HERNE/GALMAARDEN – De coronaproof Urbanuswandeltochten zoeken deze keer Waarbeke op

C21

HERNE/GALMAARDEN – De coronaproof Urbanuswandeltochten zoeken deze keer Waarbeke op

Urbanustochten_1
HERNE/GALMAARDEN – De coronaproof Urbanuswandeltochten zoeken deze keer Waarbeke op - Affiche
 
Mannetje_logo_marktrotters
HERNE/GALMAARDEN – De coronaproof Urbanuswandeltochten zoeken deze keer Waarbeke op - Logo Marktrotters
 

Wie Tollembeek zegt denkt onvermijdelijk aan Urbanus en wie van wandelen houdt denkt daarbij zeker ook aan de Urbanus-wandeltochten! Op zondag 18 juli is wandelclub De Marktrotters Herne dan ook al toe aan de 37ste uitgave van die tochten. Volledig coronaproof kunnen wandelaars dan starten vanuit Tollembeek-centrum om via ettelijke voet-, veld- en aardewegels zowel centrumgemeente Galmaarden als het Oost-Vlaamse Waarbeke, een deelgemeente van Geraardsbergen, te verkennen. Die landelijke dorpen liggen op een zakdoek in het heuvelend landschap en lenen zich uitstekend tot een sportieve en attractieve wandeluitdaging.

Op de routes

Naargelang de keuze van afstand wordt aan de deelnemers onderweg volgende bezienswaardigheden en troeven voorgeschoteld:

In Tollembeek: het bronzen beeld van stripfiguur Urbanus sinds 8 april 2008 te bewonderen op de parking in het centrum. Het beeld van de kaatser eveneens in het centrum. Tollembeek was immers de bakermat van die balsport en tevens de plaats waar kaatsers koning waren. Die immens populaire volkse balsport was er destijds de aantrekkingspool bij uitstek voor duizenden kaatsliefhebbers.

In Galmaarden: het gemeenschapscentrum Baljuwhuis, domein met prachtige tuinen, achteraan kabbelt de rivier de Mark. Aan de spoorwegstations van Tollembeek en Galmaarden (stopplaatsen op de lijn 123 Brussel - Denderleeuw) zijn nog subtiele verwijzingen onder de vorm van replica’s van een mijnlamp en mijnliften te vinden. Alvast een eerbetoon aan de vele fossemannen (mijnwerkers) die destijds in de Borinage (streek van Charleroi) het zwarte goud (steenkool) gingen opdelven.

In Waarbeke: het hart van het eerste officieel erkende stiltegebied in Vlaanderen (Dender-Mark) met vele straatjes, steegjes en pleintjes.

Verder kunnen de wandelaars flaneren langs de oevers van de Mark met zijn kronkelend wandelpad, genieten van het stiltegebied Mark - Dender en al dan niet nog actieve (water)molens bewonderen zoals de Wielantmolen (Vollezelestraat, Tollembeek), de Gemelingenmolen of Driscartmolen (Watermolenstraat, Galmaarden), de Heetveldemolen (Munkbaan, Galmaarden) en de Flietermolen, een stenen korenwindmolen gebouwd in 1780 (Flieterkouter, Tollembeek).

Coronaproof

Deze editie is er één met een speciaal tintje want het klassiek organisatiepatroon is enigszins noodgedwongen gewijzigd. Zo wordt er gewandeld zonder rustposten en zonder enige catering uitgaande van de organisatoren. De toegang in de startzaal Willem Tell is beperkt tot het inschrijven en een eventueel toiletbezoek. Er is geen zitgelegenheid voorzien.

Het was ooit anders. De coronavoorschriften gebieden nog steeds die aangepaste regels toe te passen. De organisatoren durven te hopen dat heel wat wandelaars toch ook aan deze editie zullen deelnemen en aldus kunnen genieten van de prachtige streek waarin deze klassieker binnen de wandelsport ook nu weer zijn verloop krijgt.

Wie de verplaatsing maakt naar Tollembeek met de trein (lijn Schaarbeek - Edingen - Geraardsbergen - Denderleeuw) kan vanaf beide perrons in het NMBS-station van Tollembeek aansluiten op alle parkoersen. Voor de treinreizigers wordt de weg vanaf het station naar de startplaats ook nog uitgepijld.

Praktische info 

  • Wandeltochten over volgende afstanden : 4 (toegankelijk voor rolwagens) – 6 – 10 – 15 – 22 en 32 km.
  • Organisatie : Wandelclub De Marktrotters Herne vzw (aansluiting wsvl 4114)
  • Contact: 0472/63.42.08  -  Info: www.marktrotters.be
  • Startplaats: Gemeentelijk Ontmoetingscentrum Willem Tell, Hernestraat 5, 1570 Tollembeek
  • Starten kan tussen 7 en 15u. Laatste aankomsten voorzien om 18u.
  • Bereikbaarheid met de auto: E40 afrit Ternat, richting Edingen, vanaf Kester volg Herne/Tollembeek - E429 , afrit Hove of afrit Mark, volg Ninove tot Herne, volg Tollembeek
  • Wandelsport Vlaanderen pijlen worden aangebracht vanaf de bijzonderste invalswegen
  • Inschrijfgeld: leden van erkende wandelfederaties : 1,50 € / niet-leden : 2,00 €
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
06 jul 2021
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Deschuyffeleer Godelieve | 19 sep 2021
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Deschuyffeleer Godelieve | 15 sep 2021
Deschuyffeleer Godelieve | 14 sep 2021
Deschuyffeleer Godelieve | 14 sep 2021
Marc Colpaert | 11 sep 2021
Deschuyffeleer Godelieve | 10 sep 2021

archief