Vastgoedkantoor gooit gemeente HERNE terug in de tijd

C21

Vastgoedkantoor gooit gemeente HERNE terug in de tijd

Accenta_nederlands
Vastgoedkantoor gooit gemeente HERNE terug in de tijd - © Deschuyffeleer
 

Dorpsdichter en op en top Vlaming Maurits van Liedekerke is niet enkel een papieren ereburger van zijn geliefkoosde gemeente. Dat ereburgerschap houdt voor hem vooral ook in dat hij er mee over waakt dat ‘zijn’ Herne het respect verdient waar het recht op heeft. Eén van die blijken van respect begint volgens hem bij het eerbiedigen, het hoogachten en het naleven van de Nederlandse taal.

Maurits van Liedekerke: “Zestig jaar na de vastlegging van de taalgrens in België veroorlooft een immobiliënkantoor zich nog tweetalige reclame te verspreiden in Herne. Niet alleen vanuit Herne/Hérinne (sic!) maar tevens vanuit de… Chaussée de Ninove!

Terwijl de gemeentelijke overheid van Herne sinds jaren alles in het werk stelt om anderstalige inwoners de taal van de regio aan te leren, draait een vastgoedkantoor de klok meer dat een halve eeuw terug! Totaal onbegrijpelijk als men weet dat Herne een gemeente  in Vlaams-Brabant is met Nederlands als voertaal.  

Op 23 mei 1973 gaven twee hooggewaardeerde auteurs – Stijn Streuvels en Herman Teirlinck – ons deze boodschap: ‘Laat iedere Belg vrij uitgaan door het land en zich vestigen waar hij wil. Hij verlieze echter nooit uit het oog dat hij een onschendbaar taalgebied is binnengetreden, waar hij hoe dan ook, geen voorrechten voor heeft te doen gelden.’

Waarom zou deze wijsheid van toen vandaag niet meer van tel zijn? Ook voor commerciële ondernemingen…  

Als Vlaamse Brabanders en inwoners van Herne voelen wij ons door deze misplaatste reclameboodschap, die de taaleigenheid van onze gemeente straal negeert, zeer beledigd. Bovendien is de vraag groot of de middenstanders die in dit huis-aan-huisdrukwerk vermeld staan op de hoogte waren van deze anderstalige inbreng en waarbij daarenboven het woord Hérinne vermeld staat met een taalfout.

Verontschuldigingen vanwege het vastgoedkantoor zijn dus meer dan welkom”.

Getekend: Denis Deneulin, Herman Vandormael en ereburger Maurits van Liedekerke

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
02 mei 2022
Godelieve Deschuyffeleer
Godelieve Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Godelieve Deschuyffeleer | 23 mrt 2023
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Godelieve Deschuyffeleer | 15 mrt 2023
Godelieve Deschuyffeleer | 11 mrt 2023

archief