HERNE - Openbare straatverlichting blijft binnenkort langer branden

C21

HERNE - Openbare straatverlichting blijft binnenkort langer branden

Openbare_verlichting_langer_aan
HERNE - Openbare straatverlichting blijft binnenkort langer branden - © Deschuyffeleer
 

Binnen het kader van het Overlegplatform Toekomstforum Halle-Vilvoorde, dat 29 gemeenten en steden in die streek omvat waaronder ook Herne, werd in samenwerking met Fluvius besloten de regeling rond het doven van de openbare straatverlichting te wijzigen. Vanaf 9 oktober 2023 zal die nu gedoofd worden om middernacht in de plaats van om 23u. Vanaf dan zal de straatverlichting ook in de nacht van zondag op maandag blijven branden. Concreet zal de openbare verlichting dan 20 uur per week gedoofd worden in de plaats van de huidige 30 uur. Dat komt dan neer op 75% van de tijd brandende verlichting en 25% van de tijd gedoofde verlichting.

Uit reacties van inwoners van de streek bleek dat zij wel degelijk achter het principe van het doven van de verlichting in het midden van de nacht staan doch dat die doven om 23u te vroeg werd ervaren. Ook tijdens evenementen en bij ingrijpende werken zou de openbare verlichting voortaan tijdelijk en lokaal kunnen blijven branden. Het zou overigens ook nuttig zijn bij aangekondigd noodweer eenzelfde regeling te treffen. De lokale besturen hebben alleszins nu al rekening gehouden met die feedback van de bevolking en dan ook de regeling rond het doven van de openbare straatverlichting in die zin aangepast.

De afspraken rond de ‘energieloze’ nachten worden zo nu verfijnd. Met de collectieve inspanning blijven de lokale besturen in Halle-Vilvoorde de CO2 uitstoot verminderen, blijven zij de oplopende energiekosten beperken en komen zij tegelijk tegemoet aan de wensen van een groot aantal inwoners. Uit een bevraging van de Vlaams-Brabantse politiezones blijkt overigens ook dat het doven van de openbare straatverlichting alsnog geen impact noch op de criminaliteitscijfers noch op het aantal verkeersongevallen gehad heeft.

Het doven van de straatverlichting, die overigens ook overgeschakeld wordt naar ledlampen,  heeft bovendien ook een positief effect op het klimaat, de natuur en de budgetten.  

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
20 sep 2023
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 05 jun 2024

archief