HERNE – SPH Crescendo geeft 1100 euro aan Okkernoot

C21

HERNE – SPH Crescendo geeft 1100 euro aan Okkernoot

Dsc08032
HERNE – Crescendo geeft 1100 euro aan Okkernoot - © Deschuyffeleer
 
Dsc08042
HERNE – Crescendo geeft 1100 euro aan Okkernoot - © Deschuyffeleer
 
De_bloesem_spk
HERNE – Crescendo geeft 1100 euro aan Okkernoot - © Deschuyffeleer
 
Dsc08216
HERNE – Crescendo geeft 1100 euro aan Okkernoot - © Deschuyffeleer
 

Deze morgen was de muziekvereniging Crescendo, de jeugdafdeling van de Koninklijke Fanfare Sint-Pieters-Herleving, te gast in het voormalig stationsgebouw in Herne. Een ruime delegatie met onder meer Maurien Janquart, Sofie Knockaert, Sam Poelaert en ook voorzitter Mark Janquart kwamen niet zómaar op bezoek. Voor vzw De Okkernoot, de nieuwe eigenaar van het gebouw, hadden zij een cheque van 1100 euro mee. Die 1100 euro is het resultaat van hun verkoopactie van achtergebleven spullen in het dorpsschooltje (De Bloesem) in het centrum van Sint-Pieters-Kapelle. Een gebouw dat al vele jaren leeg staat en dat eerstdaags door aannemer/projectontwikkelaar Wulteputte uit Lokeren wordt afgebroken. De site wordt dit jaar nog voorzien van een nieuwbouw met woongelegenheden.

Op een paar details na behoren de herinrichtingswerken aan het stationsgebouw tot het verleden. Het desolaat en somber gebouw werd door vzw De Okkernoot omgetoverd tot een eigentijdse, doelgerichte en leuk-ogende frisse locatie. Daarmee komt de definitieve ingebruikname als buitenhuis werkstation met een uitgesproken accent op ‘ontmoetingsplaats’, ‘koffiehuis’ en ‘verkooppunt artisanale producten’ in het vizier. Gerda Godaert en een paar medewerkers van De Okkernoot waren dan ook heel enthousiast en dankbaar voor de aangeboden financiële steun: “Wij kunnen de centjes heel goed gebruiken en wij zullen ze dan ook volwaardig besteden in ons project”.

Station en omgeving

Door de herinrichting beschikt het stationsplein nu over alle troeven om zich te ontplooien tot een aangename en autovrije ontmoetingsplaats. Het inplanten van een Hoppinpunt en het omvormen van het stationsgebouw tot een knusse onthaal- en ontmoetingsplek door de vzw De Okkernoot, de zorgaanbieder in de streek voor personen met een autismespectrumstoornis, versterken daarbij nog dat gegeven. Voeg daarbij ook nog in de naaste omgeving de verdere uitbouw van de nieuwe woonwijk op de vroegere Fondatelsite. Dit alles maakt dat Herne de trein naar de toekomst zeker niet mist en zich nu opmaakt om ook van de stationsbuurt een leefbare en levendige kern te maken.

De Okkernoot prikt 14 mei voor de opening van zijn nieuwe stek in het stationsgebouw

Met veel trots werd ook bekendgemaakt dat de officiële (her)opening van het oude stationsgebouw (1871) in zicht is. Hierbij kon Gerda Godaert alvast zondag 14 mei als een ‘save the date’ meegeven. Die dag (Moederdag) wordt dan ook de grote dag voor de Okkernoot. Onder welke naam het stationsgebouw in de toekomst een belangrijke plaats zal innemen in het dorpsleven blijft bewust nog geheim gehouden.

“Ons ontwerp maakt gewag van drie luiken. Zo voorzien wij op de benedenverdieping een sociale bistro waar personen met een handicap zullen tewerkgesteld worden. Ook komt hier een buurtwinkel of verkooppunt voor zowel onze eigen artisanale producten als die van producenten uit de buurt. En op de bovenverdieping wordt plaats gemaakt voor kantoor- en vergaderruimtes. Onze nieuwe stek zal borg staan voor een inclusieverhaal met een win-win verhaal voor én de bezoekers én onze cliënten én de gemeenschap én de omgeving. In feite willen we zó onder meer de grandeur van het stationscafé in ere herstellen”. 

In de aanloop naar die 14 mei maakt de Okkernoot thans werk van een zoektocht naar ‘cliënten’ uit eigen rangen en ook externen die via een persoonvolgend budget als meerderjarige zorg en ondersteuning kunnen kopen. Begeleid werken is in die zin de individuele en trajectmatige begeleiding van een gebruiker die niet kan worden ingeschakeld in het bestaand regulier of beschermd arbeidscircuit. Voor de nieuwe Okkernoot-locatie is een dagelijkse bezetting voorzien van een 10 tot 15 jonge mensen die er onder begeleiding een volwaardige dagbesteding zullen kunnen uitoefenen.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
22 feb 2023
Godelieve Deschuyffeleer
Godelieve Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Godelieve Deschuyffeleer | 23 mrt 2023
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Godelieve Deschuyffeleer | 15 mrt 2023
Godelieve Deschuyffeleer | 11 mrt 2023

archief