Een weekend in het teken van 60+1 jaar Chiro HERNE

C21

Een weekend in het teken van 60+1 jaar Chiro HERNE

1_chiro_60_1__4a_
Een weekend in het teken van 60+1 jaar Chiro HERNE - © Deschuyffeleer
 
Chiro_60_1__1_
Een weekend in het teken van 60+1 jaar Chiro HERNE - Volksdansen met ook Titi Devos - © Deschuyffeleer
 
Chiro_60_1__2_
Een weekend in het teken van 60+1 jaar Chiro HERNE - Oud-leiding Chiro Albatros Tollembeek - © Deschuyffeleer
 
Chiro_60_1__3_
Een weekend in het teken van 60+1 jaar Chiro HERNE - © Deschuyffeleer
 
Chiro_60_1__5_
Een weekend in het teken van 60+1 jaar Chiro HERNE - Marthe Vandenneucker, Louis Croonen en Pieter-Jan Nerinckx - © Deschuyffeleer
 
Chiro_60_1__6_
Een weekend in het teken van 60+1 jaar Chiro HERNE - Vlagdrager Apollo Schoukens - © Deschuyffeleer
 
Chiro_60_1__7_
Een weekend in het teken van 60+1 jaar Chiro HERNE - © Deschuyffeleer
 
Chiro_60_1__8_
Een weekend in het teken van 60+1 jaar Chiro HERNE - © Deschuyffeleer
 
Chiro_60_1__9_
Een weekend in het teken van 60+1 jaar Chiro HERNE - © Deschuyffeleer
 
Chiro_60_1__10_
Een weekend in het teken van 60+1 jaar Chiro HERNE - Nieuwe leiding - © Deschuyffeleer
 
X
Een weekend in het teken van 60+1 jaar Chiro HERNE
 
Yvette
Een weekend in het teken van 60+1 jaar Chiro HERNE - Agnès en Christiane Condijts, Godelieve Copriau en Yvette Duquene - Foto ingezonden
 

Exact 10 + 1 jaar geleden was het voor Chiro Herne ook al een weekend met een buitengewone bontering voor de viering van het gouden bestaansjubileum. Dit weekend was het voor de 150 jongens en meisjes terug alle hens aan dek voor allerlei grootse feestactiviteiten want intussen is goud diamant geworden. Omdat de capaciteit van De Kring niet zou volstaan om al dat jong volk toegang te verschaffen werd voor het driedaags feestgebeuren op zoek gegaan naar een volwaardig alternatief. Zo werd de locatie voor het opstellen van de feesttent de weide en de omgeving van de leegstaande schoollokalen van de Markvallei.  

Druk feestprogramma

Vrijdagavond zat de ‘mood’ er al goed in. Vrij vlug waren al de 1500 inkomkaartjes verkocht. Kaaprisun, Barak Fêture, Twallie, DJ Pedro en ook het opkomend talent Average Rob en Omdat Het Kan Soundsystem zorgden er voor pret en plezier en uiteraard ook voor de nodige beats en decibels. Zonder covidsafe ticket kwam men er toen wel niet in.

Zaterdagavond was het alweer fiësta geblazen met dit keer de groovy band Lobstar Live gevolgd door een Afterparty met DJ4t6. Dit keer goed voor een 400-tal aanwezigen.

Op zondag ging het er iets rustiger aan toe. Het werd een heuse familiedag waarbij een ‘geanimeerde’ BBQ voor jong en minder jong uiteraard de hoofdschotel was. Iedereen was er overigens welkom voor een namiddag vol spel en plezier. De volksdansmomenten onder de aanhef van Titi Devos vielen ook goed in de smaak van de ribbels, de speelclub, de rakwi’s en de tito’s die zich dan ook goed konden uitleven. De enige niet-welgekomen gast tijdens het ganse weekend was wel het slecht weer. Zo ook jammer genoeg op zondag maar ondanks de druilregen was het op de feestlocatie toch ook behoorlijk druk. Gelukkig klaarde de hemel kort na de middag ietwat  op.

