OPWIJK - Paddenoverzetactie ze zijn er klaar voor

C21

OPWIJK - Paddenoverzetactie ze zijn er klaar voor

Editiepajot-padden-opwijk-24022014
Editiepajot

De zachte temperaturen van de laatste weken zorgen voor een vroegtijdige paddentrek. De gewone pad trekt naar haar voortplantingsplaats tussen half februari en eind april (bij normale klimatologische omstandigheden). Dit jaar zal dit door de (te) zachte temperaturen vroeger gebeuren…

Het hoogtepunt van de trek wordt bereikt in een periode van milde temperaturen van 4°C tot 9°C en het liefst bij regenachtige nachten. Tijdens deze ‘paddentrek’ trekt de ene pad na de andere over de landweg. De grote voorjaarstrek is dan begonnen… Zebrapaden helpen echter niet voor de grote paddentrek. Nog al te vaak zijn padden tijdens de paddentrek het slachtoffer bij het oversteken van een baan !

Om dit te beletten en om ervoor te zorgen dat er zoveel mogelijk padden en andere amfibieën worden overgezet naar hun voortplantingsplaats, wordt er door de gemeente langs Perreveld draadafsluiting in de zijbermen geplaatst en hier en daar in de grond emmertjes geplaatst.

Wanneer de padden hun weg verspert zien door de draadafsluiting, zoeken ze in paniek een opening om toch maar aan de overkant te geraken. Zo tuimelen ze eindelijk in de emmer en worden ze door medewerkers van de gemeentelijke groendienst en Natuurpunt Ijsvogel Opwijk veilig aan de overkant overgezet. Alle materiaal voor de paddentrek staat klaar langs het Perreveld.

Aan automobilisten wordt gevraagd om tijdens de paddentrek de snelheid drastisch te matigen in het Perreveld !

Meer info? Cel Leefmilieu – GAC I – Marktstraat 55 – tel. 052 36 51 31

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
24 feb 2014
Sam Herremans
Editiepajot
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief