HERNE – Zeven nieuwe en duurzame boekenruilkastjes

C21

HERNE – Zeven nieuwe en duurzame boekenruilkastjes

0_boekenruilkastjes_2022_ep___6_
HERNE – Zeven nieuwe en duurzame boekenruilkastjes - © Deschuyffeleer
 
1_boekenruilkastjes_2022_ep___2_
HERNE – Zeven nieuwe en duurzame boekenruilkastjes - © Deschuyffeleer
 
Boekenruilkastjes_2022_ep___5_
HERNE – Zeven nieuwe en duurzame boekenruilkastjes - Schepen Sandra Dero - © Deschuyffeleer
 
Boekenruilkastjes_2022_ep___7_
HERNE – Zeven nieuwe en duurzame boekenruilkastjes - meters en peters - © Deschuyffeleer
 
Boekenruilkastjes_2022_ep___8_
HERNE – Zeven nieuwe en duurzame boekenruilkastjes - © Deschuyffeleer
 
Boekenruilkastjes_2022_ep___9_
HERNE – Zeven nieuwe en duurzame boekenruilkastjes - © Deschuyffeleer
 

Aan het kunstbeeld Bunny in Herfelingen-centrum werd vandaag de vernieuwde versie van de boekenruilkastjes onthuld. Dit gebeurde in aanwezigheid van de meters en peters, vertegenwoordigers van de lokale bibliotheek Petrus Naghel en van het lokaal bestuur. De nieuwe kastjes werden gemaakt in duurzaam meranti (hout) door de leerlingen houtbewerking van de Don Bosco school in Halle. Het was de cultuurschepen Sandra Dero die iedereen welkom heette, iedereen bedankte en besloot met een ‘Effenaf goed gedaan’.

Goed vijf jaar geleden al spreidde de gemeentelijke bibliotheek Petrus Naghel via de boekenruilkastjes haar tentakels uit over gans de gemeente. Intussen zijn ze her en der al op zeven verschillende locaties te vinden.  Het concept van ‘neem een boek, geef een boek’ is doodsimpel. Iedereen kan gratis en te allen tijde een boek uit het kastje kiezen en/of omruilen voor een boek uit de eigen boekenkast of het meegenomen boek later gewoon weer terugzetten.

Neem- en geefprincipe

Boeken die je niet meer leest, die nog in goede staat zijn en die nog door anderen kunnen gebruikt worden kunnen in één van de boekenkastjes gedeponeerd worden om zodoende nog een volgend leven tegemoet te gaan. Ieder boekenruilkastje biedt plaats aan zo’n 30 à 40 boeken. “Door dit neem-en-geef-principe zijn er geregeld nieuwe boeken te vinden en krijgen boeken een tweede, derde of zelfs een vierde leven”, zegt de schepen.

De boekenruilkastjes zijn te vinden in Herfelingen aan Bunny, in Sint-Pieters-Kapelle aan de Wippewei, in Kokejane aan de kapel aan de rotonde en in Herne aan het station, de sporthal, het parochiaal centrum en aan de landschapskubus in de Processiestraat.

Meter en/of peter

Ieder boekenkastje kan rekenen op één of meerdere inwoners die toezicht houden en dan ook verwittigen als er iets fout loopt. Voor het boekenruilkastje aan Bunny in Herfelingen zijn dat de bewoners van vzw Zonnestraal, de kastjes aan het parochiaal centrum en aan de sporthal Hernekouter worden in het oog gehouden door Danny Bellemans, voor het kastje aan het station is dat Dirk Bulteryst, aan kubus Pieter Jos Duran, aan het Dominicanessenklooster Marleen Van den Eynde, in Kokejane Patricia Mattheus en ten slotte het kastje aan de Wippeweide wordt in het oog gehouden door Sandrijn Van Hove.

Ontwerp

Het nieuw ontwerp kwam tot stand dankzij een initiatief genomen door Raf Tiels, gewezen coördinator van de gemeentelijke technische dienst en Jan Rossignol, technisch adviseur van de afdeling houtbewerking van de Don Bosco school in Halle.

De bibliotheek Petrus Naghel is te vinden naast het gemeentehuis en is toegankelijk op dinsdag van 14 tot 17u, op woensdag van 14 tot 18u, op vrijdag van 15u30 tot 19u en op zaterdag van 10 tot 12u. Bibliothecaris is Nelly Wyns. Zij wordt geassisteerd door Dirk Bulteryst en Claudia Deschuyteneer.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
16 nov 2022
Godelieve Deschuyffeleer
Godelieve Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Godelieve Deschuyffeleer | 01 dec 2022
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Godelieve Deschuyffeleer | 28 nov 2022
Godelieve Deschuyffeleer | 24 nov 2022
Godelieve Deschuyffeleer | 23 nov 2022
Godelieve Deschuyffeleer | 22 nov 2022
Godelieve Deschuyffeleer | 20 nov 2022

archief