TERNAT / REGIO - Met WarmNest: minder leegstand en meer sociale woningen

C21

TERNAT / REGIO - Met WarmNest: minder leegstand en meer sociale woningen

Dsc_0766_knip_gunter_en_walter
Dit project verenigt een goede uimtelijke ordening met een doordacht sociaal- en klimaatbeleid zegt schepen Gunter Desmet. Omdat het om sociale huur gaat, liggen de renovatiepremies een stuk hoger. En voor eigenaars zijn er nog andere fiscale voordelen’, weet Walter Zelderloo, voorzitter van sociaal verhuurkantoor De Woonkoepel.
 
Dsc_0762_30pct
Dsc_0763_knip
Dsc_0764_knip_3wer
‘Meer dan een vierde van de renovatiekost wordt opgevangen door subsidies en premies. Dat maakt dat de renovatie op minder dan vijf jaar terugbetaald zal zijn’, zegt Roel Vanhee van 3Wplus.
 

In de Asbaan werd het project WarnNest voorgesteld. 3Wplus en Klimaatpunt zetten zich samen met 14 gemeentebesturen in Halle-Vilvoorde in om leegstaande panden om te zetten naar energiezuinige sociale woningen

Eigenaars van leegstaande woningen in Drogenbos, Gooik, Grimbergen, Halle, Kampenhout, Kapelle-op-den-Bos, Lennik, Machelen, Meise, Sint-Pieters-Leeuw, Steenokkerzeel, Ternat, Vilvoorde en  Zemst kunnen met het project WarmNest door gratis begeleiding hun pand energiezuinig renoveren en verhuren via een sociaal verhuurkantoor. Het gaat om een proefproject dat voor het grootste deel gefinancierd wordt met subsidies vanuit Vlaanderen.

De eerste werf werd opgestart in Sint-Katherina-Lombeek. Het gaat om een rijwoning uit de jaren vijftig die leeg staat doordat de eigenares naar een woon-zorgcentrum verhuisde. ‘Meer dan een vierde van de renovatiekost wordt opgevangen door subsidies en premies. Dat maakt dat de renovatie op minder dan vijf jaar terugbetaald zal zijn’, zegt Roel Vanhee van 3Wplus. ‘Het wooncomfort gaat er sterk op vooruit. Het aantal slaapkamers verdubbelt naar vier en het huis zal een badkamer hebben. Door gevelisolatie en hoogrendementsglas zal het energieverbruik een pak lager uitvallen.’

De lijst van voordelen voor eigenaars is lang. ‘De eigenaars worden volledig ontzorgd bij de renovatie. Van het opstellen van een renovatieplan en  de zoektocht naar aannemers tot de opvolging van werken en het aanvragen van premies. Net omdat het om sociale huur gaat, liggen die renovatiepremies een stuk hoger. En voor eigenaars zijn er nog andere fiscale voordelen’, weet Walter Zelderloo, voorzitter van sociaal verhuurkantoor De Woonkoepel. ‘Nog een belangrijk voordeel is dat eigenaars geen leegstandsbelasting moeten betalen maar wel huurinkomsten ontvangen. Omdat de verhuur via een sociaal verhuurkantoor gaat, zijn de huurinkomsten gegarandeerd. En het onderhoud en het beheer van de sociale woning nemen wij als verhuurkantoor voor onze rekening.’

Het streefdoel is om in een eerste fase dertig renovatieprojecten af te werken. ‘Een dertigtal eigenaars heeft al contact met ons opgenomen. Zowat de helft daarvan heeft een raming van de renovatiekosten gevraagd. Over vijf projecten hebben we nu al zekerheid’, zegt An Verspecht van Klimaatpunt. ‘Geïnteresseerde eigenaars mogen ons zeker nog altijd contacteren. We bekijken leegstaand overigens zeer ruim. Het maakt niet uit of het pand al lang of nog maar pas leegstaat. Ongeschikt verklaarde of onbewoonbare panden komen ook in aanmerking.’

Het gemeentebestuur van Ternat is alvast tevreden dat het is ingestapt in het project, zegt de Ternatse schepen Gunter Desmet, bevoegd voor omgeving, woonbeleid en duurzame ontwikkeling.

1. Het gaat voor ons om een voeren van een goede beleid op het vlak van ruimtelijke ordening. In Ternat staan 20 woningen officieel leeg. Daarnaast zijn er 29 woningen tweede verblijven, waarvan we weten dat een deel eigenlijk ook leegstaat. Voor een buurt is een leegstaand huis vaak hinderlijk, het straatbeeld gaat achteruit, dit geeft een onveilig gevoel. Daarom pakt Ternat leegstand aan. 

2. Het gaat om een sociaal beleid. Wonen op de private markt is in de hele regio bijzonder duur. 146 Ternatse gezinnen staan op de wachtlijst voor een sociale huurwoning. Dit project slaat de brug tussen beide doelstellingen. Sommige eigenaars hebben onvoldoende middelen en kennis om hun leegstaande woning te renoveren. Dankzij dit project krijgen ze deskundige begeleiding om hun woning verhuurklaar en energiezuinig te maken. Het verhuren gebeurt via het sociaal verhuurkantoor, waardoor er meer sociale woningen voor onze inwoners ter beschikking komen.

3. Het gaat om klimaatbeleid.  Woningen in Ternat zijn goed voor ¼ van de CO2-uitstoot. In dit project worden woningen energiezuiniger gemaakt. Bovendien is er minder inname van open ruimte.

 

Iedereen wint dus met dit project: de eigenaar, de nieuwe huurder, het klimaat, maar ook de aannemers die hierdoor extra opdrachten krijgen. Daar werken wij als gemeente heel graag aan mee!

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
20 jan 2021
Guido Van Cauwelaert
Guido Van Cauwelaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 22 feb 2024
Marc Sluys | 16 feb 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Ingezonden | 14 feb 2024
Guido van Cauwelaert | 13 feb 2024
Guido van Cauwelaert | 09 feb 2024
Guido van Cauwelaert | 07 feb 2024
Guido van Cauwelaert | 07 feb 2024
Guido van Cauwelaert | 05 feb 2024
Guido van Cauwelaert | 04 feb 2024
Redactie Editiepajot | 03 feb 2024
Guido van Cauwelaert | 30 jan 2024

archief