HERNE – Weekend in het teken van Damiaan – Met 8,5 euro vecht u mee tegen lepra, tuberculose en leichmaniasis

C21

HERNE – Weekend in het teken van Damiaan – Met 8,5 euro vecht u mee tegen lepra, tuberculose en leichmaniasis

Aankondiging
HERNE – Weekend in het teken van Damiaan – Met 8,5 euro vecht u mee tegen lepra, tuberculose en leichmaniasis - © Deschuyffeleer
 

In het teken van het nakend Damiaanactie-weekend en de Damiaanactie ‘Mondiale vorming’ is Viviane Grisez de komende dagen aan het woord in de basisschool De Bloesem. Zij wil er de meisjes en de jongens van het tweede, het derde en het vierde leerjaar sensibiliseren voor de acties van Damiaanactie en hen kennis laten maken met de noden in Congo in verband met ziekenzorg en bestrijding van lepra, tuberculose en leichmaniasis.

Om de problematiek duidelijk in te bedden en te verklaren geeft zij – gestoeld op eigen ervaring -  commentaar, opheldering en uitleg rond de cultuur en de werking van de maatschappij gekoppeld aan de waarden van de Congolese gemeenschap. Zo komen onder meer handelingen waarbij zieke kinderen worden verstoten, de lokale ‘hulp’ van de genezers, de gezinswaarden in zwart- Afrika, de huisvesting en de medische centra die dankzij buitenlandse fondsen worden gebouwd, aan bod. Ook wordt aandacht besteed aan de thema’s pesten, landenkennis en wereldcultuur .

Het draaiboek met het accent op de inzet van de Damiaanactie wil via educatief materiaal de horizon van de jongeren verbreden en hen de wereld beter leren begrijpen zodat ze hun plek erin kunnen vinden en hun eigen keuzes maken. Leerlingen worden gestimuleerd om na te denken over hoe ze zelf actieve, geëngageerde en verantwoordelijke burgers kunnen worden.

Op hun leeftijdsniveau en inhoudelijk aangepast aan de lessen godsdienst en wereldoriëntatie zet de gast-lesgeefster ook Pater Damiaan en de Damiaanactie in een juiste context en die overigens ook buiten Congo weerklank kennen. Pater Damiaan de bezieler: wie was hij? wat heeft hij gedaan? de Damiaanactie: wat is die organisatie? wat doet ze? wat is lepra, tuberculose en leichmaniasis? waar is Damiaanactie actief?....

Verkoop van stiften en ook giften zijn welkom   

De Damiaanactie-campagne 2023  krijgt dit jaar haar beslag  tijdens het weekend van 27, 28 en 29 januari. Ook dit jaar gaat die campagne gepaard met de verkoop van stiften. Als alternatief worden ook sleutelhangers met beertjes aangeboden. Beiden kosten 8,50 euro.

Het  Damiaanactiecomité HERNE met de bestuursleden  Cécile Delbaer, Marie-Louise Devriese, Joke Eekhout, Sarah Copriau en  Viviane Grisez tekent zaterdagavond vanaf 18u en zondagmiddag vanaf 11u30 present aan de Sint-Petrus en Pauluskerk in Herne-centrum, ook zaterdagavond vanaf 18u aan de Sint-Martinuskerk in Tollembeek. Zondagmiddag vanaf 11u30 zijn zij te vinden aan de Sint-Niklaaskerk in Herfelingen. U kan ook een gift doen op Damiaanactie 2023 -  BE05 0000 0000 7575.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
24 jan 2023
Godelieve Deschuyffeleer
Godelieve Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief