TERNAT - Pol de Mont krijgt nieuw straatnaambordje

C21

TERNAT - Pol de Mont krijgt nieuw straatnaambordje

Pdm_bordje1
 

In Wambeek kreeg de Pol de Montstraat nieuwe naambordjes. Die vermelden nu ook enkele gegevens over de Wambeekse schrijver-dichter aan wie de straat haar naam dankt. Ook de andere straten genoemd naar een historische figuur krijgen zo een bordjes.

Pol De Mont; wiens geboortehuis in de naar hem genoemde straat staat; was één van de promotors van de heroplevende Vlaamse cultuur op het einde van de negentiende eeuw en in het begin van de twintigste eeuw.

Als dichter was hij een overgangsf...iguur, die de Vlaamse poëzie uit het vaarwater van de romantiek heeft gehaald en het symbolisme en het impressionisme heeft geïntroduceerd, met bundels als “Claribella” en “Iris” .

Als volkskundige was hij meer dan verdienstelijk. Niet alleen heeft hij de term “volkskunde” bedacht, hij heeft in deze discipline ook uiterst belangrijk werk geleverd, vooral in samenwerking met Alfons de Cock. “Dit zijn Vlaamsche wondersprookjes” (1896) en “Dit zijn Vlaamsche vertelsels” (1898) zijn hier het resultaat van.

Er is ook de literaire criticus, die zich in inleidingen, kritieken, antikritieken, polemieken, hartstochtelijk opwierp als verdediger van de moderne richtingen en stromingen in de Noordnederlandse, maar ook Franse en Duitse literatuur.

De ware historische betekenis van Pol de Mont is die van schakelfiguur in de Zuidnederlandse literaire ontwikkeling die uitmondt in de Van-nu-en-straks beweging. In die zin kan men even goed zeggen dat hij aan het begin van een nieuw poëtisch tijdperk stond. Als eerste durfde hij tegenover het nuttigheidsprincipe als basis voor de serieuze literatuur stellen: “Het eenig doel der poëzie, hare eenige reden van bestaan, dat is de poëzie zelve”

De plaatsing van dit eerste erfgoedstraatnaambord kadert in het erfgoedweekend rond zorg voor het erfgoed.

Zie daarover ook in Editiepajot TERNAT – Een erfgoeddag vol activiteiten  https://editiepajot.com/regios/19/articles/53849

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
21 apr 2017
Guido Van Cauwelaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 01 mrt 2024
Guido van Cauwelaert | 29 feb 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 28 feb 2024
Guido van Cauwelaert | 27 feb 2024
Guido van Cauwelaert | 27 feb 2024
Guido van Cauwelaert | 22 feb 2024
Marc Sluys | 16 feb 2024
Ingezonden | 14 feb 2024
Guido van Cauwelaert | 13 feb 2024

archief