HERNE- Afvalinzamelingen in een nieuw kleedje met Nieuwjaar

C21

HERNE- Afvalinzamelingen in een nieuw kleedje met Nieuwjaar

Ophalin_afval_vanaf_1_jan_2021
HERNE- Afvalinzamelingen in een nieuw kleedje met Nieuwjaar - © Deschuyffeleer
 

Met Nieuwjaar worden ook in Herne belangrijke wijzigingen doorgevoerd bij de afvalinzamelingen. Vanaf dan gebeuren alle ophalingen op éénzelfde dag: de maandag. Voortaan is er zo dan ook een ZWARTE zak voor het restafval, een LICHTGROENE zak wordt de nieuwe gft-zak terwijl het pmd zijn BLAUWE zak behoudt. Nieuw voor de pmd-zak is ook wel dat de sorteerregels worden uitgebreid. In dat kader krijgt iedere inwoner één dezer dagen alvast de ‘Afvalkrant van Intradura’ in de bus met nadere toelichting. De gemeentelijke afvalkalender 2021 dan weer wordt bezorgd in de loop van de maand december.

Opvallend nieuw is dat samen met de gft-zak ook snoeihout met een maximaal volume van 0,5m³ en samengebonden zal mogen aangeleverd worden. Intradura blijft verder één keer per maand  papier en karton ophalen en het recyclagepark in de Scheibeekstraat blijft het hele jaar toegankelijk op maandag, woensdag en zaterdag gedurende een aantal uren. Van 1 maart tot 30 november is dat park bijkomend ook nog op vrijdag open.

Afval vermijden

Overigens dient ook Herne tegen 2022 op jaarbasis de doelstelling van 152 kg restafval per inwoner te halen. Waar in het verleden het accent nog lag op het verwerken van afval helt thans de balans meer over in de richting van het voorkomen van afval. De beste manier om met afval om te gaan bestaat er dan ook in afval te vermijden. Dat is goedkoop en milieuvriendelijk en het is tevens het enig middel om de afvalberg daadwerkelijk te zien verkleinen. Zowel de rest- als de gft-zak worden voortaan vervaardigd uit voor 80% gerecycleerd plastic.

Door al die maatregelen wordt de afvalverwerking in de gemeente niet alleen eenvoudiger, efficiënter en duurzamer maar wordt het afvalbeleid in de hele regio in één klap ook klaargestoomd  voor de toekomst. De nieuwe uniforme Intradura restafval- en gft-zakken worden verkrijgbaar in 3 formaten: 60L, 30L en 15L.

Tarieven

Eén regio, één prijs. Intradura sprak voor de restafval- en gft-zakken een gemeenschappelijk tarief af met alle deelnemende lokale besturen. De prijs van de pmd-zakken verandert niet. De prijs van de zwarte zak wordt naargelang de inhoud 2 €, 1 € of 0,5€. Voor de lichtgroene gft-zak is dat 1 €, 0,5 € en 0,25€.

In elk van de 17 deelnemende steden en gemeenten zullen de afvalzakken kunnen aangeschaft worden, dus niet alleen in de vertrouwde buurtwinkel maar ook in de verkooppunten in de andere buurgemeenten.

Overgangsperiode

Tijdens de overgangsperiode van januari tot eind juni 2021 kunnen zowel oude als nieuwe afvalzakken buitengezet worden. Een grote voorraad bestaande oranje afvalzakken inslaan heeft weinig zin want ze mogen maar tot eind juni 2021 aangeboden worden. Wie toch een te grote voorraad heeft informeert dan best tijdig buren, familie, vrienden om zakken te kunnen overnemen.

Minder (rest)afval kan

Mede met de nieuwe regeling kan iedereen alvast zijn of haar steentje bijdragen tot het verminderen van (restafval) door bewust te sorteren én voor het milieu én voor zijn of haar geldbeugel. Vandaag hoort meer dan de helft van het afval in de restafvalzak daar eigenlijk niet in thuis, met gft en plastics op kop. “Je zal verbaasd zijn hoe snel de afvalberg slinkt door eenvoudige stappen als juist sorteren, creatief spullen hergebruiken of thuiscomposteren”, luidt het bij Intradura.

Intradura verzekert de huis-aan-huisophalingen in onder meer Asse, Beersel, Dilbeek, Drogenbos, Gooik, Grimbergen, Halle, Herne, Kapelle-op-den-Bos, Lennik, Linkebeek, Merchtem, Opwijk, Pepingen, Roosdaal, Sint-Pieters-Leeuw, Ternat en Wemmel.  

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
20 nov 2020
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Godelieve Deschuyffeleer | 10 jun 2021
Godelieve Deschuyffeleer | 03 jun 2021
Godelieve Deschuyffeleer | 02 jun 2021

archief