MERCHTEMse sponsor bezorgt striptekenaar GEO zijn eerste kleurenalbum

MERCHTEMse sponsor bezorgt striptekenaar GEO zijn eerste kleurenalbum

Ediiepajot_merchtem_strip_geo_foto_steven_walravens
De voorkaft. Foto SW.

Vijftig jaar na de creatie van zijn stripfiguurtjes, Rolfke, Rulfke en Gritje (1959-2009) verschijnt het eerste kleurenalbum van deze Brussegemse striptekenaar. Geo, pseudoniem voor Georges De Buyser, grafisch kernredacteur bij onze Editiepajot, tekende “Van Mascotte naar de top” in samenwerking met zijn goede vriend Henri Christiaen uit Bredene. Dankzij de steun van Kris Van den Eynde, zaakvoerder van Taverne Het Bos in Merchtem, wordt dit stripverhaal nu volledig in kleur uitgegeven. Een droom die werkelijkheid werd.

“Van mascotte naar de top” heeft een lang traject afgelegd. Begin 2000 werden proefplaten voorgesteld aan verschillende bedrijven, alsook aan de uitgeverij De Standaard. Bij de uitgeverij waren ze echt onder de indruk van Geo’s tekeningen, maar wensten uiteindelijk een ander scenario. De auteurs zijn daar niet op ingegaan. Gelukkig maar, want ondertussen perfectioneerde Geo zijn tekeningen en werd de verhalenlijn bijgeschaafd. In 2006 nam uitgeverij Bonte tenslotte het initiatief voor een eerste bijzondere uitgave in zwart-wit en dit op een beperkte oplage. In een minimum van tijd was die uitverkocht. Kort nadien volgde de publicatie in kleur in het magazine Klakson. Niet onbelangrijk, gezien dit huis-aan-huis magazine regionaal op een goede 22.500 exemplaren wordt gedrukt.

Met Van Mascotte naar de top houden Geo en Christiaen het bizarre voetbalwereldje kritisch onder de loep. Een rode draad in het verhaal - opgevat als een voetbalreportage - is de steile opgang en het even snelle verval van een jonge voetbalvedette. Alle ingrediënten van het voetbalcircus komen aan bod, zowel de glitter en de glamour als de sportieve tegenslagen, de omkoping en de transfersoap. 

De auteurs brengen hun verhaal op een humoristische manier, waarbij de ondertoon ironisch is. De boodschap is helder: bescheidenheid en dankbaarheid zijn maar al te vaak vreemd aan de voetbalwereld en de zogenaamde vedetten en hun entourage.

Geo is er mooi in geslaagd om zijn stripfiguren Rolfke, Rulfke en Gritje als reporters van dienst te laten optreden. Zo verbindt hij zijn striphelden uit de jaren zestig met een eigentijds verhaal. Bovendien kon Geo zich als gewezen sportcartoonist van HLN en Sport’ 70 in dit voetvalverhaal voluit uitleven. Dit resulteerde in zeer knappe tekeningen met een grote dosis dynamiek en actie. De sfeer op en rond de velden kun je zo proeven.

Met dit eerste kleurenalbum gaat voor Geo een wens in vervulling. Dit werd mogelijk omdat Kris Van den Eynde, zaakvoerder van Taverne HET BOS, Merchtem, en de Brugse uitgever BONTE de handen in elkaar hebben geslagen. Het resultaat mag gezien worden.

Het album is verkrijgbaar bij:

Taverne HET BOS, Dooren 61 – 1785 Merchtem – Tel. 052 375 378 Gsm. 0475 63 12 40
Uitgeverij BONTE, Heidelbergstraat 5 – 8200 Brugge – Tel. 050 39 29 81 – www.bonte.be
Pinceel Stripverspreiding, Hertogstraat 88 / 3 – 3001 Heverlee – Tel 016 89 39 28
Standaard boekhandel, Merchtem en Dagbladwinkel 't Schijverken, Brussegem.
Winkelprijs: 10 euro.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
30 mei 2009
Steven Walravens
Steven Walravens
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Sam Herremans | 30 sep 2020
Sam Herremans | 28 sep 2020
Sam Herremans | 19 sep 2020
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Sam Herremans | 06 sep 2020

archief