Kunst en kleur in de straten dankzij HERNArtistiek

C21

Kunst en kleur in de straten dankzij HERNArtistiek

1_kunst_in_het_straatbeeld_herne__3_
Kunst en kleur in de straten dankzij HERNArtistiek - © Deschuyffeleer
 
2_kunst_in_het_straatbeeld_herne__2_
Kunst en kleur in de straten dankzij HERNArtistiek - © Deschuyffeleer
 
3_kunst_in_het_straatbeeld_herne__1_
Kunst en kleur in de straten dankzij HERNArtistiek - © Deschuyffeleer
 
4_kunst_in_het_straatbeeld_herne__4_
Kunst en kleur in de straten dankzij HERNArtistiek - © Deschuyffeleer
 
5_kunst_in_het_straatbeeld_herne__5_
Kunst en kleur in de straten dankzij HERNArtistiek - © Deschuyffeleer
 
6_kunst_in_het_straatbeeld_herne__6_
Kunst en kleur in de straten dankzij HERNArtistiek - © Deschuyffeleer
 

Covid19 houdt de samenleving nog steeds stevig in zijn greep. En zo vormt het virus allicht ook nog een tijdje een kloof tussen Herne Kunst’Telt en de kunstliefhebbers. Bij de pakken blijven zitten is evenwel buiten de waard van de ambitieuze kunstvereniging geteld. “Als kunstliefhebbers niet naar hun kunst mogen gaan, dan moet de kunst maar naar hen toekomen”, dat is nu de intentie van Herne Kunst’Telt met zijn nieuw project HernArtistiek.

Breed platform

Als kunstvereniging wil Herne Kunst'Telt  alle zowel professionele en hobby-kunstenaars als ambachtslui uit de streek een platform aanreiken dat hen kansen biedt zichzelf te bewijzen en hun talenten aan een breed publiek te tonen. “Onderling wensen we daarbij ‘vrienden’ te zijn die ook van elkaar kunnen ‘leren en genieten’. Elke kunstenaar, welke discipline hij of zij ook beoefent, kan zich  aansluiten. Voor Herne Kunst’Telt zijn alle leden dan ook uniek, bijzonder en evenwaardig”, aldus de nieuwe voorzitter Jan Van Overwaele.   

Voorlopig zijn ze met 17: Paul Beyl, Annemarie Decoster, Marie Josee Delhoux, Marleen De Marie, Conny De Moye, Alain Fastenaekels, Patrick Jacquemijns, Pascale Lissens, Carla Luyckx, Hilde Maton,  Sigrid Rawoe,  Birgit Van der Haegen, Anneliese Vandervelde, Patrick Van Eesbeek,  Christiane Van Israel en Barbara Vos. Het bestuur is in handen van voorzitter-kunstenaar Jan Van Overwaele. Hij wordt bijgestaan door Veronik De Bremaecker, Joris Verreycken en Veerle Van der Steen.

Kunst in het straatbeeld

Omdat tentoonstellingen en trefmomenten in deze coronatijden zwaar aan banden worden gelegd verandert Herne Kunst’Telt dan ook het geweer van schouder. Onder het motto ‘HernArtistiek’ brengen zij nu kunst tot in het straatbeeld. Winkelvitrines, openbare gebouwen, voortuinen en woningen van particulieren worden zo ‘pop up-kijkkasten’ voor een uitgebreid gamma kunstobjecten.

Voorlopig zijn er al vier locaties waar kunst een onderkomen vond. Electro Service Timmermans is de gastheer voor een beeldhouwwerk van voorzitter Jan Van Overwaele en voor twee aquarellen van Birgit Van der Haegen. Bij Apotheek Herne pronkt fotografie van Barbara Vos en bij beenhouwerij Jos Derijcke kreeg werk van Annemarie Decoster een veilige haven. De vier vitrines van de feestzaal De Egelantier dan weer zijn de staanplaats voor schilderijen van Christiane Van Israel, Patrick Jacquemijns en Pascale Lissens. Onderhandelingen met nog meer handelszaken zijn aan de gang. Het is de bedoeling om zoveel als mogelijk handelaars warm te maken voor het project om zó alle leden een plekje te bezorgen. Op termijn wisselen de tentoongestelde bezienswaardigheden ook onderling van locatie.

Een kortstondige actie zal het zeker niet worden. In juni 2021 wordt er geëvalueerd zodat er kan bijgestuurd worden om het initiatief een nog meer blijvend karakter te kunnen geven. Het ligt in de bedoeling ook de drie andere woonkernen bij het project te betrekken.

Ook kunstwandelroutes

Ook zijn er verschillende korte wandelroutes in de maak waarbij de wandelaar her en der vergast zal worden op een uitgebreid gamma aan kunstobjecten die een lichtpunt vormen in de natuur. Voor de tentoonstelling van de meest kwetsbare stukken zal gebruik gemaakt worden van weerbestendig beeldmateriaal. Hiervoor tekenen dan ook de eigen fotograaf-leden. 

Wat is kunst?

Via de sociale media en bij het Herne Kunst’Telt-team werd terloops gepolst naar ‘Wat is kunst?De onderstaande beschouwingen moeten dan ook aardig in de buurt komen van een algehele begripsomschrijving.

 • Kunst is je innerlijk gevoel dat je via jouw creatie met anderen wenst te delen. Externe factoren hebben jouw kunst dan ook beïnvloed.
 • Voor mij persoonlijk, ik uit mijn fantasie in mijn creaties.
 • Voor mij is kunst een gevoel dat gedeeld wordt door de maker van een werk en de toeschouwer
 • Kunst is het vermogen om schoonheid te scheppen en esthetisch genot op te wekken
 • Kunst is kunst van zodra het emoties opwekt. Een glimlach, een traan... het maakt niet uit.
 • Ik weet alvast wat kunst voor mij is...maar in het kader van een projectje waar ik aan werk, stelde ik mij dezelfde vraag over muziek. Wat is muziek eigenlijk? Als je er een 'verklarend' woordenboek op naslaat, weet ik niet of je er veel wijzer van wordt. Dus bedacht ik deze ‘definitie’: "muziek is hoe gevoelens klinken". En misschien gaat dat ook wel op voor kunst: "kunst is hoe gevoelens eruit zien"...
 • Een afdruk van een indruk
 • Verrassen, emotioneel en intellectueel
 • Ja, kunst is ‘emotie’ van wat je op dat moment voelt, door te dansen, zingen, fotograferen, schrijven, tekenen, beeldhouwen, schilderen, boetseren,.....
 • Kunst is de bewuste creatie van iets betekenisvol met behulp van talent, vaardigheid en verbeelding
 • Als je als artiest met uw werk de verbeelding van de toeschouwer aan het werk kan zetten , zit je goed
 • Kunst is de allerindividuele expressie van de allerindividuele emoties. 

Koken kost geld

Voor het project ‘kunstwandelroutes’ en de opstelling van de kunstwerken heeft de vereniging al een aardige duit dienen te spenderen. “Dat allemaal alleen en zonder steun betalen…. dat redden we niet. We zijn dan ook actief op zoek naar mogelijke subsidies en sponsors. Wie het schoentje past trekke hem aan aub! Hierbij dan ook onze bankrekening BE 60 9731 9171 4470 . Het wordt een mooie realisatie, dat geven de bestuursleden sowieso op een blaadje”.

Alle kunstwerken worden ook te koop aangeboden.

Herne Kunst’Telt is te volgen via hernekunsttelt.weebly.com  en op deze Facebookpagina 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
04 dec 2020
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Godelieve Deschuyffeleer | 10 jun 2021
Godelieve Deschuyffeleer | 03 jun 2021
Godelieve Deschuyffeleer | 02 jun 2021

archief