MERCHTEM - 35 buurtfeesten per jaar in Merchtem

C21

MERCHTEM - 35 buurtfeesten per jaar in Merchtem

Straatfeest_rumoldus3

Zeven jaar geleden startte het gemeentebestuur met het uitreiken van feestcheques ter waarde van 125,00 euro aan buurten of straten die een festiviteit met de bewoners organiseerden.

Momenteel worden er op één jaar 35 (of meer) van deze feestcheques uitgereikt. De activiteiten die op het getouw worden gezet zijn zeer variabel, en om te gezelliger. ’s Winters gaat het vaak om een samenzijn rond de plaatselijke kerststal of een nieuwjaarsdrink; ’s zomers lopen de activiteiten uiteen van een klein ‘rockfestival’ tot een barbecue of zelfs een hoevefeest.
 
De gemeente is met dit initiatief geslaagd in zijn opzet: het integreren van nieuwe inwoners in hun eigen ‘nieuwe’ buurt en vooral de gelegenheid scheppen mekaar op een ietwat andere manier te leren kennen : buiten de dagdagelijkse ‘sleur’ van deze tijd.
Zo kom ik , persoonlijk, tot de vaststelling dat dit gebeuren ook leidt tot het bespreken van de taalproblemen , waarmee onze gemeente ‘in de Rand’ wordt geconfronteerd.
 
Franstaligen en anders-sprekenden(meestal allochtonen) zijn bereid de gangbare taal, het Nederlands, te spreken of althans een aanzet te geven tot. Dit wordt gestimuleerd door de naasten , in dit geval de buren.
Zoals steeds en overal bevestigen uitzonderingen de regel , en komen we buiten het circuit van de feestcheques nog altijd mensen tegen die tegen wil en dank het vertikken om een woord Nederlands te spreken , maar… We mogen ons als bestuur niet laten misleiden en denken dat deze uitzonderingen de regel zijn.
 
“Ik ben er dan ook rotsvast van overtuigd, dat , wie naar Merchtem komt , om zich te thuis te voelen , op geen moeite mag zien om zich onze taal , het Nederlands toe te eigenen. Het spreken van de ‘loperstaal’ vergemakkelijkt de stap naar een sportclub , een culturele groep, een jeugdhuis, een gewone kroeg , zelfs het gemeentehuis of de andere openbare diensten.
Een goede manier, en eerste aanzet kan het buurtfeest zijn. Men mag zo een kans echt niet laten liggen.
Vandaar mijn persoonlijke oproep om nog betere resultaten van integratie te krijgen: is er in jouw omgeving een buurtfeest , zorg dat je er bent geweest. Dit geldt zowel voor de ‘geboren of getogen’ Merchtemnaar als voor de ingeweken inwoners. Maak ook van andere , kleinere , gelegenheden gebruik om de ‘nieuwkomers’ te verwelkomen. Zo komen we in onze Vlaamse gemeente tot iets waar anderen alleen maar kunnen van dromen! “ aldus burgemeester Eddie De Block.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
07 jul 2008
Steven Walravens
Steven Walravens
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief