TERNAT - Plannen voor site Sun Chemical voorgesteld - Bewoners Donkerstraat klagen over verkeersoverlast

TERNAT - Plannen voor site Sun Chemical voorgesteld - Bewoners Donkerstraat klagen over verkeersoverlast

Img_20190925_070548
 
Img_20190924_191252
Img_20190924_191309
Img_20190924_190815
 
Img_20190924_191958
Img_20190925_070636
Links: de groenbuffer wordt uitgebreid. Boven: de ingang van de site via de brug over de E40.
Img_3234_png
De bewoners van de Donkerstraat klagen over het toegenomen en te snelle verkeer.
 

In het gemeentehuis stelde een promotor zijn plannen voor de vroegere site van Sun Chemical in de Donkerstraat voor. Ondertussen klagen bewoners van de huidige verkeersoverlast, die verband houdt met de werken op de Assesteenweg.

De promotor kreeg vorig jaar van het College van burgemeester en schepenen een stedenbouwkundig attest waarin de voorwaarden werden vastgelegd om te bouwen op de de site van het vroegere inktbedrijf. Ondertussen werden de oude gebouwen afgebroken en heeft de promotor een ontwerp gemaakt van hoe de nieuwe site er zou uitzien. Zoals opgelegd in het stedenbouwkundig attest komt er een ruimere groen buffer, die aan de straatkant 6 meter bedraagt. De gebouwen bestaan uit opslagplaatsen, kantoren en vooraan een showroom. Welk bedrijf erin komt staat nog niet vast. Maar dat zal moeten voldoen aan de voorwaarde dat het niet meer verkeer met zich meebrengt dan het vroegere Sun Chemical. Dat verkeer moet over de brug komen en gaan. Om te verhinderen dat wagens toch de Donkerstraat zouden inrijden komt er een ANPR-camera die de nummerplaten leest en doorgeeft aan de politie.

Morgen wordt er op de gemeenteraad een overeenkomst (brownfieldconvenant) goedgegekeurd waarin alle afspraken over de sanering van de site, tussen projectontwikkelaar, gemeente, gewest en andere actoren worden vastgelegd. Daarin wordt ook het advies van de GECORO van 20 juni 2019 overgenomen:
- de geluidsgenererende activiteiten worden voorzien ten noorden en ten westen van de site,
en niet ten zuiden en ten oosten waar de bewoning is om de hinder voor de omgeving
maximaal te beperken
- er wordt een ANPR-systeem voorzien op kosten van de ontwikkeling om te verzekeren dat
bestemmingsverkeer voor de ontwikkeling niet via de Donkerstraat of Groenstraat komt,
gekoppeld aan een boetesysteem
- na een akoestische studie worden de nodige maatregelen genomen om de geluidshinder voor
de omwonenden verder te beperken.

Bussen, vrachtwagens en auto’s vlammen door onze straat

Ondertussen klagen de inwoners over het huidig sluipverkeer als gevolg van de werken op de Assesteenweg en vragen ze het gemeentebestuur wat te doen aan de overdreven snelheid. "De hele week razen massa’s auto’s en vrachtwagens door onze straat. Ze nemen het voetpad als tweede rijstrook of vlammen over de verkeersremmers als ware het kiezelsteentjes. Ik kan ze geen ongelijk geven om onze straat te proberen, de Assesteenweg staat al maanden (jaren?) potvast door de heraanleg van de op- en afritten. En de echte werken moeten eigenlijk nog starten, volgende week om precies te zijn. Wellicht loopt er ondertussen al een officiële verkeersomleiding door onze straat, het kan toch geen toeval zijn dat ondertussen ook de bussen van de Lijn onze straat gebruiken? Je zou het van dichtbij een keer moeten komen bestuderen: de straat is net breed genoeg om er 2 auto’s rustig naast elkaar te laten rijden, maar hier vlammen bussen en vrachtwagens tegen onverantwoorde snelheden over het voetpad, de verkeersremmers hebben geen enkele functie en de middelvingers en wegwerpgebaren die ik ontving om autobestuurders op hun (overdreven) snelheid attent te maken, zijn ontelbaar", vertelt Kurt Jacobs, bewoner van de Donkerstraat.

"Ok, aan de werkzaamheden op de Assesteenweg kan de gemeente ook niet veel veranderen, daar zijn andere overheidsinstanties verantwoordelijk voor. Maar waar is het mobiliteitsplan van de gemeente? Waar zijn de oefeningen van de gemeente om verantwoordelijke verkeersomleidingen te organiseren die niet door woonstraten leiden? Waar zijn de beloften om de snelheden in de Donkerstraat geregeld te controleren? Waar zijn de reflectoren op de voetpaden om de auto’s af te remmen? Waar is de visie van onze gemeente om van de Donkerstraat een echte, mooie en veilige woonstraat te maken?" vraagt Kurt zich af. 

Eerder verschenen

Omwonenden gekant tegen monsterproject op site Sun Chemical (14 jun 2017)

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
25 sep 2019
Guido Van Cauwelaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido Van Cauwelaert | 01 jun 2020
Guido Van Cauwelaert | 28 mei 2020
Guido Van Cauwelaert | 27 mei 2020
Guido Van Cauwelaert | 27 mei 2020
Guido Van Cauwelaert | 24 mei 2020
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Guido Van Cauwelaert | 23 mei 2020
Guido Van Cauwelaert | 21 mei 2020
Guido Van Cauwelaert | 19 mei 2020
Guido Van Cauwelaert | 17 mei 2020
Guido Van Cauwelaert | 09 mei 2020
Guido Van Cauwelaert | 08 mei 2020

archief