MERCHTEM - Gemeente Merchtem start met gratis burenbemiddeling

C21

MERCHTEM - Gemeente Merchtem start met gratis burenbemiddeling

A_afbeelding_merchtem
Ingezonden foto
 
Ruzie of onenigheid met de bu(u)r(en)? Gemeente Merchtem zet vanaf 1 mei 2023 opgeleide vrijwilligers van intercommunale Haviland in om conflicten tussen buren op te lossen. "Je kan al veel oplossen met een goed gesprek", zegt coördinator Katrien Meersseman. De meeste conflicten tussen buren gaan over geluidsoverlast of geurhinder, huisdieren, zwerfvuil or rondslingerende rommel, praktische tuinproblemen zoals overhangende takken, onkruid of afvalverbranding, enzovoort. Bij burenbemiddeling wordt er een oplossing gezocht voor kleine, alledaagse conflicten, opgehoopte spanningen en/of problemen die de sfeer en de leefbaarheid met een buur negatief kunnen beïnvloeden.
Communicatie
Na melding van het probleem via www.merchtem.be/burenbemiddeling organiseren twee vrijwilligers eerst een individueel gesprek met de aanvrager en nadien met alle betrokken partijen. Indien iedereen bereid is om met elkaar in gesprek te gaan, wordt een gezamenlijk gesprek georganiseerd op neutraal terrein. "Heel wat frustraties ontstaan door onbegrip of een haperende communicatie. Dat zorgt voor onnodige stress en kan de sfeer in de hele buurt naar beneden halen”, zegt coördinator Katrien Meersseman. “We richten ons daarom vooral op het herstel van de communicatie. Het team van vrijwilligers wordt speciaal opgeleid om zo'n gesprekken op een neutrale manier te modereren. Zo vermijden we dat conflicten aanslepen of escaleren, en dat is een goede zaak voor alle buurtbewoners. Uit ervaring weten we ondertussen dat maar liefst 2 op de 3 geschillen zo kunnen opgelost worden."
 
Politiezones

Binnen dezelfde politiezone AMOW startten dit jaar ook gemeenten Asse en Wemmel met dit initiatief. Voor de lokale politiezones is burenbemiddeling alvast een goede zaak. Katrien Meersseman: “Een burenbemiddelaar kan echt tijd maken om, na een individueel gesprek, met beide partijen aan tafel te gaan zitten en samen tot een duurzame oplossing te komen. Zo hebben politiemensen meer tijd voor hun andere kerntaken. Bovendien brengt een neutrale vrijwilliger vaak een andere dynamiek in de discussie dan een agent in uniform."  

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
10 mei 2023
marc colpaert
ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief