HERNE – Een dag in de schaduw van de burgemeester

C21

HERNE – Een dag in de schaduw van de burgemeester

Vik_d_hoe_kris_poelaert_2021_ep
HERNE – Een dag in de schaduw van de burgemeester - YOUCA Action Day - © Deschuyffeleer
 

Vandaag (21 oktober) is het YOUCA Action Day (YOUth for Change and Action) vroeger ook Zuiddag genoemd. Die dag engageren duizenden Vlaamse en Brusselse jongeren zich om één dag aan de slag te gaan in een bedrijf, een organisatie, een overheid of bij een particulier. Zo nam burgemeester Kris Poelaert de 17-jarige Vik D’Hoe uit Herfelingen op sleeptouw. De 55 euro die Vik hiermee kan verdienen gaat naar projecten van geëngageerde jongeren wereldwijd evenals naar een aantal projecten in België

Vik D’Hoe woont in Herfelingen en is leerling in de 6de Moderne Talen/Wetenschappen aan het Sint-Godelieve instituut in Lennik. “Toen beslist werd dat ook onze klas ging meedoen aan de YOUCA Action Day dacht ik meteen aan Kris Poelaert, de burgemeester van mijn gemeente. Zo aan het hoofd staan van een gemeente met al zijn eigenheden heeft mij steeds geboeid. Een dag in de schaduw van de burgemeester leven kan mij alleen maar wijzer maken in wat een bestuur van een gemeente inhoudt.

Zo mocht ik deze morgen een vergadering bijwonen met Xan De Maesschalck van de dienst Omgeving waarbij de voorbereidingen werden besproken van de algemene vergadering van het adviesplatform Omgeving. Een tweede afspraak was voorzien aan de Mark waar de VMM de tussenschotten kwam plaatsen en de doeltreffendheid van de mobiele waterkeringsdam kwam demonstreren. In de namiddag mag ik ook present zijn op een vergadermoment met het beheerscomité voor intergemeentelijke preventiewerking en opvoedingsondersteuning en om de dag te eindigen mag ik mee naar Paddenbroek in Gooik waar de Landschapsvisie 2040 wordt ondertekend.

Een rijke leerervaring

Een kleine kanttekening: voor wie denkt of dacht dat burgemeester zijn alleen maar handjes schudden, lintjes knippen en glazen heffen is doet er goed aan om zijn mening te herzien. Ik had er geen idee van hoe belangrijk, uiteenlopend en druk zo’n ‘job’ wel kan zijn”.

De leerlingen zetten dit jaar samen met kinderrechtenorganisatie KIYO hun schouders onder sterke jongerenprojecten in Brazilië, de Filipijnen én België. Daar zullen ze jongeren ondersteunen om voor hun rechten op te komen en te strijden voor meer gelijkheid. Jongeren mogen, of liever moeten, meer #impACT hebben en krijgen in de maatschappij.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
21 okt 2021
Deschuyffeleer Godelieve
Deschuyffeleer Godelieve
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Godelieve Deschuyffeleer | 26 nov 2021
Godelieve Deschuyffeleer | 26 nov 2021

archief