TERNAT - Nieuwjaarswandeling zondag 3 januari 2021

C21

TERNAT - Nieuwjaarswandeling zondag 3 januari 2021

Wandeling_natuurpunt_2021
 

De Nieuwjaars wandeling van Natuurpunt staat helemaal in het teken  van de Trage Weg. Helaas laat Covid 19 het niet toe om met een grote groep te gaan wandelen. Natuurpunt opteert dit jaar voor een corona-veilige wandeling op zondag 3 januari 2021. Vertrek vrijblijvend op de parking Neeralfene aan het rond punt van de Brusselstraat tussen 10 en 11 uur. Je ontvangt ter plaatse het wandelplannetje zoals je dit kan terugvinden in dit artikel. De wandeling heeft een afstand van 5 km. Helaas kan er naar jaarlijkse traditie niet afgerond worden met een nieuwjaarsreceptie. Let wel : bij regenweer is een stuk van dit parcours niet geschikt voor rolstoelen en buggy’s.

De vallei van de Steenvoordebeek:

Een wandelparadijs met groenplekjes!

De gemeente Ternat zet volop in op trage wegen. De recente realisaties in de vallei van de Steenvoordebeek zijn hier een mooi voorbeeld van. Het gebied tussen het centrum van Ternat en het centrum van Sint-Martens-Bodegem (Dilbeek) wordt ontsloten voor zowel recreatief als functioneel gebruik. Daar waar natuur en erfgoed elkaar de hand reiken …

Wat vooraf ging

Sinds 2017 zet de gemeente Ternat, met subsidies van Vlaanderen de provincie, volop in op het verbinden van groenplekjes in de vallei van de Steenvoordebeek, gelegen tussen het centrum van Ternat en het centrum van Sint-Martens-Bodegem(Dilbeek). Samen met verschillende bewoners langsheen het traject werden de mogelijkheden bekeken om aan landschapsherstel te doen en het landschappelijk erfgoed in volle glorie te laten zien. Aankopen van gronden, verplaatsen van voetwegen ,heraanplanten van bomen, het inrichten van rustpunten…

Allemaal acties die ervoor zorgen dat inwoners en bezoekers kunnen genieten van de trage weg in een landschappelijk waardevol gebied. 

Opening van de trage weg

De historische trage weg tussen de watermolen van Neeralfene en de watermolen van Opalfene langs de Steenvoordebeek werd op zaterdag 17 oktober 2020 officieel heropend en ingewandeld ter gelegenheid van de Dag van de Trage Weg. De weg tussen de twee watermolens was al te zien op de Atlas der Buurtwegen(1841), maar raakte in verval.

De gemeente Ternat pakte de verbinding, samen met Regionaal Landschap Pajottenland &Zennevallei, Vlaamse Milieumaatschappij, Agentschap voor Natuur en Bos, Natuurpunt Ternat en Provincie Vlaams-Brabant, onder handen en het resultaat mag er zijn: een stukje historische trage weg is opnieuw toegankelijk. Een groen lint verbindt twee getuigen van erfgoed(watermolens) met elkaar.

De toekomst: rustplekjes

De trage weg zal nog doorgetrokken worden zodat het volledige traject van het centrum van Ternat naar Sint-Martens-Bodegem toegankelijk wordt. Bovendien zal de site van de spaarvijver aan de Neeralfenemolen – aangekocht door de Vlaamse Milieumaatschappij– ingericht en toegankelijk gemaakt worden. Het wordt een extra groen rustplekje met picknickbanken en vissteigers. Ook de geboorteboomgaard van Ternat, gelegen op het traject van de trage weg, wordt onderhanden genomen. Extra picknickbanken,  een diversere beplanting en een aangepast beheer, maken deel uit van de opfrissing van deze plek. Deze twee rustplekjes krijgen er bovendien nog een broertje bij: aan de Heirbaan ter hoogte van de Opalfenemolen wordt een bijkomende rustplek gecreëerd.

EERDER VERSCHENEN

Wandelen tussen watermolens Opalfene en Neeralfene

Subsidies voor Natuurgebied 2 januari 2019

Nieuwe subsidies voor onderhoud monumentale bomen en inzaaien bloemenweides 19 mei 2018

Natuurpunt en gemeente overleggen voor een groenere gemeente 25 september 2015

 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
31 dec 2020
Guido Van Cauwelaert
Guido Van Cauwelaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido Van Cauwelaert | 15 jan 2022
Guido Van Cauwelaert | 12 jan 2022
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido Van Cauwelaert | 11 jan 2022
Guido Van Cauwelaert | 10 jan 2022
Guido Van Cauwelaert | 06 jan 2022
Guido Van Cauwelaert | 18 dec 2021
Guido Van Cauwelaert | 18 dec 2021
Guido Van Cauwelaert | 10 dec 2021

archief