HERNE/HERFELINGEN – Landelijke Gilde trakteerde zijn leden op een Gildenfeest

C21

HERNE/HERFELINGEN – Landelijke Gilde trakteerde zijn leden op een Gildenfeest

Gildenfeest_herf_herne_2023__1a_
HERNE/HERFELINGEN – Landelijke Gilde trakteerde zijn leden op een Gildenfeest - © Deschuyffeleer
 
Gildenfeest_herf_herne_2023__2_
HERNE/HERFELINGEN – Landelijke Gilde trakteerde zijn leden op een Gildenfeest - Afdeling Herne - © Deschuyffeleer
 
Gildenfeest_herf_herne_2023__3_
HERNE/HERFELINGEN – Landelijke Gilde trakteerde zijn leden op een Gildenfeest - Afdeling Herfelingen - © Deschuyffeleer
 
Gildenfeest_herf_herne_2023__4_
HERNE/HERFELINGEN – Landelijke Gilde trakteerde zijn leden op een Gildenfeest - Voorzitters Bart Vanerom en Brent Roobaert - © Deschuyffeleer
 
Gildenfeest_herf_herne_2023__5_
HERNE/HERFELINGEN – Landelijke Gilde trakteerde zijn leden op een Gildenfeest - Jean-Paul Duran - © Deschuyffeleer
 
Gildenfeest_herf_herne_2023__6_
HERNE/HERFELINGEN – Landelijke Gilde trakteerde zijn leden op een Gildenfeest - - © Deschuyffeleer
 

Traditiegetrouw heeft Landelijke Gilde in het voorjaar haar ledenfeest op het programma staan. Ook de afdelingen Herne en Herfelingen blijven die traditie trouw. In de gemeentelijke polyvalente feestzaal in Sint-Pieters-Kapelle trakteerden zij samen hun leden op een middagmaal met tussendoor leuke muzikale intermezzo’s van Jean-Paul Duran. De besturen met de voorzitters Bart Vanerom in Herfelingen en Brent Roobaert in Herne waren tevreden met de opkomst.

De populariteit van de beide verenigingen kreeg de jongste tijd via de (kerst-)tractorenparade een flinke boost. Zo wisten ook eind 2022 de beide afdelingen in een co-organisatie de ganse Hernse gemeenschap naar buiten te lokken voor een indrukwekkend spektakel waarbij vele kleine maar vooral grote landbouwvoertuigen op hun parcours doorheen groot Herne de bewoners trakteerden op een schouwspel van licht, kleur en bij wijlen ook op de nodige decibels.

Brent en Bart: “Wij zijn aparte afdelingen en hebben ieder een eigen bestuur. Samen bundelen wij meer en meer onze krachten om zo ons dienstbetoon te verrijken met een bredere output. Fietsen en wandelen, eten en drinken, tuinieren, landbouwbeleving, erfgoed, wedstrijden, ontspanning,…. zijn hierbij slechts een greep uit het aanbod. Als vereniging zijn we een platform van liefhebbers van het platteland. Lokaal organiseren we dan ook ontspannende en interessante activiteiten voor onze leden, de dorpsbewoners en hun gezin.

Samen zetten we in op de eigenheid en de leefbaarheid van het platteland en de land- en tuinbouw. Hierrond bouwen we dan evenementen en activiteiten op en bieden wij via allerlei kanalen informatie aan. Ook onze lokale senioren bekleden een belangrijk onderdeel in onze organisatie. Met gebundelde krachten hebben ook zij onder de koepel van ‘Landelijke Seniorengilde’ hun eigen werking met activiteiten die uiteraard meer toegespitst zijn op de 60-plussers”.

Toekomst

Dat de afdelingen van Landelijke Gilden overleven valt grotendeels te verklaren door het zich weten aan te passen aan de huidige levensstijl. Zo heeft Landelijke Gilden onder meer moeten afstappen van het beeld dat zij er enkel zijn voor en door ‘boeren’. “In die gedachtegang met ook een goede mix voor jong en oud evenals tussen ervaring en frisse ideeën gaan ook de landelijke afdelingen de toekomst hoopvol tegemoet”, aldus nog Brent en Bart.

Op de jaarkalender

Nu al konden beide gilden reeds een paar blikvangers meegeven die de komende maanden hun beslag zullen krijgen:

15 april: plantenruilbeurs
26 april en 6 oktober: tuincursus (Herne)
juni: Ghanees koken (Herne) en huifkarrenrondrit
7 juli rondrit oldtimertractoren gekoppeld aan de organisatie van Waanzinnig Weekend (Herfelingen)
17 september: Dag van de Tuinbouw met uiteenzetting van Louis-Marie Thenstedt
Najaar: avondwandeling, pompoenenactie en workschop ‘warme smid’
16 december: tractorenkerstparade

Die organisaties gaan uit van één of meerdere Landelijke Gilde-afdelingen van groot-Herne.

Landelijke Gilden in hun huidige gedaante ontstonden in 1972 naar aanleiding van een herstructurering van de Boerenbond. Hierbij werd gezocht naar een insteek die beantwoordde aan de nieuwe noden ten gevolge aan een grondige hervorming van de landbouw na de Tweede Wereldoorlog.

Het huidig bestuur van de afdeling Herfelingen is  in handen van voorzitter Bert Vanerom (2022), Lieven en Frank Van den Broeck, Eddy Wayteck, Elien Deborre, Frans Vanden Bosch en Luc Temmerman. Voor de afdeling Herne zijn dat voorzitter Brent Roobaert (2018), Andy Wielant, Michel Borra, Johan Goossens, Ghislain Demel, Jos Derijcke en Jolien Schoonooghe.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
05 mrt 2023
Godelieve Deschuyffeleer
Godelieve Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Godelieve Deschuyffeleer | 20 sep 2023
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Godelieve Deschuyffeleer | 14 sep 2023
Godelieve Deschuyffeleer | 13 sep 2023
Godelieve Deschuyffeleer | 10 sep 2023
Godelieve Deschuyffeleer | 10 sep 2023

archief