TERNAT - Derde slechtvalkkuikentje geboren

TERNAT - Derde slechtvalkkuikentje geboren

Slechtvalk3jongenkniphelder
 
Slechtvalk3jongenbisknip2
 

Vorige dinsdag kwam het eerste kuikentje van de slechtvalken die op de toren van de Sint-Gertrudiskerk wonen uit het ei en ondertussen zijn er al drie van de vier kuikentjes uit het ei gekropen. Of ook het vierde er nog doorkomt is niet zeker.

Op 26 maart werd het eerste ei gelegd en om de 2 dagen kwam er eentje bij tot er vier eieren blonken in het nest. Het wijfje nam het leeuwenaandeel van het broeden op zich. Maar eenmaal madame nood had om de poten te strekken en een hapje te verschalken, was het mannetje paraat en nam plichtsbewust de zorg op zich.
Tweeëndertig dagen later werd het eerste jong geboren, en vervolgens nummer 2 en 3. Er is nog een kans dat nummer 4 ook nog het kopje uit het ei wringt, maar het wordt een waterkansje.
Na 3 weken zitten de jongen reeds goed in de veren en worden de jongen geringd. Natuurpunt houd ons op de hoogte wanneer je ze een eerste keer kan zien aan de voet van de Ternatse kerktoren.
Na wat wegen en meten en ringen gaan ze zo vlug mogelijk terug het nest in. Daar wordt er volop met de vleugels geëxperimenteerd, kwestie van vliegspieren in conditie te krijgen, want een 6 weken na het uitkomen worden de eerste verkennende en stuntelige vluchten gepland. En na 2 à 3 maanden zijn de jongen volledig onafhankelijk.
Op dit moment worden ze als concurrenten aan de tafel bekeken en verlaten ze het leefgebied van hun ouders.
Dit jaar hebben de mensen van Natuurpunt Ternat het hele proces van baltsen tot uitvliegende jongen kunnen monitoren via een camera in het nest gemonteerd. Een samenwerking tussen Natuurpunt Ternat en het gemeentebestuur. Ze hadden gehoopt om jullie life te kunnen laten meegenieten, maar dat bleek zo eenvoudig nog niet. Ze zijn dus nog op zoek naar de goede manier om deze livestream online te kunnen krijgen. Hulp en wat sponsoring is dan ook zeker welkom.
Noteer alvast in je agenda: binnen drie weken, ringen van de jongen!

Zie ook :

Eerste slechtvalkkuikentje uit het ei

Slechtvalken op kerktoren planten zich voort

en Gemeente en Natuurpunt gaan samen slechtvalken observeren

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
29 apr 2019
Guido Van Cauwelaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido Van Cauwelaert | 27 mei 2020
Guido Van Cauwelaert | 27 mei 2020
Guido Van Cauwelaert | 24 mei 2020
Guido Van Cauwelaert | 23 mei 2020
Guido Van Cauwelaert | 21 mei 2020
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Guido Van Cauwelaert | 19 mei 2020
Guido Van Cauwelaert | 17 mei 2020
Guido Van Cauwelaert | 09 mei 2020
Guido Van Cauwelaert | 08 mei 2020
Guido Van Cauwelaert | 08 mei 2020

archief