TERNAT - Gemeente en Natuurpunt gaan samen slechtvalken observeren
Gemeente en Natuurpunt gaan samen slechtvalken observeren. Het college beslistte om in een project te stappen met Natuurpunt om de slechtvalken op de kerktoren constant op te volgen. Ook de scholen zullen van de online beelden kunnen gebruik maken voor hun biologielessen, zegt schepen van Milieu Guido Van Cauwelaert. Gemeente en Natuurpunt betalen elk de helft van de investering van 2500 euro die hiervoor nodig is.
Dit kadert in een ruimer project: er zijn niet zoveel slechtvalken in Vlaanderen. De slechtvalk is een beschermde soort in België. In de jaren '60 stierf de slechtvalk uit als broedvogel in België. Na nestkastacties van de F.I.R. werd in 1996 terug het eerste jong hier geboren. In 2013 waren er al 69 broedgevallen, en vlogen 115 jonge slechtvalken uit.
“Daarom is het nodig deze dieren goed te monitoren. Hierdoor verzamelen we heel wat nuttige informatie o.a. over broedgedrag van de ouders en het opgroeien/sterven van de jongen, hun groeistadia en nestgedrag, het voedselaanbod. Met die observatie kunnen we verder aan de slag om eventueel, waar nodig, ondersteunende en verantwoorde projecten op te zetten in het landschap zodat hun jachtterrein aantrekkelijker wordt, het nodige voedsel beschikbaar is en de reden van het eventueel sterven beperkt wordt. Dit soort projecten zorgt dan meteen voor een meer groene en aantrekkelijke omgeving voor de inwoners in zijn territorium”, zegt Geert Van de Vijver van Natuurpunt Ternat.
Eventuele verstoringen door andere mogelijke broedvogels kunnen in kaart gebracht worden en waar mogelijk en noodzakelijk kunnen we dan beschermende initiatieven nemen om het broedkansen en succes te verhogen.
Door het kunnen zien van de ringen van de volwassen vogels via de camera hebben we meteen een schat aan informatie over de voorgeschiedenis van deze vogel: leeftijd, waar geboren en opgegroeid, waar elders reeds geobserveerd enz.
brengt. Daardoor kunnen we de nest- en torenbezoeken beperken tot 2 momenten per jaar om de nestruimte jaarlijks netjes te maken en de pulli's (jongen) te ringen.
Door deze monitoring kan elke inwoner het wel en wee van hun vliegende inwoners volgen Ervaring leert dat dit de betrokkenheid en bereidheid tot bescherming verhoogt, meer aandacht voor een zorgzame omgeving stimuleert en de natuur in eigen omgeving op de kaart zet. De beelden via de website van Ternat tonen meteen jullie betrokkenheid met de natuur in onze gemeente.
Om dit allemaal bekendheid te geven en de beelden te ondersteunen zal Natuurpunt op geregelde basis via het blad van de gemeente nieuwsflashes brengen. Ook voor de scholen van de omgeving wordt het mogelijk live over deze roofvogels les te geven, projectjes op te zetten...
Een mooie bijkomstigheid is dat de slechtvalk graag zijn oog laat vallen op verwilderde duiven. Dus als we hem daar kunnen houden en de voorplanting goede kansen geven, dan scheelt dat alweer heel wat aan de bestrijding van verwilderde duiven in en rond de kerk.
Dure camera's:
De hele plaatsing vraagt behoorlijk wat werk. • De nodige randvoorwaarden zoals elektriciteitsbevoorrading, beantwoorden aan de voorwaarden van een beschermd monument, de bescherming van de camera op een toch wel behoorlijke onherbergzame plaats zijn belangrijk om de camera goed draaiende te houden en zijn levensduur te garanderen. In de kast met de glazen deur krijgt de camera een plaats. • Goede camera's leveren ook scherpe en duidelijke beelden die noodzakelijk zijn voor een goede observatie en de burgers, scholen, leerlingen... ook toelaat om een duidelijk beeld te ontvangen. Daarom stapte de gemeente mee in het project als co-financier, zegt schepen Van Cauwelaert
Zie ook in Editiepajot: Natuurpunt ringt slechtvalken https://editiepajot.com/regios/19/articles/59671