Spel was er vooral op en rond het kubb-plein. Voor een tornooi vond Chiro Herne acht ploegen van zes spelers die het tegen elkaar opnamen. Het hoogste podium werd uiteindelijk behaald door de oud-leiding van Chiro Albatros uit Tollembeek.

Wie na drie dagen feesten nog wat energie op overschot had was aanwezig op de afsluitende slotformatie. Het was Apollo Schoukens die in het gezelschap van muzikanten van ’t Muziek de vlag van uit de thuishaven in de Lindestraat naar de feestlocatie bracht. Die afsluiter werd traditiegetrouw ingezet met het Chirolied. Verder waren er bedankingen aan het adres van onder meer de kookouders en oud-Chiroleden die zich bijzonder gedienstig hebben ingezet. Ook de nieuwe leiding werd voorgesteld. Die wordt dit jaar aangevoerd door Marthe Vandenneucker en nieuwkomer Louis Croonen die de fakkel overnam van Pieter-Jan Nerinckx.

Een gedreven werkgroep

Marthe en Pieter-Jan behoren beiden tot de kern van organisatoren die het weekend mee gestalte gaven: ”Ruim een jaar op voorhand is er door de huidige en de oud-leiding van Chiro Herne jongens en meisjes een werkgroep samengesteld voor wat het hoogtepunt van 2020 had moeten worden: het feestweekend ter ere van ons 60-jarig bestaan. Noodgedwongen en voor de gekende reden werd de viering verdaagd en kreeg zij nu het stempel mee van 60+1”.

Chiro Herne werd in 1960 opgericht door wijlen en toenmalige onderpastoor Frans Gillis. Het was hij die het voortouw nam om te starten met een plaatselijke jongensafdeling in de schoot van de Chiro-beweging. En enige tijd later wist de sociaal zeer bewogen onderpastoor ook uit te pakken met een meisjesafdeling. De grondslag van die meisjesafdeling legde hij met de hulp van destijds vier enthousiastelingen die thans de Chiro nog steeds een warm hart toedragen. Dit zijn Agnès en Christiane Condijts, Godelieve Copriau en Yvette Duquene. Frans Gillis verbleef maar vier jaar als onderpastoor in Herne. Toen werd hij opgeroepen voor een nieuwe opdracht in Nieuwenrode. Hij werd opgevolgd door pastoor Camiel Stallaert.

“Al zat het weer niet bijzonder mee toch mogen we spreken van een meer dan geslaagde viering. Naast de honderden kennissen en vrienden van onze Chiromeisjes en -jongens mochten wij ook bevriende Chiroleden ontvangen van ver buiten onze eigen streek. Zo waren er veel collega’s uit niet alleen onze buurgemeenten maar ook uit Lennik, Halle en Geraardsbergen. Onze viering heeft veel energie gekost maar wij zijn er zeker van dat het ons een flinke stuiver zal opgebracht hebben. Die centen hebben wij broodnodig om de komende jaren onze kampactiviteiten mee te kunnen bekostigen. Het is ook de bedoeling om op termijn ook een centje te investeren in de opsmuk en de renovatie van onze lokalen”, aldus nog Marthe en Pieter-Jan.

Omdat alcohol en rijden ook voor de Chiro-jongens en -meisjes geen gelukkige combinatie is stelde (jong) CD&V vrijdagnacht zijn diensten ter beschikking om jongeren na het fuiven veilig naar huis te brengen. Hiervoor werd gebruik gemaakt van onder meer het gesponsord OCMW-busje.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
03 okt 2021
Deschuyffeleer Godelieve
Deschuyffeleer Godelieve
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Godelieve Deschuyffeleer | 26 nov 2021
Godelieve Deschuyffeleer | 26 nov 2021

archief