COVID-19: Vaccinatie WZC De Oase OPWIJK

C21

COVID-19: Vaccinatie WZC De Oase OPWIJK

Foto_vaccinatie_wzc_de_oase_19-01-21
 

Op dinsdag 19 januari 2021 vond de geplande vaccinatie tegen het coronavirus plaats in woonzorgcentrum De Oase van welzijnsvereniging OPcura. Deze vaccinatie werd intern grondig voorbereid, zodat alles efficiënt kon verlopen. 

 

De vaccins werden op maandagnamiddag 18 januari 2021 geleverd via het HUB-ziekenhuis UZ Brussel te Jette. Het woonzorgcentrum heeft het Comirnaty-vaccin van Pfizer en BioNtech ontvangen dat in twee dosissentoegediend moet worden, met een interval van 21 dagen. De vaccins werden koel bewaard met regelmatige temperatuurcontrole in afwachting van de bereiding de dag erna. 

 

Op dinsdag 19 januari om 10.15 uur zijn onze twee hoofdverpleegkundigen gestart met de bereiding van de vaccins. Na bereiding moeten de vaccins binnen de zes uur toegediend worden, vandaar het belang van een goed uitgewerkte procedure. Uit de geleverde flacons kon telkens een zesde dosis gehaald worden, zodat 40 extra vaccins beschikbaar waren. In totaal werden er 240 vaccins klaargemaakt. 

 

Planning 

Om 12.55 uur werd de eerste bewoner gevaccineerd in de leefruimte van de afdeling Hulstberg. De eer viel te beurt aan Emiline Veireman. Emiline is 94 jaar en verblijft bijna drie jaar in het woonzorgcentrum. Zij was de enige bewoner op haar afdeling die tijdens de uitbraak van COVID-19 niet besmet geraakte. “Het is een bange periode geweest. Je bent bang voor de gezondheid van je medebewoners, je familieleden en natuurlijk ook voor jezelf. Ik denk dat dit vaccin de enige weg terug is naar een normaal bestaan. En wat snakken wij daar allemaal naar! Ik ben alvast blij dat wij vandaag de eerste stappen kunnen zetten, een dag waar wij allen al lang naar uitgekeken hebben”, aldus Emiline. 

 

Om 13 uur werd gestart met de vaccinatie van de bewoners op de afdeling Konkelzicht en Hulstberg. Deze bewoners bleven na de middagmaaltijd in de living waar het vaccin toegediend werd. Op elke afdeling gebeurde deze toediening door een vaccinatieteam bestaande uit één hoofdverpleegkundige en één verpleegkundige. 

 

Om 13.15 uur startte vervolgens de vaccinatie van de bewoners op de afdeling ’t Stenen Wegske. Het vaccineren gebeurde hier in de living of op de kamer door de vervangend coördinerend en raadgevend arts (CRA) dr. Elien Eeckhout en een verpleegkundige. 

 

Na toediening van het vaccin bleven de bewoners telkens nog 20 minuten in de living, zodat acute bijwerkingen direct gemonitord konden worden. 

 

2 | persmededeling OPcura W.V. 

Vanaf 13.30 uur startte de vaccinatie van de medewerkers en studenten in de polyvalente zalen op het gelijkvloers. Deze ruimten werden onderverdeeld in een ontvangstruimte, een ruimte voor aanmelding en administratie, drie vaccinatieboxen en een wachtruimte waar de medewerkers gedurende 15 minuten gemonitord werden. Vaccinatie gebeurde hier door verpleegkundigen van de arbeidsgeneeskundige dienst en door één hoofdverpleegkundige. 

 

Tijdens het vaccinatiemoment was dokter Eeckhout (CRA) aanwezig om indien nodig medische bijstand te verlenen. Samen met de directeur nam zij de coördinatie van dit vaccinatiemoment op. 

 

Vaccinatiegraad 

Alle bewoners van het woonzorgcentrum en kortverblijf (76) waren bereid om zich te laten vaccineren. Bij de bewoners werd dus een vaccinatiegraad van 100% behaald. 

 

In totaal werden 104 medewerkers gevaccineerd. Slechts 10 medewerkers hebben zich niet laten vaccineren, zodat bij het personeel er een vaccinatiegraad is van 91%. 

 

Er werden ook 16 studenten/stagiairs en 3 stageleerkrachten gevaccineerd. 

 

Aangezien meerdere dosissen dan voorzien uit de flacons gehaald konden worden, konden er bijkomende vaccins toegediend worden. Op basis van de richtlijnen van de overheid werd er op voorhand een reservelijst opgesteld die bijgevolg aangewend kon worden. Hierdoor konden ook de medewerkers huishoudhulp via dienstencheques van OPcura W.V. gevaccineerd worden. Tevens werd aan 21 vrijwilligers van de zorgcampus een vaccin toegediend. 

 

De laatste vaccins werden toegediend aan externe dienst- en zorgverleners die vaak op de zorgcampus aanwezig zijn. Zo werden 13 huisartsen uit Opwijk gevaccineerd, 2 zelfstandige kinesisten, 1 zelfstandige logopediste, 2 zelfstandige kappers en 3 zelfstandige thuisverpleegkundigen. Op deze manier konden heel wat Opwijkse zorgverleners veel vroeger dan gepland toch gevaccineerd worden. 

 

Omstreeks 15.30 uur was de vaccinatie achter de rug. Alles nam 2.30 uur in beslag. 

 

Geen acute bijwerkingen 

Er stelden zich geen problemen tijdens de vaccinatie en niemand vertoonde acute bijwerkingen direct na de plaatsing. Het vaccinatiemoment is dus succesvol verlopen en zal een tweede keer herhaald worden op dinsdag 9 februari 2020 voor de toediening van de tweede dosis. 

 

Aangezien 2/3e van de medewerkers van welzijnsvereniging OPcura ook woonachtig is in Opwijk, kunnen we stellen dat ruim 1% van de Opwijkse bevolking door dit vaccinatiemoment een vaccin heeft gekregen. Wij hopen dan ook dat dit het begin mag zijn van een geslaagde vaccinatiecampagne voor alle Opwijkenaren.

 
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
21 jan 2021
Sam Herremans
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief