HERNE – Leeshelden welkom in de bib Petrus Naghel

C21

HERNE – Leeshelden welkom in de bib Petrus Naghel

Leeshalden_april_2021_bib___1_
HERNE – Leeshelden welkom in de bib Petrus Naghel - Schepen Sandra Dero en haar voorlezers Lore Declerck, Lara Neufkens en Silke Temmerman - © Deschuyffeleer
 
Leeshalden_april_2021_bib___2_
HERNE – Leeshelden welkom in de bib Petrus Naghel - © Deschuyffeleer
 
Leeshalden_april_2021_bib___3_
HERNE – Leeshelden welkom in de bib Petrus Naghel - © Deschuyffeleer
 
Leeshalden_april_2021_bib___4_
HERNE – Leeshelden welkom in de bib Petrus Naghel - © Deschuyffeleer
 

‘Leeshelden’ is een lees- en taalbevorderend project voor leerlingen uit het tweede en het derde leerjaar met leesmoeilijkheden. Het initiatief, dat aan zijn tweede jaar toe is, gaat uit van de provincie Vlaams-Brabant en wordt mee gedragen door vzw de Rand, vzw De Horizon en de regiobibliotheek Pajottenland & Zennevallei. Ook de gemeentelijke bibliotheek Petrus Naghel mocht zo deze morgen een twaalftal  ‘Leeshelden’ welkom heten.

Zes weken lang, telkens de zaterdagmorgen, begeleiden drie vrijwilligers er de leerlingen opgedeeld in drie niveaugroepjes. Dan lezen Lore (Declerck), Lara (Neufkens) en Silke(Temmerman) voor uit inspirerende boeken. Aansluitend vindt er steeds een knutsel- of spelmoment plaats om het leesplezier nog meer te bevorderen. Hun luisterpubliek komt uit alle basisscholen in de gemeente. Het zijn immers de leerkrachten van het tweede en het derde leerjaar die hun leerlingen met wat leesmoeilijkheden er toe hebben aangezet om van deze gelegenheid gebruik te maken. Het is er vooral om te doen de gebeurlijke leesachterstand van de kinderen te verkleinen en hun leesmotivatie te vergroten.

“Leesproblemen komen voor bij leerlingen met diverse niveaus van intelligentie. Ook begaafde leerlingen kunnen dus leesproblemen hebben. De meest voorkomende leerstoornis is een vorm van dyslexie maar het is geweten dat dergelijke problemen die op jonge leeftijd meespelen mits een kleine bijkomende inspanning op latere leeftijd zich vaak zien opgelost”, zegt Christoph Segers, de directeur van de GBS Regenboog.

Door samen met de bibliotheken een ondersteuningsaanbod voor de scholen te organiseren, wil het partnerschap ook de gemeentelijke samenwerking tussen lagere scholen en bibliotheken versterken. Tot dusver kreeg het project respons in een twintigtal Vlaams-Brabantse gemeenten.

Een nieuwe reeks voorleesmomenten is overigens al voorzien in september.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
17 apr 2021
Godelieve Deschuyffeleer
© Godelieve Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Godelieve Deschuyffeleer | 24 apr 2021
Godelieve Deschuyffeleer | 23 apr 2021

archief