Nieuwe inwoners maakten kennis met hun HERNE

C21

Nieuwe inwoners maakten kennis met hun HERNE

1
Nieuwe inwoners maakten kennis met hun HERNE - Foto ingezonden
 
13
Nieuwe inwoners maakten kennis met hun HERNE - Burgemeester Kris Poelaert en Frank Nevens, de gids van dienst - Foto ingezonden
 
19
Nieuwe inwoners maakten kennis met hun HERNE - Foto ingezonden
 
Dsc00657
Nieuwe inwoners maakten kennis met hun HERNE - Elke en Evelien zorgden mee voor de goede gang van zaken - © Deschuyffeleer
 
Dsc00632
Nieuwe inwoners maakten kennis met hun HERNE - © Deschuyffeleer
 
Dsc00639
Nieuwe inwoners maakten kennis met hun HERNE - B&B Wisteria Gerda Desmecht - © Deschuyffeleer
 

De 434 nieuwe inwoners die zich van juli 2022 tot juli 2023 in Herne of in één van zijn twee deelgemeenten Herfelingen en St-Pieters-Kapelle kwamen vestigen werden door het gemeentebestuur uitgenodigd op het gebruikelijk welkom. Deze keer was de B&B Wisteria de plaats van afspraak. Dit omdat de ontvangst mee werd opgenomen in de organisatie van Herne Pakt Uit! die  zich afspeelde in en rond het sportcomplex de Hernekouter. Een vijftigtal onder hen ging in op de uitnodiging. Aansluitend op het onthaal met een vrij copieus informatieluik mochten de genodigden verder nog genieten van een gegidste autocar-rondrit doorheen het uitgestrekte Herne. Frank Nevens was hun gids.

Het laatste jaar vertoont de balans van enerzijds de inwoners die Herne verlieten en de inwoners die er zich kwamen vestigen een batig saldo. De laatste beschikbare cijfers gaan in de richting van 6710 inwoners. Volgens de gemeentescan van de Vlaamse gemeenschap - met maart 2023 als jongste  update - gaat de prognose er van uit dat Herne nog voor 2040 de grens van de 7000 inwoners zal overschrijden. Die groei zal volgens de prognose hoofdzakelijk resulteren uit de migratiestroom met vooral de Fondatelsite en niet uit het overgewicht van geboortes tegenover overlijdens.

Welkom

Zoals het een goede gastheer betaamt mocht burgemeester Kris Poelaert de spits afbijten met een toespraak waarbij hij niet alleen de nieuwkomers feliciteerde met hun woonkeuze maar ook de natuurlijke troeven van zijn Effenaf-gemeente mocht toelichten. Niet enkel het gemeentelijk beleid en de toekomstvisie werden hierbij uit de doeken gedaan maar ook de inzet van velen om van Herne een dynamische, krachtige en beminnelijke gemeente te maken zowel voor jong als voor minder jong.

In een ongedwongen sfeer werd verder ook nog kennisgemaakt met de gemeentelijke diensten, de bestuursploeg en de raadsleden. Ook werd het accent gelegd op het bloeiend sport- en verenigingsleven waar de gemeente zo rijk aan is. Nieuw deze keer was er uiteraard een summiere toelichting nopens de nakende fusie met buurgemeenten Galmaarden en Gooik.

Sightseeing

Na de kennismaking konden de genodigden al direct genieten van ‘Herne op z’n best’ en daar had ook het goed weer een aandeel in. Het was de gemeenteraadsvoorzitter Frank Nevens die het gezelschap op sleeptouw nam en met hen van her naar der de gemeente doorkruiste. De Belltours-autocar volgde een route van zo’n 50-tal km waarbij onder meer de vijf hoofdbestanddelen eigen aan Herne en zijn deelgemeenten ruimschots aan bod kwamen: de centra met elk hun eigen signatuur, het rustige en het landelijke, het erfgoed en de toeristische bezienswaardigheden, de handel en de industrie en ten slotte de sportinfrastructuur en het scholenbestand.

Plaatselijke handel

De ontvangst werd afgesloten met de overhandiging van nuttige informatie nopens de lokale handel en wandel. Meteen ook de ideale gelegenheid om de lokale streekproducten, de plaatselijke diensten-, handels- en horecazaken in de kijker te zetten. Met waardecheques en folders deden ook de lokale handelaars een flinke inspanning om hun zaken aan de nieuwkomers kenbaar te maken.  Van Filip Depelseneer die samen met partner Gerda Desmecht de B&B Wisteria uitbaat kon  vernomen worden dat ook in Herne het toerisme meer en meer een belangrijk plaats inneemt. Voor de aanwezige kinderen was er ook een ticket ter waarde van een ijsje te verzilveren later in de namiddag op Herne Pakt Uit!.

De bijeenkomst werd afgesloten met een broodjesmaal.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
10 sep 2023
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 13 jul 2024

archief