nu aangeraden ramen en klasdeuren wijd open te zetten of op zijn minst de klasdeur op een kier open te laten staan. Zo zijn lokalen nooit hermetisch afgesloten wanneer er leerlingen aanwezig zijn. Daarnaast wordt ook een CO2-meter aanbevolen. Veel aandacht blijft uiteraard ook gaan naar het geregeld wassen van de handen en het behouden van een veilige afstand. Thans wordt ook het belang onderstreept van het dragen van mondmaskers, het ventileren en het verluchten van de klaslokalen. De meeste scholen beschikken evenwel niet over een ventilatiesysteem en dus wordt het lesgeven in lokalen met de ramen open straks het nieuwe normaal.
Iedere basisschool kreeg een plan met maatregelen per pandemieniveau. Het plan wil in elk scenario het recht op leren maximaal garanderen zonder de veiligheid van het kind uit het oog te verliezen..
Het plan hanteert 4 mogelijke pandemieniveaus of -fasen en per pandemieniveau gelden er veiligheidsmaatregelen. Deze vier niveaus gaan van groen naar rood over geel en oranje. Alle scholen in Herne en Bever starten in pandemiefase geel. De school kan evenwel bijkomende maatregelen nemen op basis van een risicoanalyse. In de scholen in Herne en Bever  is dit tot dusver evenwel niet aan de orde.
In de klassen van het basisonderwijs moeten de leerlingen, ook al zijn ze 12, geen mondmasker dragen. Het personeel draagt wel een mondmasker als de afstand niet gegarandeerd kan worden. Dit is niet geldig in het kleuteronderwijs. Ouders dragen een mondmasker bij het brengen en het afhalen van hun kinderen en wanneer ze de school betreden.
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
01 sep 2020
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 13 sep 2020
Marc Colpaert | 12 sep 2020

archief