TERNAT - Projectgroep 1719 mag oud gemeentehuis nieuw leven inblazen

TERNAT - Projectgroep 1719 mag oud gemeentehuis nieuw leven inblazen

Project_1719_omslagpagina
 

Vorig jaar lanceerde het gemeentebestuur een oproep om projecten in te dienen om het oud gemeentehuis nieuw leven in te blazen. De groep 1719, genoemd naar de bouwdatum van het kasteeltje De Mot, werd door een onafhankelijke jury verkozen beste inzending. De gemeenteraad gaf deze week groen licht om het gebouw in erfpacht te geven aan de projectgroep.

De jury, bestaande uit cultuurbeleidscoordinator Marleen Platteau, momenteel gedetacheerd naar het kabinet van de minister van cultuur, voorzitster van de Cultuurraad Lily Banck en architect-erfgoeddeskundige Luc De Backer stelde in haar advies dat ze het in eerste instantie belangrijk vond dat - zoals de projectnota van de oproep het stelde - er een ruimere visie is dan enkel het gebouw. Dat er ook een link is met de gemeenschap en het inhaken op gemeentelijke initiatieven. Het gebouw moet vooral een verantwoorde versterking zijn voor de gemeenschap, het gebouw moet een opschaling krijgen door de functies die er in terecht komen. Het respect voor de historiek en culturele waarde van het gebouw moet vertaald worden in een duurzaam toe komstperspectief. Het project moet een meerwaarde betekenen voor de totaalsite van oud en nieuw gemeentehuis.

De jury vond dat de visie van het project 1719 hieraan voor een groot stuk tegemoet komt. Het project '1719' is een zeer ambitieus project, wat op zich zeer belangrijk is. Er straalt passie uit, goesting, visie en
enthousiasme. Het werkt een aantal missing links voor de site uit en vult die in. Het project gaat uit van de sterktes van het gebouw, vertrekt vanuit de ziel van het gebouw en versterkt het nog. Het onderzoek, de functies en de ingrepen zijn haalbaar zonder afbreuk te doen aan de erfgoedwaarden van het gebouw. Het project 1719 speelt in op een aantal hedendaagse trends, ...
 
Het 60 pagina s dikke projectvoorstel van de groep 1719 gaat dan ook uitgebreid in op al deze aspecten. De projectgroep stelt daarin o.a. dat het voorgestelde concept een nieuw publiek aantrekt en dat het een aanvulling / versterking voor de bestaande horeca, eerder dan concurrentie? Het voorstel gaat ook uitvoerig in op Ecologie / duurzaamheid, / korte keten / . vegetarischealternatieven /hergebruik / recyclage van gebruikte materialen, evenals Fairtrade, de link met de gemeenschap, kindvriendelijkheid, het inhaken op gemeentelijke initiatieven, doelstellingen en plannen.
 
De gemeenteraad gaf dus deze week groen licht om het gebouw in erfpacht te geven aan de projectgroep. De kritiek vanuit de oppositie ging vooral over de manier waarop het bestuur dit dossier had aangepakt, de financiele inschatting van het gebouw, het gebrek aan waarborgen dat het project ook zal uitgevoerd worden zoals het werd voorgesteld, en het feit dat er te weinig aandacht zou zijn voor het erfgoedaspect.
 
Een eerste kennismaking met het project vindt al plaats op zaterdag 23 en zondag 24 september. Dan organiseert '1719' een pop-upevent met foodtrucks. De eigenlijke opening is voor het voorjaar van 2018.
 
Lees ook in Editiepajot TERNAT - N-VA wenst het jonge 1719 team alle succes toe ondanks een met haken en ogen aaneenhangende overeenkomst met gemeentebestuur
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
10 sep 2017
Guido Van Cauwelaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido Van Cauwelaert | 22 sep 2020
Guido Van Cauwelaert | 10 sep 2020
Guido Van Cauwelaert | 10 sep 2020
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Guido Van Cauwelaert | 10 sep 2020
Guido Van Cauwelaert | 08 sep 2020
Guido Van Cauwelaert | 08 sep 2020
Guido Van Cauwelaert | 02 sep 2020
Guido Van Cauwelaert | 31 aug 2020
Guido Van Cauwelaert | 31 aug 2020
Guido Van Cauwelaert | 27 aug 2020
Guido Van Cauwelaert | 17 aug 2020

archief